Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης - Λόγοι

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Λόγοι
………..
-         Γέροντα, λέγονται κάποιες φορές ιστορίες δυσάρεστες για μερικούς μοναχούς στο Άγιον Όρος. Τι γνώμη έχεις;
-         Παιδί μου, οι μοναχοί είναι άνθρωποι . Υπάρχουν και καλοί και κακοί. Εμείς θα έχουμε πυξίδα στη ζωή μας τους καλούς, σαν τον Γέροντα Παϊσιο, τον Γέροντα Πορφύριο, τον Γέροντα Ιάκωβο. Δεν είμαστε άξιοι να κρίνουμε κανέναν, ούτε τους κακούς. Μπορεί ένας αμαρτωλός να πει αύριο ένα «ήμαρτον» και να τον συγχωρήσει ο Θεός και να πάει πιο γρήγορα στον Παράδεισο από σένα. Γι’ αυτό ,μην κρίνεις.
 
-         Γέροντα, και ανάξιος να είναι ο ιερέας , ο Κύριος ευλογεί τη Θεία Λειτουργία;
-         Ναι, ο Κύριος. Είναι ο Άγγελος Κυρίου που ήρθε και ευλόγησε. Από τον Χριστό πήρε άδεια ο Άγγελος, κατέβηκε και ευλόγησε και τον ανάξιο ιερέα.
-         Εσείς οι ιερείς τα βλέπετε αυτά;
-         Τα βλέπουμε.
-         Και ακούτε τη φωνή των Αγγέλων;
-         Είναι κοντά και τα λένε τόσο γλυκά,  που δεν λέγονται.
-         Γέροντα, όταν φύγεις και πας κοντά στον  Κύριο, τότε θα σε έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από ό,τι τώρα. Γιατί τώρα, που είσαι εδώ, φοβούνται και δεν μας κάνουν κακό. Μετά , όταν σε φωνάζουμε, θα έρχεσαι να μας βοηθάς, όπως η Γερόντισσα Παρθενία, που κατεβαίνει;
-         Να είστε γνήσια τα στελέχη μου, τα παιδιά μου, ακούς; Μη φοβάστε τίποτα! Να είστε σωστοί! Θα έρχεστε αύριο εδώ πέρα, που είναι γνήσια, και ελληνικά και χριστιανικά , στο Μοναστήρι. 



-         Γέροντα, ο αδελφός μου από νέος είναι άρρωστος και υποφέρει. Τι φταίει γι’ αυτό;

-         Παιδί μου, μήπως ο πατέρας σου έκανε κάτι;
-         Ο πατέρας μου ο συγχωρεμένος βλαστημούσε πολύ…
-         Να ξέρεις ότι, όταν μέσα σε μία οικογένεια βλαστημούν ασύστολα, χωρίς να έχουν συναίσθηση αυτού που κάνουν, υπάρχει ένα δρεπάνι που κόβει κεφάλια. Ή πεθαίνει κάποιος ή κάτι παθαίνει.
-         Γέροντα, θα γίνει επίσκοπος αυτός ο αρχιμανδρίτης;
-         Θα γίνει, αλλά δεν έχει τόσο σημασία το να γίνει επίσκοπος. Σημασία έχει να δείχνουμε στον κόσμο αγάπη, κατανόηση και να τον βοηθάμε.
-         Η αδελφή σου είναι πολύ καλός άνθρωπος, είπε κάποτε σε μία πνευματική του κόρη την τελευταία φορά που ήταν στην Αθήνα.
-         Πώς την ξέρεις, Γέροντα;
-         Ήμουν εκεί και την είδα.
-         Που, στο σπίτι της;
-         Εκεί, στο σπίτι της.
-         Πρόκειται πράγματι για φιλάνθρωπο άτομο, με πολλή καλοσύνη, καλοπροαίρετο, δεν έχει πει ποτέ ψέμματα και δεν κατηγορεί άνθρωπο. Αλλά, Γέροντα, δεν πάει την Κυριακή στην εκκλησία, δεν έχει πνευματικό, δεν κοινωνά…
-         Άστα αυτά! Ο Κύριος, όταν βλέπει έναν άνθρωπο να έχει χαρίσματα που Εκείνος θέλει, μόλις έρθει η ώρα που Αυτός θα κρίνει, θα τη στείλει και προς τα εκεί, θα της τα δώσει αυτά. Σημασία έχει να είμαστε άνθρωποι σωστοί. Δηλαδή, ο ψυχικός μας κόσμος να έχει αυτά τα στολίδια που ο Κύριος δίνει . Να μην κατηγορείς είναι το κυριότερο. Και να μην λες ψέμματα, να κάνεις φιλανθρωπία… η φιλανθρωπία σώζει τον άνθρωπο.


Από το βιβλίο: «ΓΕΡΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ
Ο Πνευματικός της Μονής Δαδίου»
Τόμος Β΄
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...