Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Περί επαναστάσως πρός τους εφήβους με αγάπη

Αγαπητοί μου έφηβοι

Ένας Σέρβος άγιος, ο Νικόλαος Βελιμίροβιτς, είχε γράψει σπουδαία λόγια γιά την ιδέα της επαναστάσεως.
Τι είναι επανάσταση το γνωρίζετε. Είναι η προσπάθεια που κάνει κάποιος ή ομαδικά, με σκοπό την ανατροπή μιάς εξουσίας π.χ. ξεσηκώνονται κάποιοι δυναμικά κατά του κατεστημένου που λένε για να απαλλαγούν απο κάτι που τους πνίγει ή απο κάποιους ανθρώπους ή απο κάποια νομοθεσία κ.λπ., και να ζήσουν έναν άλλο τρόπο ζωής. Για να χαρούν μία καοινωνία με αλληλοσεβασμό , με ευγνή άμιλλα, με ελευθερία και δικαιοσύνη.
Η ιστορία γνώρισε πολλές επαναστάσεις και επαναστάτες.
Ο ανωτέρω άγιος αναφέρεται στην επανάσταση του χριστιανισμού.
Ήταν όντως ο Χριστός μας επαναστάτης, αδελφοί μου;
Βεβαίως ήτανε!
Ποιό είναι όμως το επανασταστικό Του πνεύμα;
Το να επαναστατείς κατά του κακού.
Ο χριστιανός επαναστάτης μισεί το κακό και όχι τον κακό. Δεν μπορείς να γίνεις αληθινός επαναστάτης, εάν πρώτα δεν επαναστατήσεις κατά του κακού εαυτού σου. Καιτά της ιδιοτέλειας , του ατομισμού και των αδυναμιών , που κατακερματίζουν και καταρρακώνουν τον εαυτό μας και τον πλησίον.
"Εάν επανάσταση σημαίνει το γκρέμισμα και την καταστροφή, (λέγει ο Άγ. Νίκ. Βελιμίροβιτς), τότε θα είναι ύβρις, εάν ονομάσουμε τον Χριστό επαναστάτη. Εάν επανάσταση σημαίνει εκδίκηση και αίμα για το αίμα και φωτιά για την φωτία, τότε οι επαναστάτες θα μπορούν να ονομάζουν κάθε άνθρωπο στον κόσμο αδελφό τους, αλλά όχι τον Χριστό.
Ο Χριστιανός επαναστάτης δεν είναι υπηρέτης των αδυναμιών του και δικαστής των άλλων.
Εάν επαναστάτες είναι μόνο οι δολοφόνοι- φανεροί ή αφανείς- , και οι επαγγελματίες δημαγωγοί της ανατροπής, τότε μόνο οι άπιστοι θα μπορούσαν να λογαριάσουν τον Σωτήρα σ' αυτή την άπιστη συντροφία.
Ο χριστιανός επαναστάτης είναι δυνατός, διότι ο Αρχηγός του είναι παντοδύναμος. Είναι σταθερός και αμετασάλευτος απο τον αγώνα του , διότι σε κάθε του στόχο και σκοπό θεμέλιος λίθος είναι ο Χριστός.
Έχεις αγάπη και είναι αγαπητός και αποτελεσματικός.
Ελπίζει και καρποφορεί.
Εάν οι γονείς σου, καλέ μου έφηβε, εμφορύνται απο το επαναστατικό πνεύμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, θα το καταλάβεις απο τα εξής:
-Εάν απο μικρό σε οδήγησαν στον Χριστό μας και σε έμαθαν να μην ντρέπεσαι να το ομολογείς.
-Εάν αγωνίζονται να μη σε κάνουν ατομιστή , χαϊδεμένο και δικτάκτορα του σπιτιού.
-Εάν κατά το μέτρο των δυνάμεών τους σου μαθαίνουν να ξεχωρίζεις το καλό απο το κακό.
-Το ανιδιοτελές και γνήσιο γονικό ενδιαφέρον δεν έχει σχέση ούτε με την αδιαφορία φυσικά αλλά και ουτε με την υπερπροστασία.
-Τα παιδά τους οι γονείς τα αντιμετωπίζουν ως ελεύθερα πρόσωπα. ΄Οπως ο Τριαδικός μας Θεός τον άνθρωπο.
-Ορισμένοι γονείς αποκρύπτουν το κακό απο τα παιδά τους και τα αφήνουν χωρίς πνευματικά αντισώματα. Πως θα αντιμετωπίσουν αύριο το κακό χωρίς όπλα, όταν θα έλθουν αντιμέτωποι με αυτό;
Ω, πόσα παιδιά στον κόσμο διαπαιδαγωγήθηκαν για υπηρέτες του κακού με την εύνοια των γονέων , των διδασκάλων , των φίλων...
Μικρά μας Ελληνόπουλα. Είμαστε όλοι μικρά λιθαράκια της Ελληνικής Ιστορίας.
Στις δύσκολες μέρες που ζούμε ας προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε μέσα μας το γνήσιο και αληθινό επαναστατικό πνεύμα του Λυτρωτού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Ο δρόμος είναι μεγάλος. Απαιτούνται θυσίες πολλές.
Επειδή το πλάσμα Του σήμερα δεν αναζητά την ειρήνη Του, γι' αυτό συσσώρευσε στην ζωή του τόσα αδιέξοδα! Απο την πνευματική χρεοκοπίας μας έρχεται (ήλθε) καλπάζουσα και η οικονομική.
Φίλοι μου έφηβοι. Σημαία μας και σημαία όλου του κόμσου ας είναι ο Σταυρός του Κυρίου μας.
ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ
Είναι η σημαία της ελπίδας. Είναι η σημαία του επαναστάτου χριστιανού. Εάν χαθεί απο την γαλανόλευκη, θα χαθεί και το έθνος μας.
Χωρίς Σταυρό ανάσταση δεν θα δούμε.
Το θέμα της δημιουργίας επαναστάσως είναι αρκετά βαθύ. Η δημιουργία θέλει δουλειά, κόπο και υγιή εθελοντισμό.
Επειδή απουσιάζουν απο την ζωή μας -το ΕΓΩ δεν θυσιάζεται εύκολα, δεν ιδρώνει , που λέμε, για τον άλλον- το θυμικό και ενεργητικό της ψυχής , αντί να συμβάλει θετικά στη διόρθωση των όσων αρνητικών της κοινωνία, απρακτεί ή ενεργοποιείται, και απο πολλούς δυναμικά μεν αλλά εμπαθώς και φυσικά όχι οικοδομητικά.
Ας έχουμε προτυπα του Αγίους Αποστόλους. Όλη τους τη ζωή ήταν μιά επανάσταση, γιατί γνώρισαν την Ανάσταση. Αν θα έμεναν σε μαρμάρινα παλάτια δίπλα στους εξουσιαστές της εποχής εκείνης, ο κόσμος δεν θα τους πίστευε. Όταν μιλούσαν περί Αναστάσως, άλλοι γελούσαν , άλλοι τους θεωρούσαν μεθυσμένους και άλλοι πληρωμένους. Όταν τους έβαλαν στα μαρτύρια και πάλι άκουσαν τα ίδια λόγια απο το στόμα τους, τότε άρχισαν (οι ειδωλολάτρες)να σκέφτονται. Και μόλις είδαν οι άνθρωποι ότι όυτε το αίμα τους δεν λυπούνται να χύσουν προκειμένου να μιλήσουν περι ανάστάσως, τους πίστεψαν.
Τους φτωχούς ψαράδες, με την χάρι του Αναστάντος Ιησού Χριστού και μόνο, μπορούμε να τους ακολουθήσουμε. Είθε να την αναζητήσουμε. ΑΜΗΝ.

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΣΑΑΚ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
ΙΕΡΟΥ ΚΕΛΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΟΥ
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...