Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ηδονή και οδύνη

Η αμαρτία κουβαλά πάνω της την ηδονή και παρασύρει τον άνθρωπο με το θέλγητρό της, αλλά, όταν τελεσθεί έρχεται αμέσως η μεγάλη οδύνη για τα πεπραγμένα. Είναι φοβερό πράγμα η γρήγορη αυτή εναλλαγή από την ηδονή στην οδύνη. Είναι ένα μαρτύριο εσωτερικό και μία πνευματική σχιζοφρένεια αδιανόητη. Είναι ο ψυχικός θάνατος που ζει ο άνθρωπος κατά την αμαρτία. Οι ενοχές στέκονται σαν δήμιος και σφοδρός κατήγορος και οδηγούν τον αμαρτωλό στην απελπισία. Πως μπορεί να ξεφύγει από τον φοβερό αυτό θάνατο; «ταλαίπωρος εγώ άνθρωπος! Τιεμε ρύσεται εκ του σώματος του θανάτου τούτου;» αναφωνεί ο Απ. Παύλος.

Πολύ όμορφα περιγράφει την κατάσταση αυτή ο Ιερός Χρυσόστομος:

Αυτός είναι ο τρόπος της αμαρτίας· από την μία μεριά, προτού προχωρήσει και γίνει πράξη , σκοτίζει τον λογισμό και απατά την σκέψη· όταν όμως πλέον έχει τελεστεί, τότε παρουσιάζει μπροστά μας πολύ έντονα την αθλιότητα της, και η σύντομη εκείνη και άνομη ηδονή γίνεται συνεχής οδύνη, και του αφαιρεί την καθαρότητα της συνείδησης και περιβάλλει με ντροπή τον πεπτοκώτα αμαρτωλό. Ο φιλάνθρωπος Δεσπότης φύτεψε μέσα μας αυτόν τον κατήγορο, ώστε ποτέ να μην ησυχάζει , αλλά αδιάλειπτα να είναι παρών και να φωνάζει και να δικάζει απαιτώντας ευθύνες για τα λάθη.

Κι αυτό μπορεί κανείς να το δει με σαφήνεια από την ίδια την πραγματικότητα. Ο πόρνος ή ο μοιχός, ή αυτός με τέτοιου είδους πτώσεις, ακόμη κι αν διαφύγει όλων την προσοχή , ούτε πάλι όμως είναι ήσυχος, διότι έχοντας μέσα του αυτόν τον «σφοδρό κατήγορο» ζει διαρκώς μέσα στους φόβους των υποψιών, τρέμει τις σκιές, φοβάται στην σκέψη αν τον είδαν ή δεν τον είδαν , έχοντας συνεχή φουρτούνα μέσα στην ψυχή του και αλλεπάλληλα κύματα.

Και ούτε χαίρεται τον ύπνο του, είναι γεμάτος από φόβους και αγωνίες· ούτε και το φαγητό του δεν μπορεί να απολαύσει, ούτε και η παρέα και ο λόγος των φίλων μπορεί να του δώσει χαρά ή να τον απαλλάξει από τον πόλεμο αυτό· αλλά σαν να περιφέρει έναν δήμιο, που τον ξεσχίζει και τον μαστιγώνει συνεχώς, έτσι ομοιάζει να ζει μετά από την αμαρτία· ακόμη και να μη τον είδε κανείς σηκώνει τις αφόρητες αυτές τιμωρίες και γίνεται δικαστής και κατήγορος του εαυτού του.

Αλλά αυτός που έπεσε σε τέτοιες αμαρτίες, αν θέλει πραγματικά να βοηθηθεί από την συνείδησή του , τότε να σπεύσει σε εξομολόγηση των αμαρτημάτων του και να δείξει την πληγή του στον γιατρό, που θεραπεύει και δεν κοροϊδεύει, και να δεχθεί τα φάρμακα και μόνο μ’ αυτόν να ομιλήσει, και, χωρίς να ξέρει κανείς άλλος, να τα πει όλα με ακρίβεια και έτσι γρήγορα θα διορθώσει τα λάθη του. Η εξομολόγηση των αμαρτημάτων είναι ο αφανισμός των αμαρτημάτων.

Μετάνοια και ψυχική υγεία
κατά τον Ιερό Χρυσόστομο
Αρχιμ. Σεβαστιανού Τοπάλη
Έκδοσις Ιερά Μητροπολη Φλωρίνης Πρέσπων και Εορδαίας.

4 σχόλια:

  1. Αγαπητέ φίλε, καλησπέρα.

    Ευχαριστούμε πολύ που χρησιμοποιείς τα «Αποφθέγματα» στο ιστολόγιο σου. Αν θέλεις, για να φαίνονται καλύτερα, αντί της default επιλογής, μπορείς να βάλεις αυτή:

    http://www.saint.gr/addons/quotes.aspx?fontcolor=DFBF72

    Συγχώρεσε με για το εκτός θέματος σχολίου μου, αλλά δεν μπόρεσα να βρω άλλον τρόπο επικοινωνίας μαζί σου. Μόλις διαβάσεις το σχόλιο μου, σε παρακαλώ διέγραψε το!

    Καλή εβδομάδα!
    www.saint.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα παιδιά.
    Χαιρομαι που σας άρεσε η χρησιμοποίηση των Αφποφθεγμάτων στο μπλόκ. Είναι πράγματι χρήσιμη και δίνει μια κίνηση ανανέωσης.ΠΟλύ καλή δουλειά κάνετε.
    Αλλά δεν ξέρω πως να χρησιμοποιήσω τη διεύθυνση που μου δίνετε στα εργαλεία του blogspot. Θα βοηθούσε μάλλον μια διεύθυνση rss.
    Ευχαριστώ που διαπιστώσατε και πρόβλημα στην άμεση επικοινωνία με τους αναγνώστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι τα κατάφερα. Αλλαξα τη διεύθυνση στο σκρίπτ με τη διεύθυνση που μου δοσατε και βρήκε ένα αποτέλεσμα καλύτερα στα γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα και πάλι!

    Ακριβώς αυτό έπρεπε να κάνετε!!!! Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε και άλλες δοκιμές. Μια λίστα με τις παραμέτρους που υποστηρίζουν τα «Αποφθέγματα» μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.saint.gr/services.aspx?quotes=Y

    Και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας!

    Ευχαριστούμε και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...