Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Τι ζητά η Εκκλησία ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας – Τι δηλώνουν ιεράρχες


 

Να ανέλθει ο αριθμός των πιστών στους ναούς από έναν σε 25 τ.μ, που ισχύει σήμερα σε έναν σε 15 τ.μ, να αυξηθεί στους 100 ο μέγιστος αριθμός που προβλέπεται στους μεγάλους ναούς, από 50, να επιτραπεί κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη και την Ανάσταση, να τοποθετηθούν μεγάφωνα και να επιτραπούν οι τέσσερις λειτουργίες στο προαύλιο των ναών παρουσία πιστών ζητάει η Εκκλησία.

Σύμφωνα με τον skai.gr, τα αιτήματα αυτά προς την κυβέρνηση και την επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας έχει θέσει με επιστολή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προς την υπουργό Παιδείας στην τελευταία της συνεδρία. Όπως επισημαίνει η ΔΙΣ, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους ανοιχτούς χώρους με αποστάσεις 2 μέτρων ανά πιστό και μάσκες και με δυνατότητα για περισσότερες από μια λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός πιστών.

Πάντως, η Εκκλησία διευκρινίζει ότι περιφορές όπως του Επιταφίου θα γίνουν λιτά και εντός των ναών προκειμένου να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός. 

Όπως αναφέρει ο skai.gr, αίτημα της Εκκλησίας έχει φτάσει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αλλά δεν συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο αναμένεται να συζητηθεί εντός της ερχομένης εβδομάδας. Την Τετάρτη συνεδριάζει προγραμματισμένα η ΔΙΣ, και εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ίσως μέχρι τότε θα έχουν δοθεί απαντήσεις στα αιτήματα της Εκκλησίας.

Πάντως, υπάρχει μια μειοψηφία ιεραρχών που κρατούν σκληρότερη στάση και ζητούν να αρθούν οι περιορισμοί τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους Πιστούς, λέγοντας ότι δεν μπορεί για δεύτερο Πάσχα η Ορθοδοξία να μη λειτουργήσει τους ναούς. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ερωτηθείς αν η εκκλησία ειδικά για το βράδυ της Ανάστασης θα ζητήσει χαλαρότερο ωράριο, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ απάντησε ότι την προσεχή εβδομάδα συνέρχεται η ΔΙΣ για να υποβάλει προτάσεις να συνεκτιμήσει την κατάσταση για να ζητήσει την παρέκταση χρονικά. «Και ο επιτάφιος και η Ανάσταση γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, επομένως μπορούν να τηρηθούν όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα» τόνισε. 

www.liberal.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...