Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Οδηγίες ορθής χρήσης των social media για παπάδες και μοναχούς από την Ιερά Σύνοδο

DEFAULT

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος βάζει στο μικροσκόπιο το ίντερνετ. Και βγάζει οδηγίες χρήσης για ενορίες, κληρικούς και μοναχούς, ώστε να μην... παραστρατούν όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, αλλά και τους προσωπικούς λογαριασμούς στα social media.
Όσον αφορά στους προσωπικούς λογαριασμούς των κληρικών, ενώ αναγνωρίζεται το δικαίωμα της «δημόσιας έκφραση των στοχασμών και της γνώμης», ωστόσο «οι μοναχοί δεν επιτρέπεται να εκφράζονται, ακόμη και δια των μέσων τού διαδικτύου, δια τρόπου ο οποίος τους οδηγεί στην αλλοτρίωση της ασκητικής τους υποσχέσεως και σε ανάμειξή τους σε εγκόσμιες μέριμνες, γεγονός που πλήττει την φύση του Μοναχισμού».
Επισημαίνεται επίσης ότι δεν θα πρέπει να εκφράζονται με εμπάθεια και να προσβάλουν άλλους κληρικούς ή πολίτες, ή να μην προσπαθήσουν να προκαλέσουν σχίσμα στον τοπικό Επίσκοπο ή σε όσους έχουν την ευθύνη διοικήσεως άλλων Μητροπόλεων, δηλαδή πρακτικές που «ανήκουν στην ανθρώπινη παθολογία, δεν εντάσσονται στο σωτηριολογικό σκοπό της Εκκλησίας και προκαλούν διαίρεση του Σώματός της».
Μάλιστα, ο δημόσιος λόγος που έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, δεν είναι απλώς «παράνομος» ή «ανήθικος» ή «αντικανονικός», αλλά αποτελεί «αίρεση», κατά την Ιερά Σύνοδο.
Ο εκάστοτε Επίσκοπος θα έχει την ευθύνη να παρακολουθεί τις παραπάνω συμπεριφορές, και η λήψη τω κατάλληλων μέτρων εάν κάτι υποπέσει στην αντίληψή του.
Άναμμα κεριού... online
Στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου τίθενται επίσης οι κανόνες για την... ορθή χρήση των ιστοσελίδων που θα διατηρούν οι ενορίες. Καταρχήν επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση στους επισκέπτες ότι αναπληρώνεται η συμμετοχή τους στην εκκλησιαστική λειτουργία ή ότι αναπληρώνει την εκδήλωση πίστεως. Θυμίζει μάλιστα περιπτώσεις ιστοσελίδων (ευτυχώς από ιδιώτες, όπως διευκρινίζει) «με απομιμήσεις της ανθρώπινης ευλάβειας, που υπερέβησαν τα όρια καί της γελοιότητας (π.χ. άναμμα online κεριού σε ιστοσελίδα)».
Θέτει λοιπόν τρεις όρους βάσει των οποίων μπορούν να λειτουργούν ιστοσελίδες ενοριών, ιερών Μονών, ιερών Προσκυνημάτων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων κ.λπ. των ιερών Μητροπόλεων:
1. έχει ληφθεί σχετική απόφαση του εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας για το άνοιγμα της διαδικτυακής σελίδας, η οποία περαιτέρω έχει εγκριθεί από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο.
2. αποβλέπουν στην ενημέρωση του κοινού για την λειτουργική ζωή της ενορίας (π.χ. πρόγραμμα ακολουθιών) και την εν γένει πνευματική ζωή και φιλανθρωπική δράση της (παρέχουν ενημέρωση για προγράμματα κατηχήσεως, εθελοντικής αιμοδοσίας, συγκέντρωση τροφίμων για συσσίτια, ενίσχυση του εθελοντισμού κ.λπ.) ή την ιστορία του οικείου Ναού. Προς τον σκοπό αυτό, επιτρέπεται και η δημοσίευση ή αναδημοσίευση δόκιμων θεολογικών κειμένων για τούς ενδιαφερόμενους αναγνώστες (κειμένων ερμηνευτικών, κηρυγμάτων κ.λπ.).
3. Δεν προβαίνουν στην προσωπική προβολή λαϊκού ή κληρικού, ούτε στην προσβολή της τιμής και της υπολήψεως ουδενός προσώπου, λαϊκού ή κληρικού. Η ιστοσελίδα της ενορίας οφείλει, όπως και ή δια ή ενορία, να προαγάγει την εν Αγίῳ Πνεύματι αγαπητική ενότητα όλων των μελών της και την ευχαριστηριακή συμμετοχή τους στο εκκλησιαστικό γεγονός υπό την ευλογία του οικείου επισκόπου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...