Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Βαρθολομαίος: Σταυρώνουν απάνθρωπα Χριστιανούς σε Λίβανο και Συρία

 

 Στις διώξεις χριστιανών στη Μ. Ανατολή αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Στις διώξεις χριστιανών στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στη δοξολογία που τελέστηκε το πρωί στον Ι. Ν. Παναγίας της Ελευθερώτριας, στο Διδυμότειχο.
«Η Εκκλησία Αντιοχείας, σήμερον εις την Συρίαν και εις τον Λίβανον αντιμετωπίζει προβλήματα και στενοχωρίας και εκπατρισμούς και προσφυγιά και ατιμώσεις και απαγωγάς και μάλιστα αρχιερέων και βιασμούς και αποκεφαλισμούς και πικρίαν θανάτου, και μάλιστα πολλάκις θανάτους, σταυρικού, ατιμωτικού, απανθρώπου μαρτυρίου» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.
«Συμπαριστάμεθα, εις τους σύγχρονους γενναίους τούτους άνδρες, των οποίων ζηλεύουμε το θάρρος και την υπομονετική άρση του σταυρού της ζωής και προσευχόμεθα ιδιαιτέρως δι' αυτούς σήμερον» πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ευχήθηκε «ο Κύριος να φωτίσει τους ισχυρούς της γης να συμπράξουν για την επίτευξη της ειρήνης, εις τη μαστιζομένην αυτή περιοχή».
Μιλώντας για το νόημα της «άρσης του Σταυρού» και τη σταυρική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ότι πολλές φορές η ρωμιοσύνη βίωσε «το μαρτύριον και τον σταυρόν». Τόνισε ότι «ο σταυρός της ζωής μας, οφείλει και πρέπει να είναι παρόμοιος προς εκείνον του Χριστού», δηλαδή, ό,τι υποφέρουμε στον κόσμο αυτό, όσες δοκιμασίες, θλίψεις, περιπέτειες «να τας υποφέρωμεν, μετ᾿ αγάπης προς τον Θεόν και προς τον συνάνθρωπον» και πρόσθεσε:
«Ας μη δειλιώμεν, λοιπόν, ενώπιον των ποικίλων κρίσεων της ζωής και ας μη φοβούμεθα, διότι υπάρχει ο Κυβερνήτης, ο ιστάμενος επί το πηδάλιον και κατευθύνων τα πάντα κατά το Θείον Θέλημά Του, δηλαδή εις το φως, το διαλύον τα ποικίλα ερέβη της ανθρωπίνης επινοήσεως και τα σκότη της ανθρωπίνης μοχθηρίας, που δεν γνωρίζει να αίρη τον σταυρόν της αγάπης, αλλά μόνον τον σταυρόν του μίσους και του θανάτου, όπως συμβαίνει εις πολλάς περιοχάς του κόσμου σήμερον».
Νωρίτερα, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός μίλησε επίσης για τη σημασία και το μήνυμα της γιορτής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προ εικοσαετίας ίδρυση του ναού της Παναγίας Ελευθερώτριας, που ήταν πρωτοβουλία του εκλιπόντος πρώην μητροπολίτη Νικηφόρου, στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Τέμενος του Βαγιαζήτ.
«Σ' αυτό τον τόπο που η Ανατολή συναντά τη Δύση, εδώ που συναντώνται δύο θρησκείες και τρεις πολιτισμοί, ο ναός αυτός πιστεύουμε ότι διαχρονικά θα δίδει το μήνυμα ότι ο Χριστός ήλθε για να ενώσει τους ανθρώπους» τόνισε ο κ. Δαμασκηνός.
Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ειδική τελετή στο δημαρχείο ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Διδυμοτείχου και του επιδόθηκε το Κλειδί της Πόλης, από τον δήμαρχο Π. Πατσουρίδη, ενώ φύτεψε συμβολικά έναν πλάτανο στο προαύλιο του δημαρχείου.
«Ευχόμεθα η πόλις σας να παραμένη όχι μόνον φυσικόν αλλά και πνευματικόν προπύργιον της Εκκλησίας, με την προσήλωσιν και αδιάλειπτον συμμετοχήν εις την ζωήν αυτής, την στήριξιν του έργου του εκλεκτού Ποιμενάρχου σας και των αγαπητών συνεργατών του, κληρικών και λαϊκών και την ειρηνικήν συνύπαρξιν μετά των ετεροθρήσκων αδελφών μας» είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, ο κ. Βαρθολομαίος.
Αργότερα, ο κ. Βαρθολομαίος παραβρέθηκε παρουσίαση αναμνηστικού τόμου αφιερωμένου στον μακαριστό μητροπολίτη Διδυμοτείχου Φιλάρετο Βαφείδη, στο δημοτικό αμφιθέατρο Διδυμοτείχου.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ στις ομιλίες και στις επισκέψεις του στις πόλεις της Θράκης παραβρίσκονται ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος, τοπικοί μητροπολίτες, βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κ.α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...