Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Εκδήλωση για τους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου στη Βέροια (6/11)...


Εκδήλωση για τους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου στη Βέροια (6/11)...
Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας οργανώνουν εκδήλωση για τους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου (αιτίες εμφάνισης, που και πώς επιβίωσαν, πώς καταγράφηκαν, το ζήτημα στις σύγχρονες διαστάσεις).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013, ώρα 7.30 μ.μ. στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. 

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
-διάλεξη του καθηγητού κ. Κων/νου Φωτιάδη με θέμα: «Οι κρυπτοχριστιανοί του Πόντου».
-προβολή της τουρκικής ταινίας «Ρώτα την καρδιά σου» με ελληνικούς υπότιτλους.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και όλοι οι πολίτες είναι ευπρόσδεκτοι. 
Ο Ημαθιώτης Κων/νος Φωτιάδης είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.  Στο Πανεπιστήμιο του Tubingen Γερμανίας πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του και τη διατριβή του.
Το 1989 εκλέχτηκε λέκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και το 1997 καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται στον ελληνισμό του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Ρωσίας, τους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου, τους εξισλαμισμούς της Μικράς Ασίας. Έχει συγγράψει περισσότερα από τριάντα βιβλία, ενώ το έργο του «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» εκδόθηκε το 2004 από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
Η τουρκική ταινία «Ρώτα την καρδιά σου» είναι παραγωγής 2010. Ο σκηνοθέτης της Y. Kurcenli γεννήθηκε το 1974 στη Μαύταρη της Ριζούντας του Πόντου. Η ταινία αποκαλύπτει για πρώτη φορά στην τουρκική γλώσσα το δράμα και την πίστη των κρυπτοχριστιανών του Πόντου, σπάζοντας τη σιωπή αιώνων.
 
 http://www.inveria.gr/2013/11/ekdilosi-gia-tous-kriptoxristianous-tou-pontou.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...