Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η Εικόνα του Αγίου Φανουρίου από τη Ρόδο στην Κοζάνη την Πέμπτη 26 Μαρτίου



Κοζάνη, 23 Μαρτίου 2015


Η  Εικόνα  του  Αγίου  Φανουρίου  από  τη  Ρόδο  στην  Κοζάνη
την  Πέμπτη  26  Μαρτίου

Ανακοινώνεται ότι η Ιερά Εικόνα του Αγίου Φανουρίου, του νεοφανούς Μάρτυρα, θα φθάσει από τη Ρόδο στον Ιερό Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 στις 6 το απόγευμα.
Η υποδοχή θα γίνει με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παύλο και στη συνέχεια θα τελεστεί Ιερή Ακολουθία και Παράκληση.
Η Εικόνα του Αγίου Φανουρίου θα παραμείνει προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών ως την Παρασκευή 3 Απριλίου στον Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου θα τελούνται καθημερινά ιερές ακολουθίες. Επίσης, όσοι επιθυμούν μπορούν να φέρνουν στον Ναό φανουρόπιτες, οι οποίες θα ευλογούνται στο τέλος των Ακολουθιών.
Ο Άγιος Φανούριος είναι ο πολιούχος και προστάτης ολόκληρου του νησιού της Ρόδου. Η ιστορική ύπαρξή του αγνοούνταν μέχρι και τον 15ο αιώνα, οπότε βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών εικόνα του στη Ρόδο. Ο Άγιος εικονίζονταν νεαρός στρατιώτης κρατώντας στο δεξί του χέρι Σταυρό πάνω στον οποίο στηριζόταν αναμμένη λαμπάδα και στο πλαίσιο της ήταν ζωγραφισμένα όλα τα μαρτύρια που υπέστη.
Από την εύρεση της εικόνας θεωρείται προστάτης της Ρόδου και η φήμη του εξαπλώθηκε λόγω των θαυμάτων του σ΄ όλο τον ελλαδικό χώρο. Στον Άγιο Φανούριο καταφεύγουν οι πιστοί για να επικαλεστούν την βοήθεια του στις διάφορες ανάγκες της ζωής τους. Ανάμεσα στα άλλα δώρα που του προσφέρουν είναι και η φανουρόπιτα, την οποία τάζουν στον Άγιο, για να τους φανερώσει το αντικείμενο πού έχασαν ή κάποια λύση στα προβλήματά τους. Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Αυγούστου.
Απολυτίκιο Αγίου Φανουρίου: «Φερωνύμως εκλάμψας, εκ της Ρόδου Φανούριε, ως φωστήρ αεί καταυγάζεις, Εκκλησίας το πλήρωμα· την γνώσιν φανεροίς γαρ των κρυπτών, νοσήματα διώκεις χαλεπά, και παρίστασαι ταχύτατος βοηθός, των πίστει αναβοώντων· Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε φανερώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου, μέγιστα θαύματα».



Από την Ιερά Μητρόπολη




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...