Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025

Τι σημαίνει η προτροπή, « Χριστός επί γης υψώθητε»;

 


                                                       Α

Εδώ ο Υμνωδός με το  «υψώθητε»   εννοεί ότι ο άνθρωπος πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψη του την έλευση του Κυρίου και να παύσει να είναι πεσμένος χαμηλά έχοντας χάσει την ανθρωπιά του. Καλείται να σηκωθεί  και  να επανέλθει στην προτέρα  του τιμή την οποία έχει χάσει. Καλείται να υψωθεί   κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι άνθρωπος και ως  άνθρωπος να υποδεχθεί τον Υιόν του Θεού που έγινε άνθρωπος για να σώσει τους ανθρώπους. Καλείται να σηκωθεί από τον ύπνο σύμφωνα με το, « έγειρε ο καθεύδων και ανάστα εκ των νεκρών, και επιφαύσει σοι ο Χριστός » (Εφ. ε’, 14).

Εδώ ο Υμνωδός προκειμένου να πει το «υψώθητε» είχε υπόψη του   το ψαλμικό,   « και άνθρωπος εν τιμή ων ου συνήκε, παρασυνεβλήθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ωμοιώθη αυτοίς » (Ψ.48, 21). Καιρός λοιπόν να ακούσει το χαρμόσυνο μήνυμα, « Χριστός επί γης υψώθητε»

                                                               Β

Ύστερα από αυτά, είναι προφανές  ότι εδώ αυτό το «υψώθητε» δεν είναι εγωιστικό αλλά  αντιθέτως προτρέπει για ταπείνωση.  Έτσι με άλλα λόγια  λέει, αφού ο Χριστός ήρθε στη γη και ταπεινώθηκε, πρέπει και εσείς να ταπεινωθείτε. Δεν είναι λογικό και επιτρεπτό ενώ ο Χριστός ταπεινώνεται, εσείς να υψώνεστε. Ο Κύριος είπε, « ότι πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται» (Λουκ.ιη’,14).

                                                                Γ

Από αυτά τα λόγια φαίνεται ότι είναι προς το συμφέρον του ανθρώπου ο ίδιος να ταπεινώνεται και όχι να υψώνεται. Το να ταπεινώνεται είναι δική του επιλογή και έργο ενώ το ότι θα υψωθεί αυτό είναι υπόσχεση, αποκάλυψη και έργο του Θεού. Ο Απόστολος Πέτρος αυτό το διαβεβαιώνει με τα εξής λόγια, « Ταπεινώθητε ουν υπό την κραταιάν χείρα του Θεού, ίνα υμάς υψώση εν καιρώ » (Α’ Πέτρ. ε’, 5 - 6 ).  

Ιωάννης Χ. Δήμος  πτχ. Θεολ. & Φιλοσ. Πανεπιστημίου Αθηνών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου