Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Μόνο ως χριστιανική εκκλησία θα λειτουργήσει ξανά η Αγία Σοφία»


Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος, διατύπωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της Σύναξης των προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, που είναι σε εξέλιξη στην πόλη και μεταδίδονται σήμερα από όλα τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.
«Αν η Αγία Σοφία πρόκειται να γίνει και πάλι χώρος λατρείας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι για αυτό κτίσθηκε» σημείωσε κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην συζήτηση, που εξελίσσεται σε ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.
«Την τελευταία περίοδο βλέπουμε σε ορισμένα τμήματα της κοινής γνώμης την τάση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Ως Εκκλησία, αντιτιθέμεθα σε αυτό και μαζί μας θα αντιδράσει έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, όλος ο χριστιανισμός κόσμος» τόνισε ο Πατριάρχης.
Σημειώνεται ότι εσχάτως και προφανώς εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, το εθνικιστικό Ισλάμ του πρωθυπουργού Ερντογάν, ζητά, η Αγία Σοφία -που έχει μετατραπεί σε μουσείο, με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας- να λειτουργήσει ξανά ως ισλαμικό τέμενος.
Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία έπαψε να λειτουργεί ως χριστιανικός ναός και μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, τον Μάιο του 1453 από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...