Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Εκδηλώσεις στο Άγιον Όρος για την απελευθέρωση της χερσονήσου του Άθω

apeleftherosi01
Με είκοσι έναν κανονιοβολισμούς της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς» ολοκληρώθηκαν χθες στο 'Αγιον Όρος οι λαμπρές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της χερσονήσου του 'Αθω από τους Οθωμανούς.
Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1912, όταν ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Γεώργιος Παπαγεωργίου, αποβιβάστηκε από το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», το οποίο είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Δάφνης και μετέβη στις Καρυές όπου παρέλαβε από τον Καϊμακάμη (διοικητή) του Αγίου Όρους τον οπλισμό των είκοσι πέντε Τούρκων στρατιωτών που αποτελούσαν την φουρά, σηματοδοτώντας την αναίμακτη απελευθέρωση της αθωνικής πολιτείας.
Η αναγγελία της απελευθέρωσης έγινε τότε με είκοσι έναν κανονιοβολισμούς του Αβερωφ, οι οποίοι ακούστηκαν εκατό χρόνια μετά ,χθες, για την επέτειο, από τα κανόνια του «Σαλαμίς». Νωρίτερα στις Καρυές είχε τελεσθεί από τους μοναχούς αγρυπνία και δοξολογία στην οποία παρέστησαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, η ηγεσία του πολεμικού στόλου, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους κ.Α.Κασμίρογλου, ο μητροπολίτης Καρπάθου κ. Αμβρόσιος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχη κ.Βαρθολομάιου, οι μητροπολίτες Ελασσόνας κ. Βασίλειος, Δράμας κ.Παύλος και σύσσωμη η Ιερα Κοινότητα.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κοινότητας διαβάστηκαν τα πρακτικά της συμφωνίας παράδοσης , μια ειδική ευχή για του πεσόντες στους βαλκανικούς πολέμους, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό και ο αρχηγός του ΓΕΝ.
Στον κ.Χρηστίδη η Ιερά Κοινότητα χάρισε έναν πίνακα μεγάλων διαστάσεων που απεικονίζει στιγμιότυπο από την τελετή της παράδοσης-παραλαβής του Αγίου όρους και ο αρχηγός του ΓΕΝ έδωσε στην αγιορείτικη κοινωνία ένα σπαθί της περιόδου των Βαλκανικών Πολέμων.
Μετά την τελετή τα μέλη της Ιερας Κοινότητας κατέβηκαν στην Δάφνη, επιβιβάστηκαν στο «Σαλαμίς» όπου τέλεσαν αγιασμό. Στο σκάφος μετέφεραν και τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου.

 http://www.romfea.gr/agioreitika-nea/14529-2012-11-16-10-36-02

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...