Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για τα Θρησκευτικά


Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό, για το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών, που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας.
Η συνάντηση, με τη συμμετοχή του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Φίλη διήρκεσε δύο ώρες και εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι λύθηκαν οι παρεξηγήσεις και ότι η διδασκαλία των θρησκευτικών θα γίνει με τα παλιά βιβλία.

«Ηρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις, ο διάλογος για τα θρησκευτικά θα συνεχιστεί», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Θα υπάρξει από την αρχή συνεργασία για τα θρησκευτικά. Θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία. Η προσπάθεια των διορθώσεων θα γίνει από τώρα. Μέχρι να γραφτούν τα νέα βιβλία, θα χρησιμοποιούνται τα τωρινά», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι δεν συζητήθηκε η συνταγματική αναθεώρηση. «Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί», ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.
Καμμένος: Ολα υπό συζήτηση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πάνος Καμμένος σχολίασε ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος, στον οποίο εξετάστηκαν όλα τα θέματα.
«Διευκρινίστηκαν οι παρεξηγήσεις από το παρελθόν. Ο διάλογος συνεχίζεται. Η εκκλησία και η πολιτεία προχωρούν ενωμένες. Ολα θα είναι υπό συζήτηση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας», τόνισε ο υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας και αυτός από την πλευρά του ότι τα βιβλία των θρησκευτικών παραμένουν ίδια.
Φίλης: Δεν είμαστε δογματικοί
Στη γραμμή της επίλυσης των παρεξηγήσεων ήταν και ο Νίκος Φίλης εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο.
«Ο διάλογος συνεχίζεται γιατί υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητάμε η εκκλησία και η Πολιτεία», είπε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δογματική άποψη και θέλει διάλογο, τονίζοντας ότι θα ακουστούν και πάλι οι απόψεις των εκκλησιαστικών παραγόντων.
Στο τέλος του χρόνου θα αξιολογηθούν τα νέα προγράμματα
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι τα νέα προγράμματα διδασκαλίας θα εφαρμοστούν, καθώς η εκπαίδευση είναι ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας. Πρόσθεσε όμως ότι τα νέα προγράμματα για τα θρησκευτικά θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου, αφού ακουστούν οι απόψεις της εκκλησίας . «Θα καταλήξουμε στο τέλος του χρόνου στη μορφή των νέων προγραμμάτων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ήδη γίνονται οι επιμορφώσεις των καθηγητών.
Σε ό,τι αφορά τα βιβλία, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν νέα βιβλία, παρά μόνο έχουν αλλάξει τα αναλυτικά προγράμματα. «Τα μαθήματα θα γίνουν με βάση αυτά και θα συνυπάρχουν με τα παλιά βιβλία», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι η διδασκαλία των θρησκευτικών θα γίνεται με τις τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Εκκλησία, δηλαδή την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, να μην μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και να υπάρχει μία κατεύθυνση προς τον ορθόδοξο πολιτισμό.
«Μίλησα με τον Αρχιεπίσκοπο»
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν μίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Φίλης απάντησε καταφατικά.
«Μίλησα σε πολύ καλό κλίμα, γιατί πάντα υπάρχει σεβασμός απέναντί του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο στα σκαλιά της εισόδου του Μεγάρου Μαξίμου.
Toν Αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, Μεσογαίας Νικόλαος και Φθιώτιδος Νικόλος καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θ. Παπαγεωργίου.

iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...