Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Έναρξη επιμορφωτικού προγράμματος κληρικών στην Μητρόπολη Εδέσσης



 

Ξεκίνησε επιτυχώς την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2021 στην Έδεσσα, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα για κληρικούς που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 35 ωρών και θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης και εξ αποστάσεως.

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Αγιασμό τέλεσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής. Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον συντονιστή του προγράμματος Πρωτοπρ. Ελευθέριο Χαραλαμπίδη για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου.

Με την σειρά του ο συντονιστής του προγράμματος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. καθώς και προς τον Αν. Διευθυντή του Ιδρύματος και τον παριστάμενο εισηγητή της πρώτης θεματικής ενότητος, καθηγητή κ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο.

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε. στα πλαίσια της εναρκτήριας εισηγήσεώς του αναφέρθηκε στο αντικείμενο του προγράμματος, Συμβουλευτική σε Σύγχρονα Ζητήματα (Εξομολογητική), και ειδικότερα αναφέρθηκε στις κοινωνικές και πνευματικές προκλήσεις που προκύπτουν από ζητήματα όπως οι εναλλακτικές μορφές οικογένειας, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οι μεταμοσχεύσεις, η ευθανασία κ.λπ., τα οποία απαιτούν απαντήσεις και ποιμαντικές λύσεις, και μάλιστα από τους κληρικούς που ασκούν το λειτούργημα της πνευματικής πατρότητος.

Ακολούθως, μίλησε ο κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο που επιτελεί το Ι.Π.Ε. και στη συνέχεια ανέπτυξε την θεματική ενότητα: «Σύγχρονες ”εναλλακτικές” μορφές οικογένειας».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν στις επόμενες συναντήσεις: ο Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, ο κ. Νικόλαος Κόιος, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ο κ. Βασίλειος Φανάρας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο κ. Μιλτιάδης Βάντσος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Πρωτοπρ. Αθανάσιος Γκίκας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και καθώς και οι παριστάμενοι στην έναρξη, Αρχιμ. Θεολόγος και ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος.

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Μητροπολίτης Εδέσσης, θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

 www.orthodoxtimes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...