Πολλές φορές ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος σκληρά με την κακία των ανθρώπων που πολυποίκιλα του επιτίθενται . Μέσα του ξεσηκώνεται το παράπονο και η πικρία από την αδικία, η εκδικητικότητα και η ανάγκη να αμυνθεί και να βρει τα δίκαιά του και να κατοχυρώσει το πρόσωπο του, ζει κυριολεκτικά ένα εσωτερικό μαρτύριο. Δεν είναι τόσο ο πόνος του κακού που δέχτηκε, αλλ’ όσο η ταραχή της πικρίας και της εκδικητικότητος που κατέχει την ψυχή του. Αυτός είναι χειρότερος από τους εχθρούς του που του έκαναν το κακό και ησύχασαν.. πως άραγε μπορεί ο ίδιος να λυτρωθεί;
Ο πρώτος τρόπος για να ξεφύγει ο άνθρωπος από την ένταση αυτή είναι να σκύψει και να δει τα δικά του πολλά αμαρτήματα και μετά δακρύων και εξομολογήσεως να τα εξαλείψει και ο δεύτερος να ζήσει σαν γνήσιο παιδί του Θεού που ξέρει να συγχωρεί εκ καρδίας. Είναι ο μόνος καλός τρόπος που συνιστά ο Ιερός Πατήρ (Ι.Χρυσόστομος).
«αν αναλογισθεί κανείς με ακρίβεια τα αμαρτήματα της κάθε ημέρας, τότε θα κατανοήσει πόσων κακών είμαστε υπεύθυνοι και πόσο ανάγκη της συγχωρήσεως έχουμε από τον Θεό. Και αν σκύψει ο άνθρωπος στα δικά του αμαρτήματα για να τα δει, δεν του φτάνει ο χρόνος για να ασχοληθεί με τα λίγα σφάλματα του άλλου. Η συγχώρηση των αμαρτιών των άλλων κάνει τον άνθρωπο γνήσιο τέκνο του Θεού και όμοιο με τον Πατέρα του, τον Χριστό. Ας παύσουμε αυτήν την αρρώστια και την μαία της μνησικακίας και της οργής και της πικρίας και ας δείξουμε την φιλοφροσύνη σ’ όσους μας έχουν λυπήσει , για να γίνουμε όμοιοι με τον Πατέρα μας τον εν τοις ουρανοίς. Και θα σταματήσουμε την μνησικακία, αν θυμηθούμε τα δικά μας αμαρτήματα, αν με πολλή ακρίβεια εξετάσουμε όλα τα αμαρτήματα , τα μέσα μας και τα έξω, τα στην αγορά και τα στην εκκλησία.
Αρχιμ. Σεβαστιανού Τοπάλη
Μετάνοια και Ψυχική Υγεία
Κατά τον Ιερό Χρυσόστομο
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου