Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer 2016Υλοποίηση Δράσεων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης από το «Καρέλλειο – Μονάδα Alzheimer» της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ











Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που είχαν προγραμματιστεί από το «ΚΑΡΕΛΛΕΙΟ – ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER» του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer την 21η Σεπτεμβρίου.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε τριήμερο δράσεων, στις 19-20 Σεπτεμβρίου στο εμπορικό κέντρο «Golden Hall» και στις 21 Σεπτεμβρίου στη κεντρική πλατεία  του Αγ.Νικολάου Χαλανδρίου.
Στα πλαίσια των δράσεων το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας χορήγησε δωρεάν νευροψυχολογικούς ελέγχους (τεστ μνήμης) σε εκατοντάδες συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, στοχεύοντας στην πρόληψη. Παράλληλα έγινε ενημέρωση για την νόσο, τους προδιαθεσικούς παράγοντες, τα αρχικά συμπτώματα καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη φροντιστών και συγγενών, οι οποίοι έχουν στο περιβάλλον τους άτομα που πάσχουν από  άνοια.
Παγκοσμίως υπάρχουν 44 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια. Έως το 2030 θα έχουν φτάσει τα 66 εκατομμύρια και το 2050 τα 115 εκατομμύρια. Λόγω της αλματώδους αύξησης η ανάγκη ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης κρίνεται επιτακτική.
Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευαισθησία του Αρχιεπισκόπου για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τις προσπάθειες του Φιλανθρωπικού Οργανισμού με το «ΚΑΡΕΛΛΕΙΟ» Πρότυπη Μονάδα Alzheimer υπογραμμίζοντας, μεταξύ των άλλων, την προσπάθεια της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» στην ενημέρωση του κόσμου.
«Η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»  με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του «ΚΑΡΕΛΛΕΙΟΥ» έχει ξεκινήσει έναν μαραθώνιο ενημέρωσης, με τη συνεργασία των Ιερών Μητροπόλεων, σε όλη την επικράτεια με έμφαση στις ακριτικές περιοχές. Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι σήμερα τόσο με φαρμακευτικές αλλά και με μη φαρμακευτικές θεραπείες ο ασθενής μπορεί να έχει πολύ καλή ποιότητα ζωής».
Η Διευθύντρια του «ΚΑΡΕΛΛΕΙΟΥ» κ. Κατερίνα Ευθυμιοπούλου τόνισε ότι «η συμμετοχή των υποστηριζομένων από την Δομή μας στα προγράμματα μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι σημαντική καθώς αναστέλλει και καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον απαραίτητη είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των επαγγελματιών υγείας στην κατεύθυνση της έγκαιρης διάγνωσης και της καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με την νόσο Alzheimer».
Το «ΚΑΡΕΛΛΕΙΟ – ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER» δημιουργήθηκε το 2012, αποτελώντας τμήμα του δικτύου δομών του φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με στόχο την κάλυψη του μεγάλου κενού που υπάρχει σε Μονάδες εξειδικευμένες στην υποστήριξη ανοϊκών ατόμων αλλά και των συγγενών τους.
Η Μονάδα συνίσταται στη λειτουργία ενός Οικοτροφείου μόνιμης διαβίωσης χωρητικότητας έως 25 ασθενών, με δυνατότητα ταυτόχρονης βραχύβιας φιλοξενίας 5 επιπλέον ασθενών με στόχο την αποφόρτιση των οικογενειών τους. Επίσης, λειτουργεί Κέντρο Ημέρας και Ιατρείο Μνήμης στα οποία οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Ανάμεσα στις παρεχόμενες υπηρεσίες του είναι οι θεραπείες νοητικής ενδυνάμωσης, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, γυμναστική, ενημέρωση και συμβουλευτική, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε επαγγελματίες υγείας άλλων φορέων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...