Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Διεθνές συνέδριο και σειρά εκδηλώσεων, με αφορμή τα 1150 χρόνια απο την ιεραποστολή των Θεσσαλονικέων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου

 



Στα 863 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν ο Μιχαήλ ο Γ', ο Σλάβος ηγεμόνας της Μολδαβίας Ρατισλάβου, ζήτησε την αποστολή "ειδικών" για τον εκχριστιανισμό των κατοίκων της περιοχής. Το αίτημα υλοποιήθηκε, όταν ο Πατριάρχης Φώτιος επέλεξε και απέστειλε στην περιοχή τους αδελφούς Μεθόδιο και Κύριλλο από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι διακρίνονταν για τη σοφία τους.
Οι αδελφοί Κωνσταντίνος (μοναστικό όνομα Κύριλλος, που γεννήθηκε το 827, στη Θεσσαλονίκη και πέθανε στα 869 στη Ρώμη) και Μεθόδιος, ήταν δύο από τα συνολικά επτά παιδιά μιας γνωστής οικογένειας της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Ο Μεθόδιος (Μιχαήλ, που γεννήθηκε το 815 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε το 885 στη Μοραβία) διορίστηκε διοικητής της Θεσσαλίας, ενώ αργότερα έγινε μοναχός σε ένα μοναστήρι στον Όλυμπο.
Προκειμένου να διευκολύνουν την προσέγγισή τους προς τους λαούς αυτούς, χρησιμοποίησαν ένα νέο αλφάβητο, βασισμένο στο ελληνικό, το οποίο μπορούσε να αποδώσει τους φθόγγους της σλαβικής γλώσσας και το οποίο εφηύρε ο Κύριλλος.
Σε αυτό το αλφάβητο, που ονομάστηκε Γλαγολιτικό, μετέφρασαν την Αγία Γραφή, πoλλά λειτουργικά και θεολογικά βιβλία, καθώς και τη χριστιανική λειτουργική υμνολογία. Στο Γλαγολιτικό αλφάβητο στηρίζεται και η σημερινή Κυριλλική γραφή (που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Κύριλλου) και ολόκληρη η Γραμματεία των Σλάβων.
Το 2013 (έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 1150 χρόνια από το 863 – έτος έναρξης της ιεραποστολής των Θεσσαλονικέων αδελφών) ανακηρύχθηκε για τη Θεσσαλονίκη έτος των αδελφών Aγίων της Ορθόδοξης εκκλησίας.
Η διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου "Κύριλλος και Μεθόδιος. Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων" προαναγγέλθηκε την περασμένη άνοιξη και η πραγματοποίησή του ορίστηκε πλέον για το τριήμερο από τις 28 έως τις 30 του ερχόμενου Νοεμβρίου. Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 75 διακεκριμένοι Σλαβολόγοι ερευνητές (από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ έως το Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας), ενώ από τα ελληνικά πανεπιστήμια και ιδρύματα θα συμμετάσχουν συνολικά 25 ειδικοί.
Το διεθνές συνέδριο και η μεγάλη έκθεση για το έργο των δυο Θεσσαλονικιών Αγίων (Νοέμβριος 2013 - Φεβρουάριος 2014, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) αποτελούν τις δυο κορυφαίες εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 1150 χρόνια από την αποστολή των ιεραποστόλων Αγίων στη Μεγάλη Μοραβία προς ευαγγελισμό των λαών της ευρύτερης περιοχής στη χριστιανική πίστη.
Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ομάδα ξεναγών της Θεσσαλονίκης έχει καταρτίσει, κάθε Σάββατο(9.30 π.μ.), ειδικό πρόγραμμα ξεναγήσεων (στα ελληνικά και τα ρωσικά), δωρεάν για τους δημότες κι επισκέπτες σε χώρους και μνημεία της πόλης που σχετίζονται με τους Κύριλλο και Μεθόδιο.
Β.Χ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...