Τρίτη 29 Απριλίου 2014

«Ρωμιοί της Καππαδοκίας / Από τα βάθη της Ανατολής στο θεσσαλικό κάμπο - Η τραυματική ενσωμάτωση στη μητέρα πατρίδα»



Λίγα λόγια για το βιβλίο του Μάξιμου Χαρακόπουλου
«Ρωμιοί της Καππαδοκίας»

Με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του Μάξιμου Χαρακόπουλου «Ρωμιοί της Καππαδοκίας / Από τα βάθη της Ανατολής στο θεσσαλικό κάμπο - Η τραυματική ενσωμάτωση στη μητέρα πατρίδα», οι εκδόσεις Πεδίο διοργανώνουν την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014 στις 18:30 παρουσίαση στο Βιβλιοπωλείο Ιανός.

Για το βιβλίο, που αποτελεί τη διδακτορική διατριβή του συγγραφέα, θα μιλήσουν οι κύριοι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υπουργός Παιδείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής του Συριζα, Γιώργος Φλωρίδης, πρώην υπουργός, Νικόλαος Ουζούνογλου, καθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και ο ίδιος ο κ. Χαρακόπουλος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» κ. Πάνος Αμυράς.

Το βιβλίο επιχειρεί, κάνοντας χρήση των γραπτών πηγών και προφορικών μαρτυριών, να ανασυνθέσει τις ψηφίδες της ιστορικής παρουσίας των τουρκόφωνων Ρωμιών Ορθοδόξων της Καππαδοκίας αλλά και την επίπονη ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα μετά την Ανταλλαγή των πληθυσμών, που επέβαλε η συνθήκη της Λοζάνης.

Όπως σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στο προλογικό του σημείωμα στην α΄ έκδοση του βιβλίου: «Ο συγγραφέας ξεφεύγει από την πεπατημένη και επιχειρεί να καταδείξει το τραυματικό σοκ που υπέστησαν ερχόμενοι στην Ελλάδα οι Έλληνες της Καππαδοκίας και ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι, αν και κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δουλείας τουρκοφώνησαν, δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν προπύργιο του ελληνισμού στα βάθη της Ανατολής».  

Ο ίδιος ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως απόγονος των προσφύγων της Καππαδοκίας που εγκαταστάθηκαν μετά τη συμφωνία της Λοζάνης στο θεσσαλικό κάμπο,  έχει μια βιωματική σχέση με το αντικείμενο της μελέτης του, όπως αναφέρει και ο ίδιος στο εισαγωγικό κείμενο της επανέκδοσης του βιβλίου του: «Ως παιδί της τρίτης γενιάς προσφύγων της Καππαδοκίας διατηρώ πάντοτε άσβηστη τη μνήμη των αφηγήσεων των παππούδων μου. Η συγγραφή επομένως, του βιβλίου για τους Ρωμιούς της Καππαδοκίας συνιστά την πραγματοποίηση της επιθυμίας αλλά και του χρέους για μια επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάδειξη του ζητήματος».

Σημειώνεται ότι στη νέα έκδοση παρατίθεται εκτενής συμπληρωματική βιβλιογραφία που αναφέρεται στους Ρωμιούς της Καππαδοκίας. Επίσης, περιλαμβάνεται φωτογραφικό υλικό, που παραχώρησε το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, στο οποίο αποτυπώνονται άνθρωποι, μνημεία και τοπία της Καππαδοκίας αλλά και εικόνες από την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.


Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταύρος Ανεστίδης, διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, «η επανέκδοση του παρόντος βιβλίου αποτελεί ουσιαστική συμβολή στη γνώση και τη γνωριμία της ιστορικής φυσιογνωμίας των τουρκόφωνων Ορθοδόξων στην καππαδοκική τους κοιτίδα και στην μετέπειτα επιβίωσή τους στην ελλαδική επικράτεια. Άλλωστε, η πίστη στις πνευματικές και πολιτισμικές παραδόσεις αποτελεί μια εκ των αρετών που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα και το συγγραφικό έργο του Μάξιμου Χαρακόπουλου». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...