Όχι, για τους παρακάτω λόγους:
α) Για να ήταν μικρότερα, θα έπρεπε ο ήλιος τότε να ήταν μικρότερος ώστε η περιστροφή της γης πέριξ αυτού να γινόταν γρηγορότερα οπότε το έτος θα ήταν μικρότερο. Αυτό όμως δε φαίνεται να συνέβαινε, αφού ο Θεός τον δημιούργησε μεγάλο, σύμφωνα με τα εξής λόγια, « καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τοὺς δύο φωστῆρας τοὺς μεγάλους, τὸν φωστῆρα τὸν μέγαν εἰς ἀρχὰς τῆς ἡμέρας καὶ τὸν φωστῆρα τὸν ἐλάσσω εἰς ἀρχὰς τῆς νυκτός »( Γεν. α΄, 16).
Αφού λοιπόν ο ήλιος ήταν μεγάλος απ’ αρχής, λογικότερο είναι να μίκρυνε από την οποιαδήποτε φθορά του παρά να μεγάλωσε. Έτσι τα παλιά τα χρόνια θα πρέπει να ήταν όχι μικρότερα από τα νέα αλλά μεγαλύτερα, αν βέβαια ο ήλιος μίκρυνε.
β) Το ότι ο Αδάμ, ο Μαθουσάλα, ο Νώε και άλλοι άνδρες της Παλαιάς Διαθήκης έζησαν πολλά χρόνια, δε σημαίνει ότι τα χρόνια αυτά ήταν μακρότερα, γιατί τις ίδιες εποχές ζούσαν και άλλοι που όμως έζησαν λιγότερα χρόνια. Αν, για παράδειγμα, υποθέσουμε ότι οι παραπάνω έζησαν μισά από αυτά που αναφέρονται, αυτό θα συνέβαινε σε όλους. Κάποιος που έζησε λίγα, θα ήταν και τα δικά του τα χρόνια μισά, δηλαδή τα μισά από τα λίγα.
Η Σάρα που ήταν ενενήντα, όταν είπε ο Θεός στον Αβραάμ που ήταν εκατό ότι θα γεννήσει υιό και αυτή γέλασε, έπρεπε να ήταν σαράντα πέντε και ο Αβραάμ πενήντα. Τότε η Σάρα δε θα γέλαγε στα σαράντα πέντε της, γιατί δεν θα αισθανόταν γριά.
Από αυτά και από άλλα παρόμοια που μπορεί να αναφέρει κανείς, όχι τα παλιά τα χρόνια δεν ήταν μικρότερα από τα νέα. Ο ήλιος ήταν και είναι ο φωστήρας ο μέγας. Μη τρελάνουμε και τον ήλιο.
Ιωάννης Χ. Δήμος πτχ. Θεολ. & Φιλοσ. Πανεπιστημίου Αθηνών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου