Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ιερώνυμος: «Η Εκκλησία δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ χωρισμό από τον λαό της»

«Ιερά» πυρά Ιερώνυμου για τον χωρισμό Εκκλησίας - Πολιτείας, για τα θρησκευτικά, την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, σε μία εισήγηση...ποταμό 84 σελίδων στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας


Σε μία εισήγηση...ποταμό 84 σελίδων, στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκτοξεύει «ιερά» πυρά για όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας. Για τον Χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, για την αξιοποίηση της περιουσίας, για τα θρησκευτικά, για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ειδικά για το μάθιημα των θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος επαναλαμβάνει τη θέση του να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση και προτείνει στην επιτροπή διαλόγου από πλευράς Εκκλησίας να υπάρχουν τέσσερις αρχιερείς αλλά κανένας εκπρόσωπος από τις δύο ενώσεις θεολόγων (Πανελλήνια Ένωση και «Καιρός»).

Στην εισήγησή του ο κ.Ιερώνυμος υποστηρίζει πως ακόμη και σήμερα συνεχίζετα η πολεμική εναντίον της Εκκλησίας με στόχο να τεθεί η Εκκλησία στο περιθώριο.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αρχιεπίσκοπος είναι ο βασικός εισηγητής σε μία Ιεραρχία. Όπως εξηγεί ο ίδιος, αναλογιζόμενος την κρισιμότητα των συνθηκών στη χώρα επέλεξε να είναι ο ίδιος βασικός εισηγητής στην Ιεραρχία παρουσιάζοντας τους προβληματισμούς τους για το για το χθες, το σήμερα και το αύριο της Εκκλησίας.

Τι είπε ο Αρχιεπίσκοπος:


Για τον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας

Τόνισε πως η Εκκλησία δεν πρέπει να ζητήσει χωρισμό από τον λαό.

«Η Εκκλησία, η οποία ασκεί μία και μοναδική εξουσία, την εξουσία να αγαπά ολοκληρωτικά τον Θεό και απροϋπόθετα τον άνθρωπο, δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό Της. Γιατί αυτό επιδιώκεται από όσους επιχειρούν με λόγους στηριγμένους σε μυθεύματα και μυθοπλασίες, που τους ανέθρεψαν κατά το παρελθόν, να θέσουν την Εκκλησία στο περιθώριο της ιστορίας και της σύγχρονης ζωής».

Ανέφερε πως αν η Πολιτεία θελήσει χωρισμό θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Εκκλησία. Δηλαδή τη μισθοδοσία κληρικών από το κράτος και την παραχώρηση περιουσίας από την Εκκλησίας προς την Πολιτεία.

«Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει Μάνα του λαού μας με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία, αν το θελήσει, και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού, ας επιχειρήσει τον χωρισμό, τηρώντας απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Εκκλησία και τις σχετικές συμβάσεις».

Βεβαίως, πιστεύω, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, «ότι η Πολιτεία ούτε θέλει, αλλά ούτε μπορεί πράγματι να χωριστεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας. Μπορεί βεβαίως να επιβάλει με ιδεολογικά κριτήρια το χωρισμό της Εκκλησίας από τις θεσμικές λειτουργίες του κράτους, αλλά δε μπορεί να επιβάλλει και το χωρισμό της Εκκλησίας από την κοινωνία. Άλλωστε, ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας δεν είναι χαρακτηριστικό της ποιμαντικής διακονίας της Εκκλησίας, της οποίας η πνευματική σχέση με τον λαό παραμένει αλώβητη στη διάρκεια του χρόνου.

Η Εκκλησία δεν χωρίζεται από τα παιδιά Της, υπογράμμισε, γιατί οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, ούτε είναι, ούτε μπορεί να είναι μία προσωπική ή ιδεολογική υπόθεση εργασίας, αλλά είναι υπόθεση ενός λαού».

Και παλαιότερα για τον χωρισμό, ο Αρχιεπίσκοπος έχει πει πως αν τον θέλει η Πολιτεία θα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα.

«Ἡ Ἐκκλησία «δέν χωρίζεται ἀπό τά παιδιά της». Ὅποιος θέλει ἀποχωρεῖ. Ὅποιος θέλει ἐπιστρέφει» λέει με νόημα.


Για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας

Οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας είναι ήδη διακριτοί ανέφερε στην εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος. «Οι διακριτοί ρόλοι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένοι στη σύγχρονη κοινωνία των πολιτών και τα όριά τους είναι αποσαφηνισμένα από τη συμβατική ρύθμιση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας στα σχετικά με τη θρησκεία άρθρα του Καταστατικού Χάρτη του τόπου».

Ο Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζει πως από το 1834 η Εκκλησία υφίσταται «βαβυλώνια αιχμαλωσία» από την Πολιτεία και πως αυτό πρέπει να σταματήσει.



Για τα θρησκευτικά

Ο Αρχιεπίσκοπος επαναλαμβάνει τη θέση του να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση. Ζήτησε να τηρηθεί η δέσμευση μέσα στη Βουλή σύμφωνα με την οποία θα συνεχιστεί η συνεργασία μέσα από αμοιβαίο διάλογο από μηδενική βάση Εκκλησίας – Πολιτείας για τα θρησκευτικά. Προτείνει στην επιτροπή διαλόγου από πλευράς Εκκλησίας να υπάρχουν τέσσερις αρχιερείς αλλά κανένας εκπρόσωπος από τις δύο ενώσεις θεολόγων (Πανελλήνια Ένωση και «Καιρός»)

Όπως είπε o Αρχιεπίσκοπος, τα καινούρια προγράμματα της Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, «το οποίο λειτουργεί πράγματι προβληματικά και χρήζει αλλαγών, με έπεισαν ότι δεν συνιστούν Θρησκευτικά, αλλά μία επιχείρηση αλλοίωσης της πίστεώς μας».


Για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Είπε πως από την εναποπομείνασα εκκλησιαστική περιουσία «ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αν δεν συναινέσει η Πολιτεία, λόγω της επιβολής σε αυτήν απίστευτων βαρών και δεσμεύσεων.». Και προσκάλεσε την Πολιτεία σε άμεση συνεργασία με κύριο στόχο την ανακούφιση των πλέον αδυνάμων συνανθρώπων μας.

«Από αύριο το πρωί, τόνισε, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Ιερές Μονές Πετράκη και Πεντέλης να αρχίσουν μαζί με την Πολιτεία, τη διαδικασία αξιοποίησης των καταγεγραμμένων ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα καλόν είναι να ξεκινήσει για τα υπόλοιπα ακίνητα η διαδικασία εκκαθάρισης, τακτοποίησης και καταγραφής».Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε περιγράφοντας ενδεικτικά κραυγάζουσες περιπτώσεις υφαρπαγής εκκλησιαστικής περιουσίας και τόνισε ότι τα εμπόδια που προέρχονται από το χώρο της γραφειοκρατικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και από τις παρενέργειες των αποφάσεών της είναι αναρίθμητα.


Για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι « τα θέματα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, που έχουν δομική και ιστορική σημασία για την πορεία του ελληνικού Έθνους δε μπορούν να επιλυθούν χωρίς συζήτηση με το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό».

Και μία έκπληξη, χρησιμοποιεί λόγια του Πειραιώς

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου έχει και μία έκπληξη. Στην ενότητα για τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας ο Αρχιεπίσκοπος δανείζεται - όπως λέει - σκέψεις του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Μιλάει - χρησιμοποιώντας το κείμενο του Σεραφείμ - για τα κόμματα της αριστεράς που υποστηρίζουν τον χωρισμό λόγω των αποτυχημένων αθεϊστικών ιδεολογημάτων τους. Ο Αρχιεπίσκοπος το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί κριτική κυρίως από τις πιο «σκληρές» πτέρυγες της Εκκλησίας πως πρέπει να υποστηρίξει τις θέσεις της Εκκλησίας με περισσότερη θέρμη και σθένος και εκτιμάται πως χρησιμοποιεί τα λόγια του Σεραφείμ με στόχο να κρατήσει ισορροπίες. Δεν αποκλείεται να θέλει να δείξει πως αφουγκράζεται και συμμερίζεται τις απόψεις όλων.




Πηγή:http://www.tanea.gr/news/greece/article/5394944/ierwnymos-h-ekklhsia-den-prepei-na-zhthsei-pote-xwrismo-apo-ton-lao-ths/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...