Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Από τη Λάρισα στο «Σημείο Μηδέν» για τον Άγιο Νικόλαο

ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=21&aid=86439#.VI3dUMmAnRk

*«Ένιωσα πραγματικό δέος καθώς πλέον εκεί θα σμίξουν τόσο οι πολιτισμοί και οι κουλτούρες όσο και οι άνθρωποι μέσα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου» λέει στην «Ε» ο Λαρισαίος Κώστας Θεοδώρου

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014, 09:55

Του Κ. Γκιάστα
Η καρδιά της ελληνικής Ορθοδοξίας θα χτυπήσει ξανά στο «κέντρο» της Αμερικής. Η είδηση πως ο Άγιος Νικόλαος που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πτώση των δίδυμων πύργων στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, θα ξαναχτιστεί σε μικρή απόσταση από την προηγούμενη θέση του, μόνο συγκίνηση έφερε σε όλον τον ελληνισμό παγκοσμίως.
Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση τοποθέτησης θεμελίου λίθου και εκεί βρέθηκε ένας Λαρισαίος καλεσμένος από την κοινότητα του Νιού Τζέρσεϊ. Ο Κώστας Θεοδώρου μας περιέγραψε μερικές στιγμές που πραγματικά κάνουν τον ιερό ναό να μοιάζει με ουρανοξύστη στη σκέψη των Ελλήνων, άσχετα αν υστερεί σε μέγεθος δίπλα από τα τεράστια κτίρια της περιοχής.
«Ένοιωσα πραγματικό δέος» μας εξηγεί «καθώς ο Άγιος Νικόλαος δεν θα είναι πλέον μόνο μία ελληνορθόδοξη εκκλησία, αλλά θα γίνει Ιερό Εθνικό Προσκύνημα για όλους τους Ορθοδόξους, για τον ελληνισμό και προσκύνημα για όλο τον αμερικανικό λαό. Αυτά άλλωστε ήταν τα λόγια και του αρχιεπίσκοπου Αμερικής Δημήτριου στη διάρκεια της εκδήλωσης που με άγγιξαν βαθιά».
Η εκκλησία θα ξανακτιστεί με σχέδια του Ισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος θέλει να ενώσει αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Αγίας Σοφίας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. «Κάτι τέτοιο εξάλλου φαίνεται και από τις μακέτες» υπογραμμίζει ο Κώστας Θεοδώρου.
«Ήμασταν στην εκδήλωση περίπου 2.000 άνθρωποι. Το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν ομογενείς όμως εντυπωσιακός ήταν και ο αριθμός των ανθρώπων που ήταν συγγενείς των θυμάτων. Μόλις το αντιλήφθηκα και κοιτούσα το σημείο που έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα ένοιωσα μια τεράστια θλίψη. Παράλληλα όμως ενθουσιάστηκα από το ό,τι η ορθοδοξία μπορεί να ενώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα βλέπουν τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου ως έναν βράχο της πίστης όπως τονίστηκε από τους ομιλητές».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σε συνέντευξη Τύπου, μετά την τελετή, «θα είναι βασισμένος στον ναό της Αγίας Σοφίας, περίκεντρος, κυκλοτερής και προσαρμοσμένος στον μοντέρνο περιβάλλοντα χώρο στον οποίο κυριαρχούν οι πύργοι από γυαλί και σίδερο. Ένα σημείο του κτιρίου θα περιλαμβάνει αίθουσα περισυλλογής ανοιχτή σε όλους».
Το κτίριο που στέγασε την εκκλησία κτίστηκε περίπου το 1832. Το 1916 Ελληνοαμερικανοί μετανάστες συνέστησαν το ποίμνιο του Αγίου Νικολάου και το 1922 ξεκίνησαν να τελούνται ακολουθίες στην τοποθεσία της οδού Liberty. Ο ναός θα στοιχίσει 38 εκατομμύρια δολάρια και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016, που συμπίπτουν με την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της κοινότητας του Αγίου Νικολάου.
Η σχέση του Λαρισαίου, Κώστα Θεοδώρου με τις εκκλησίες είναι άμεση καθώς ως αγιογράφος αναλαμβάνει πολλές δουλειές στην ήπειρο της Αμερικής με πιο εντυπωσιακή στην Αλάσκα. Τον ρωτήσαμε αν πέρασε από το μυαλό του να δουλέψει μέσα στον συγκεκριμένο ναό για να μας πει: «Δεν το κρύβω πως είναι ένα όνειρό μου και πιστεύω πως στη χώρα των ευκαιριών που είναι η Αμερική τα όνειρα πραγματοποιούνται καμιά φορά αν τα ακολουθήσεις. Γιατί όχι...».
Άγιος Νικόλαος είναι αυτός. Τα θαύματα γινόταν και γίνονται. Μικρά και μεγάλα...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...