Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος de profundis

iero-1
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Μία από τις νηφαλιότερες, ψύχραιμες και σοφότερες φωνές όχι μόνο της ιεραρχίας της Ελλάδος αλλά της Ορθοδοξίας γενικότερα, απέδειξε πως αποτελεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος με τη σημερινή συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι και τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο.
Ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετήθηκε για όλα τα σπουδαία θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνο.
Μίλησε για τη σχέση της Εκκλησίας με την πολιτική, τους πρόσφυγες και την βοήθεια που προσφέρει η Εκκλησία, την "καραμέλα" του χωρισμού της Εκκλησίας με το κράτος δηλώνοντας σαφώς πως "η Εκκλησία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο" και για την Ευρώπη του σήμερα και τις αξίες που δεν πρεσβεύει πια, αλλά και την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων στη γηραιά ήπειρο.
Επίσης αναφέρθηκε στην διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία, στο μάθημα των θρησκευτικών και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν εντός της Εκκλησίας, την καύση των νεκρών και το σύμφωνο συμβίωσης λέγοντας πως όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και ο άνθρωπος έχει την ελευθερία να κάνει ότι επιθυμεί ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως η Εκκλησία πρέπει να αποδεχτεί αυτές τις επιλογές (σύμφωνο συμβίωσης, καύση νεκρών κλπ).
Απαντώντας τέλος στο θέμα της ομοφυλοφιλίας "φαινόμενο που παρουσιάζεται και στους κόλπους της Εκκλησίας" ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως "πρόκειται για μία εκτροπή του ανθρώπου που είτε εμφανίζεται στο στρατό, την Εκκλησία ή όπου αλλού πρέπει να την διαχειριστούμε ως Εκκλησία. Αυτό δε σημαίνει πως θα σκοτώσουμε αυτούς τους ανθρώπους που εκτρέπονται".
Πιο συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε πως "η εποχή μας έιναι κρίσιμη αλλά δεν είναι πρώτη φορά, πάντα η Εκκλησία έχει περάσει κρίσεις".
"Η κρίση", είπε, "δεν πρέπει να μας φέρει πανικό, και το όραμά μας να το δυναμώσουμε, διότι αυτό που λείπει στο τόπο μας είναι το όραμα, και όταν δεν έχεις όραμα δεν έχεις ελπίδα, και αν λείπει η ελπίδα δεν υπάρχει αισιοδοξία".
Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως τα πράγματα αρχίζουν και αλλάζουν, και η κρίση δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει, την οποία κάποιοι είχαν προβλέψει.
Για την Ελλάδα δήλωσε πως προχωρεί αργά γιατί πάντα τ διαπλοκή και η διαφθορά δεν θέτουν τα υγιή θεμέλια.
Σχετικά με την Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως επιθυμεί "την ελευθερία της Εκκλησίας, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς εμπόδια, να είναι ελεύθερη να κάνει τα του σπιτιού της. Δεν είμαστε ελεύθεροι!" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τον χωρισμό της Εκκλησίας με την Πολιτεία υπογράμμμισε πως δεν θα θέσει η Εκκλησία θέμα χωρισμού γιατί είναι θέμα εθνικό.
"Αν όμως το Κράτος πει σας χωρίζω, δεν θα πούμε όχι, αλλά θα αναλάβει τις ευθύνες του. Η Εκκλησία δεν φοβήθηκε την σκλαβιά 400 χρόνων, θα φοβηθεί μια Κυβέρνηση ενός χρόνου η έξι μηνών;".
Συμπλήρωσε μάλιστα πως αυτό που λείπει ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτεία είναι η εμπιστοσύνη.
"Αν δεν λυθεί αυτό δεν θα υπάρξει καλό γι αυτόν τον τόπο..." είπε. Και πρόσθεσε: "Το πρόβλημα της Εκκλησίας είναι ότι πολλά πράγματα που γίνονται δεν βγαίνουν προς τα έξω, και μην ξεχνάτε ότι έχει σπαταληθεί η περιουσία της από το Κράτος. Εμείς λέμε ότι η περιουσία είναι δική μας, και η πολιτεία λέει ότι είναι δική της. Να ξέρουν όλοι ότι δεν υπάρχει περιουσία αν δεν συμπράξουν από κοινού Εκκλησία - Πολιτεία".
Για το μάθημα των θρησκευτικών και τις πρόσφατες ενέργειες του υπουργού Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε ο κ. Φίλης να κάνει το ίδιο που κάνει στην Εκκλησία στους Ελληνες Εβραίους και τους Ελληνες Μουσουλμάνους.
"Δεν μπορεί ο καθένας υπουργός που έρχεται να γίνεται και εφευρέτης λύσεων! Θα καταργηθούν τα θρησκευτικά ερήμην του λαού; Αυτή είναι η δημοκρατία; Πίσω από όλα αυτά υποκρύπτεται μια θεωρία" τόνισε.
Σταχυολογούμε μερικές από τις φράσεις του Αρχιεπισκόπου:
Για την Αριστερά:
-Ο κομμουνιστής ο σημερινός στη πράξη δεν έχει καμία σχέση με το παλιό κομμουνιστή, όπως σήμερα έχουμε αριστερούς πάμπλουτους. Αυτά είναι ετικέτες που δεν ταιριάζουν στην εποχή μας.
-Έχω ζήσει την εκμετάλλευση της Εκκλησίας, άνθρωποι που δεν αγαπούν την Εκκλησία, μετά πάνε και σηκώνουν την εικόνα της Παναγίας σε μια λιτανεία.
Για την κρίση και τους πρόσφυγες:
- Η Εκκλησία αγωνίζεται και παλεύει με όσες δυνάμεις έχει! Η Εκκλησία ανταποκρίνεται και δέχεται την υπομονή! Ποιος άλλος δίνει όσα δίνει η Εκκλησία; Που είναι το κράτος; Αλλά εμείς δεν βγαίνουμε να πούμε τι κάνουμε!
- Οι πρόσφυγες δεν ήρθαν για να περάσουν και να φύγουν...θα μείνουν! Λυπάμαι αλλά όλα αυτά είναι σχεδιασμένα! Δεν σας απασχολεί ότι γίνεται ξεχώρισμα προσφύγων από την Ε.Ε.
- Το πρόβλημα το προσφύγων θα είναι πάνω από 50 χρόνια, και θα υποφέρουμε δυστυχώς πάρα πολύ.
- Πρέπει να σταθούμε πλάι στους πρόσφυγές, αλλά θα έχουμε προβλήματα πολλά, όπως στην υγεία, την εργασία αλλά και σε θέματα ηθών! Αναρωτιέμαι αν είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε σαν χώρα αυτούς τους ανθρώπους.
- Δεν κοιμάμαι και νοιάζομαι για το θέμα αυτό! Όμως δεν είμαστε έτοιμοι, δεν το περιμέναμε και αυτό είναι το λάθος!
Για την Ευρώπη:
- Η Ευρώπη έχει μετακινηθεί από την βάση της, και έγινε η Ευρώπη των συμφερόντων και της εκμεταλλεύσεως. Εάν δεν γυρίσει στη βάση οπού ξεκίνησε δεν θα έχει μέλλον.
- Όλοι πανηγυρίσαμε που μπήκαμε στην Ευρώπη τότε, αλλά σήμερα δεν μπορούμε να το πούμε αυτό!
Για την πολιτική:
- Όσες φορές η Εκκλησία μπλέχτηκε με την πολιτική κατέληξε σε βάρος της!
- Η Εκκλησία είναι εύκολο δόλωμα και όλοι την χρησιμοποιούν και συγκεκριμένα αυτοί που ασχολούνται με την πολιτική και τα κινήματα.
- Πρώτα μπαίνει η διαίρεση μέσα στην Εκκλησία και μετά έρχεται στο Κράτος! Όμως η Εκκλησία πρέπει να είναι ο πατέρας και η μάνα της Πολιτείας, και αυτό που μας λείπει είναι να είμαστε όλοι μια οικογένεια.
Για το σύμφωνο συμβίωσης:
- Τα πράγματα έχουν αλλάξει! Αυτός δεν είναι γάμος ειναι τραγέλαφος, όμως δεν μπορούμε επιβάλλουμε να μην γίνει δια της βίας.
- Δεν μπορούμε την εκτροπή να την κάνουμε νόμο, όμως ούτε αυτόν που την κάνει να τον σκοτώνουμε!
- Τα δικαιώματα του παιδιού που θα έχει υιοθετηθεί από ομοφυλόφιλο ζευγάρι ποιος θα τα υποστηρίξει;
- Το παιδί να μεγαλώνει με ομοφυλόφιλο ζευγάρι είναι ανήθικο και αφύσικο! Είναι έγκλημα μεγάλο!
Για την καύση νεκρών:
- Ο Νόμος που λέει ότι ο παπάς πρέπει να διάβαζει κάποιον που θέλει να καεί πιστεύω θα ανακληθεί, διότι αυτό είναι μια τρέλα!



iero-2


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...