Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ξύλινη περιήγηση στο Άγιο Όρος


Στη φωτογραφία μακέτα της Μονής Εσφιγμένου.
le+
Οι ακοίμητοι φρουροί της θρησκευτικής πνευματικότητας, τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που δεσπόζουν επιβλητικά στην τραχιά χερσόνησο του Άθω, μας αποκαλύπτουν τον ιερό τους κόσμο μέσα από την τέχνη της μακέτας με ξύλο μπάλσα.

Οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους ζωντανεύουν με όλο τους το μεγαλείο  και τις αρχιτεκτονικές τους λεπτομέρειες στην πρωτότυπη έκθεση κατασκευών του Μιχάλη Βασιλόπουλου, με τίτλο «Από το Άγιο Όρος ...», που παρουσιάζει αυτές τις δημιουργίες για πρώτη φορά σε μία θεματική ενότητα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ), και θα διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου.
Δίνοντας τη δυνατότητα στο γυναικείο φύλο να «εισέλθει» στο άβατον του Αγίου Όρους, η έκθεση πλαισιώνεται από ειδική εκδήλωση και προβολές και, στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο
Μακέτα της Μονής Σταυρονικήτα.
Έχοντας σπουδάσει σχέδιο, διακόσμηση και μακέτα, ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» με τη χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα τις Μονές που οικοδομήθηκαν στο απομονωμένο, αλλά φιλόξενο όρος του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής, από το 963 έως και τον 14ο αιώνα, δημιουργώντας πιστά αντίγραφά τους.
Το μπάλσα (ochroma pyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο και προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο, που φύεται στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής, στα βόρεια του Νοτίου Μεξικού. Είναι ευλύγιστο, κατατάσσεται στα σκληρά ξύλα και συμβολίζει μια ισορροπία φυσικών ιδιοτήτων, η οποία αξιοποιείται για τις ανθρώπινες ανάγκες. Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν σχεδίες, ενώ οι αρχιτέκτονες το χρησιμοποιούν ακόμη, για να κατασκευάζουν μακέτες.

Έχοντας σχεδιάσει πολλές κατοικίες, εμπορικά κέντρα και εταιρικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, ο Μιχάλης Βασιλόπουλος, τα τελευταία χρόνια,  κατασκευάζει διάφορα έργα με μικροσκοπικά κομμάτια από το ξύλο μπάλσα, δημιουργώντας πιστά αντίγραφα μνημείων, με σκοπό την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής τους ιστορίας.

Προβολή ντοκιμαντέρ

Όλες τις ημέρες λειτουργίας της έκθεσης, θα προβάλλεται το  ντοκιμαντέρ  του Γιώργου Ζερβουλάκου, «Άθως: Το Περιβόλι της Παναγιάς» (1973), διάρκειας 50΄, στο Video - Room του ΙΜΚ από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.
Ειδική εκδήλωση
Μακέτα της Μονής καρακάλλου.
Την Πέμπτη 9 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ειδική εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσουν για την έκθεση και τις «Ιερές Μονές - μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» ο Πρέσβης της Σερβίας, Dragan Zupanjevac και ο ποιητής Θανάσης Θ. Νιάρχος, ενώ η Μάνια Παπαδημητρίου θα διαβάσει ένα κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και οι Παν/τος Ειρηναίος Νάκος και Γιώργος Δεμελής,  με τη συνοδεία μικρού χορού ιεροψαλτών και κυμβάλου, θα ψάλλουν έναν ύμνο με τον αθωνίτικο τρόπο.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Εκθεσιακός χώρος 1ου ορόφου, Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11:00 - 14:00 και 18:00 - 22:00, κλειστά: Μεγάλη Παρασκευή απόγευμα, Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...