Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

Ερωτήσεις για τα πάθη του Χριστού

 



α)    Γιατί έπαθε ο Χριστός;

Ο Χριστός έπαθε, γιατί έπρεπε να πάθει, « ἔδει  παθεῖν   ».  

Το είπε ο Ίδιος στο Λουκά και στον Κλεόπα στο δρόμο  προς Εμμαούς, «     ὦ ἀνόητοι καὶ βραδεῖς τῇ καρδίᾳ τοῦ πιστεύειν ἐπὶ πᾶσιν οἷς ἐλάλησαν οἱ προφῆται!  οὐχὶ ταῦτα ἔδει παθεῖν τὸν Χριστὸν καὶ εἰσελθεῖν εἰς τὴν δόξαν αὐτοῦ; » (  Λουκ. κδ΄,  25).  

β) Γιατί έπρεπε να πάθει;

Γιατί, κατά τη σοφία του Θεού και το θέλημα αυτού,  αυτός ήταν ο μόνος  τρόπος   για να σωθεί  ο  κόσμος. Έτσι το Χριστό  έδειξε ο  Πρόδρομος ως αμνό του Θεού με τα εξής λόγια, « Τῇ ἐπαύριον βλέπει ὁ ᾿Ιωάννης τὸν ᾿Ιησοῦν ἐρχόμενον πρὸς αὐτὸν καὶ λέγει· ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου.» (Ιω. α΄, 29).

Στα Σόδομα, όπως είναι γνωστό,   δεν υπήρχαν ούτε δέκα δίκαιοι, ένεκα των οποίων  θα  έσωζε ο Θεός όλους.

Σε όλη την ανθρωπότητα δεν υπήρχε ούτε ένας. « πάντες ἐξέκλιναν, ἅμα ἠχρειώθησαν, οὐκ ἔστι ποιῶν ἀγαθόν, οὐκ ἔστιν ἕως ἑνός.   » (  Ψ. 52,4,). Έτσι έπρεπε να πάθει ο μόνος Δίκαιος υπέρ αδίκων, και Αυτός ήταν ο Υιός του Θεού.

γ)  Ήταν  δυνατό να μη πάθει;

Όχι. Αυτό το ζήτησε ο Ίδιος, και μάλιστα  τρεις  φορές από τον Πατέρα Του, αλλά αφού δεν έγινε, δεν ήταν δυνατό  να γίνει, δηλαδή  να μη πάθει. Αν ήταν δυνατό, δε θα πάθαινε.

Συγκεκριμένα  τη  δεύτερη φορά είπε, «πάτερ μου, εἰ οὐ δύναται τοῦτο τὸ ποτήριον παρελθεῖν ἀπ᾿ ἐμοῦ ἐὰν μὴ αὐτὸ πίω, γενηθήτω τὸ θέλημά σου.» (  Ματ. κστ΄, 42).  

Μα θα πει κανείς ότι ο Θεός είναι παντοδύναμος. Ο Θεός δεν είναι μόνο παντοδύναμος αλλά είναι και  πάνσοφος, πανάγαθος, παντογνώστης, πολυέλαιος, πολυεύσπλαχνος, φιλάνθρωπος,  Δίκαιος και γενικά έχει όλες τις τελειότητες.  Έτσι σε κάθε περίπτωση το θέλημά  Του είναι «  ……ἀγαθὸν καὶ εὐάρεστον καὶ τέλειον.» (Ρω. ιβ’, 2).

δ) Γιατί το πάθος του Κυρίου λέγεται εκούσιο;

Λέγεται και είναι εκούσιο επειδή, με το δικό Του ανθρώπινο θέλημα, ζήτησε  να γίνει το θέλημα του Πατέρα Του με τα παραπάνω λόγια, « γενηθήτω τὸ θέλημά σου».     Συγκεκριμένα δε την πρώτη φορά είπε, « πλὴν οὐχ ὡς ἐγὼ θέλω, ἀλλ᾿ ὡς σύ. ».   (  Ματ. κστ΄, 39). 

Έτσι  ο Σταυρικός θάνατος του Κυρίου ονομάζεται εκούσιος, όχι ότι τον επεδίωξε, αλλά επειδή τον δέχτηκε, σύμφωνα με το  θέλημα του Πατέρα Του. 

ε) Έπαθε ο Χριστός,  επειδή το είπαν οι προφήτες;΄

 Όχι, επειδή το είπαν, αλλά για να εκπληρωθεί  αυτό που είπαν.

Οι προφήτες το είπαν, επειδή επρόκειτο  να πάθει ο Χριστός και όχι για να πάθει.

Η προφητεία προλέγει αυτό που γνωρίζει ο Θεός ότι θα γίνει μελλοντικά.

στ) Το ότι  έπαθε ο Χριστός  σημαίνει ότι έπαθε ο Θεός;

Όχι ο Θεός αλλά ο Υιός του Θεού. Ο Θεός είναι απαθής. Αυτό είναι γνωστό. Επίσης είναι γνωστό ότι ο Χριστός είναι Θεός αληθινός αλλά και άνθρωπος. Έτσι έπαθε ο Θεός Λόγος κατά την ανθρώπινη φύση Του, δηλαδή  έπαθε ο Υιός του ανθρώπου.  

Σύμφωνα με αυτά το ακριβές είναι ότι ο Υιός του Θεού  που είναι Θεός έπαθε και όχι ο Πατέρας όπως έλεγαν οι Πατροπασχίτες, Ο άγιος Διονύσιος είπε το γνωστό,  ή Θεός πάσχει ή το παν απόλλυται.

Τώρα, αν  ένας πιστός ομολογώντας την πίστη του  ότι ο Χριστός είναι Θεός   πει, ο Θεός έπαθε, προφανώς τα  παραπάνω  εννοεί.

Ιωάννης Χ. Δήμος  πτχ. Θεολ. & Φιλοσ. Πανεπιστημίου Αθηνών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου