Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

«Το καράβι βουλιάζει για όλους»



Αυστηρά διατυπωμένα μηνύματα με αποδέκτη κυρίως τη σημερινή κυβέρνηση, εμπεριείχε η αποψινή ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, σε ειδική συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής.
Αφού επανέλαβε τη φράση που είχε πει στις αρχές Οκτωβρίου και στον Πρόεδρο της Βουλής Ν.Βούτση ότι «το καράβι βουλιάζει για όλους», καταδεικνύοντας τον προβληματισμό του για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, σημείωσε με αφορμή επισημάνσεις περί σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους:
«Ολοι έχουμε τις παιδικές ασθένειες, τις ιδεοληψίες, αλλά δεν πρέπει να παίζουμε με τέτοια πράγματα. Δεν έχουμε καιρό για τέτοια» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Το καράβι βουλιάζει και δεν θα γλιτώσει κανένας, ούτε ο αφεντικός, ούτε ο μούτσος». Ειδικότερα ως προς τις φωνές περί «χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους», ο κ. Ιερώνυμος τόνισε χωρίς περιστροφές: «Ναι, να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Αλλά «καθαροί» διακριτοί ρόλοι, να μην βαραίνει η μία πλευρά. Ακούστηκε η λέξη χωρισμός: η Εκκλησία δεν έχει τέτοια λέξη. Οποιος θέλει φεύγει, κανέναν δεν δεν διώχνουμε. Εμείς δεν «σβήνουμε» κανένα». Και στο πλαίσιο αυτό εμμέσως αναφέρθηκε στην παραβολή του Ασώτου για εκείνον που έφυγε, που έχασε την περιουσία του και επέστρεψε τελικώς στο σπίτι του: «Οποτε θέλει, εκείνος που θα φύγει, ας ξαναγυρίσει», πρόσθεσε.
Αίσθηση προκάλεσε δε και η αναφορά του σε πρόσφατη συζήτηση που είχε με τον νέο υπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, ο κ. Γαβρόγλου του είπε πως υπάρχουν πολλά θέματα να κάνουν κράτος και Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος, λοιπόν, αποκάλυψε ότι του απάντησε: «Αν πάμε καλά, έχουμε και πολλά και καλά. Αν δεν πάμε έτσι, δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα. Μπορούμε να κάνουμε μια καλή αρχή, για να βοηθήσουμε τον τόπο».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ιερώνυμος μίλησε πολλές φορές για την επιθυμία του να γίνει και μάλιστα άμεσα, κύκλος συζητήσεων για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τονίζοντας ότι η Εκκλησία είναι διαθέσιμη για κάτι τέτοιο. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι θα ήταν επιθυμητό η συζήτηση εκ μέρους της Πολιτείας να γίνει όχι με την κυβέρνηση, αλλά με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμα και Επιτροπή της Βουλής θα ήταν ενδεδειγμένος χώρος για να υπάρξει ένας τέτοιος διάλογος. Μάλιστα, το είπε αυτό περισσότερες της μιας φορές. «Εγώ μιλάω με όλους, δεν κάνω διακρίσεις» σημείωσε.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος αφιέρωσε στο να αναπτύξει την εκκλησιαστική επιχειρηματολογία διεκδίκησης της ακίνητης περιουσίας της που όπως είπε, σε διάφορες περιόδους (αναφέρθηκε ακόμα και σε υπόθεση του 1834) οι εκάστοτε κυβερνήσεις έπαιρναν για διάφορους σκοπούς και δεν την επέστρεφαν ακόμα και όταν οι σκοποί αυτοί δεν επιτυγχάνονταν – όπως π.χ. η ανέγερση νοσοκομείων. Υπογράμμισε δε ότι η αξιοποίηση της περιουσίας αυτής είναι και προϋπόθεση για να μπορέσει να συνεχίσει η Εκκλησία το φιλανθρωπικό της έργο. Μνημονεύοντας δε τη διαχρονική άρνηση του κράτους για μια τέτοια «επιστροφή», είπε: «Κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει δουλειά. Θα καθόμαστε λοιπόν έξω να μαλώνουμε με τον Α ή τον Β, ή θα καθήσουμε να κάνουμε δουλειά»;
Τέλος, κληθείς από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (Αννέτα Καββαδία) να σχολιάσει ακραίες φωνές ιεραρχών, ορισμένες εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί και ως «ρητορική μίσους», ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία είναι δημοκρατική, πως ο καθένας έχει τις απόψεις του, και πως ο ίδιος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι η παροχή συμβουλών: «Θα του πω (ενν. σε ιεράρχη που θα μιλήσει με ακραίο τρόπο) ότι είναι λάθος, αλλά δεν μπορώ να του κόψω το κεφάλι. Θέλει πολλή συζήτηση και αυτό», κατέληξε.

 http://www.kathimerini.gr/888752/article/epikairothta/politikh/aixmes-ierwnymoy-kata-kyvernhshs-to-karavi-voyliazei-gia-oloys

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου