Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Μηνύματα Ιερώνυμου στην αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα

Θεσσαλονίκη
Με την αφιέρωση της τιμής στους εθελοντές της Εκκλησίας «σε αυτούς που δεν περιμένουν τίποτα, αλλά δίνουν τον εαυτό τους σε έναν αγώνα δύσκολο» ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποδέχθηκε τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της πνευματικής κρίσης. Η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι ένα αποτέλεσμα μία συνέχειας, μίας πορείας και στον αγώνα να πάμε στην απέναντι όχθη στρέφω τη σκέψη μου στους εθελοντές» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ένας κόσμος δυνατός» και ότι μόνο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών 900 πρόσωπα μαγειρεύουν χιλιάδες μερίδες φαγητού για τα συσσίτια.

Χαρακτήρισε «κακά σημάδια πονηρίας […] τη διαστρέβλωση, μέσα στις δυσκολίες που υπάρχουν, των πραγμάτων της Εκκλησίας», συμπληρώνοντας ότι «εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο, αλλά συνεχίζουμε αυτό που μας είπε ο Κύριος».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Εκκλησίας-Κράτους είπε: «Εξανιστάμεθα όταν ακούμε ότι πέρα από το έργο μας ανακατευόμαστε στα αλλότρια ή ότι ζητάμε δήθεν εξουσία.

» [...] Άλλο πράγμα είναι να ζητάς εξουσία, αυτή που δεν επιτρέπεται και άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός, που οδηγεί τους ανθρώπους και να μην έχεις λόγο για τις επιλογές, να μην έχεις λόγο για τις καταχρήσεις, να μην έχεις λόγο για την αλαζονεία την υπερφίαλη».

«Πρέπει να ξεκαθαριστούν αυτά: Άλλο η διακονία, άλλο η παιδεία, άλλο η εξουσία και άλλο η γνήσια και ειλικρινής παρατήρηση» υπογράμμισε.

Ο πρύτανης Περικλής Μήτκας εξήρε «την πολύπλευρη δράση και προσφορά του Αρχιεπισκόπου προς ενίσχυση των αδυνάτων», σημειώνοντας ότι ο τίτλος προς τον κ. Ιερώνυμο συμβολίζει και τη συμμετοχή της Εκκλησίας σε μία «θετική συνωμοσία» του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από κοινού η κρίση.
Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...