Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ε΄ Κυριακή Νηστειών, Κατανυκτικός Εσπερινός και ομιλία στο Παλαιό Φάληρο




Ομιλία με θέμα: "Νηστεία αληθής, η των παθών αλλοτρίωσις", από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο Νάνο, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου, σήμερα Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, (Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, 29 Μαρτίου 2015).
Ο ομιλητής παρουσίασε το νόημα της πραγματικής νηστείας και τη σύνδεσή της με τον αγώνα του Χριστιανού κατά των παθών. Τόνισε πως η αληθινή νηστεία συνδέεται με την καθαρότητα του νου, τη διαύγεια του πνεύματος, την ενίσχυση της διάθεσης για μετάνοια και προσευχή και με την καλλιέργεια της ταπείνωσης.
Ενδείξεις πως η νηστεία δεν έχει κανένα νόημα, ή ότι είναι επιζήμια, για τον αγωνιζόμενο χριστιανό, είναι η παρουσία οργής, κατάκρισης, κενοδοξίας και η απουσία αγάπης. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να ξανασκεφτεί κανείς για ποιο λόγο νηστεύει και να ζητήσει οπωσδήποτε πνευματική καθοδήγηση.
Ο π. Χριστοφόρος παρουσίασε πολλά παραδείγματα αποτελεσματικής εφαρμογής της γνήσιας νηστείας, η οποία επιφέρει πάντοτε πολλαπλούς πνευματικούς καρπούς. Μέσα από το παράδειγμα της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας γίνεται φανερό πως η πραγματική νηστεία αποτελεί το πρώτο βήμα για τον αποχωρισμό από εφάμαρτες επιθυμίες και για την ολοκληρωτική ανακαίνιση του ανθρώπου.
Τόνισε τέλος ότι είναι απαραίτητη η προφύλαξη και από νοσηρές καταστάσεις κατά τις οποίες, η άκριτη και εξαντλητική εφαρμογή της νηστείας, χωρίς πνευματική καθοδήγηση, οδηγεί σε αυταπάτη πνευματικής νίκης.
Ευχόμαστε καλή Μεγάλη εβδομάδα και καλή Ανάσταση.

Με εκτίμηση

π. Ιωσήφ Ταγαράκης
 
Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου
 
Αχιλλέως 30, 175 62 ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
τηλ. 210 98 12 234, Φαξ 210 98 43 468

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...