Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΞΙΚΟΥ




ΔΕΛΤΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΞΙΚΟΥ

 Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας της Μητροπόλεως Μεξικού, η αναστήλωση των τιμίων Εικόνων. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε λιτάνευση των Ιερών εικόνων στους χώρους του Ναού.
Με το πέρας της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε το Θείον Κήρυγμα. Οι πιστοί Ελληνες και μή,  Ορθόδοξοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την σημασία του εορτασμού της Κυριακή της Ορθοδοξίας που αποτελεί και την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Είναι μια ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα,  από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842.

          Από τότε καθορίστηκε οριστικά πως το προσκύνημα των Θείων Εικόνων δεν είναι δείγμα λατρείας των καθεαυτού εικόνων,  αλλά τιμούμε και δοξάζουμε όλους τους Αγίους που εικονίζουν” – είπε στο κήρυγμά του o Αρχιμανδρίτης Δαμιανός.

Αναφέρθηκε στην σημασία των εικόνων για τους Ορθοδόξους απανταχού και πως “η Ορθοδοξία μιλά μεσω των εικόνων, ανα την Οικουμένη. Είναι συγκινητικό εδώ στο Μεξικό να βλέπουμε τους νεοφώτιστους Μεξικανούς να περιφέρουν   τις άγιες εικόνες που έφεραν από τις οικείες τους, με ταπεινότητα και ευλάβεια.
Με την λιτάνευση των Εικόνων ποίμνιο και Ιερείς έψαλλαν το σύμβολο της Πίστεως  το Τη Υπερμάχω στην ελληνική και ισπανική γλώσσα. “είναι από τις συγκινητικές στιγμές που ζεί η Ορθοδοξία μας σε αυτές τις νεοφώτιστες χώρες, και όπως αναφέρει ο Σεβ. Μητροπολίτης Αθηναγόρας στις επισκέψεις του ακόμα και στις πιο απόμακρες Ορθόδοξες κοινότητες της Κεντρικής Αμερικής: Εδώ σε αυτές τις χώρες χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας δυνατά μέρα με την ημέρα όλο και πιο πολλοί νέοι κάθε εθνικότητας έρχονται στην Ορθή Δοξα” Αρχιμανδρίτης Δαμιανός
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...