Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας

Σε δημοσίευμα των New York Times σήμερα, γίνεται αναφορά στην υπογεννητικότητα και τα ζοφερά δημογραφικά στοιχεία της Ελλάδας. Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει ότι ο χαμηλός ρυθμός γεννήσεων και η μετανάστευση στο εξωτερικό οδηγούν σε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας. 

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο που υπογράφει ο κ. Νίκος Κωνσταντάρας, πολλές χώρες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν παρόμοιο δημογραφικό πρόβλημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο γηράσκει ταχύτατα. Ωστόσο, ενώ στην Ε.Ε. ψάχνουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ο αγώνας για την οικονομική επιβίωση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει στους Έλληνες να δώσουν μεγάλη σημασία σε αυτό το φαινόμενο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε άλλες χώρες η μετανάστευση από το εξωτερικό αντιστάθμισε τους χαμηλούς ρυθμούς γεννήσεων, ωστόσο, στην Ελλάδα, ο ήδη μειωμένος ρυθμός γεννήσεων και η μετανάστευση στο εξωτερικό -και από άτομα με υψηλή εξειδίκευση όπως γιατροί και μηχανικοί- είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού.

Επίσης, σύμφωνα με τον Μιχάλη Παπαδάκη, ομότιμο καθηγητή στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά που ο αριθμός των κατοίκων της Ελλάδας μειώθηκε (με τους θανάτους να υπερβαίνουν τις γεννήσεις κατά 4.671). 
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2012 οι θάνατοι στην Ελλάδα υπερέβησαν τις γεννήσεις κατά 16.300, ενώ από τη χώρα έφυγαν 44.200 περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που ήρθαν σε αυτήν.

Επίσης γίνεται αναφορά και στην μείωση των γάμων στην χώρα μας. Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι ο αριθμός των γάμων μειώθηκε από τους 59.212 το 2009 (την πρώτη χρονιά όπου άρχισε να γίνεται αισθητή η επίπτωση της κρίσης) στους 55.099 το 2011.

Επικαλούμενοι την γυναικολόγο Μαριλένα Καπιδάκη, οι NYT αναφέρουν ακόμη ότι σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, του 2011, οι Έλληνες κατά μέσο όρο αποκτούν 1,4 παιδιά, πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το 2,1 που απαιτείται για να αναπληρωθεί η προηγούμενη γενιά. 

Μάλιστα, ορισμένα μαιευτήρια έχουν κλείσει πτέρυγες και τις έχουν παραχωρήσει σε άλλες ειδικότητες, ενώ πολλά σχολεία στις περιφέρειες και στα νησιά έχουν ελάχιστους μαθητές, ενώ στα χωριά, οι γηραιότεροι είναι περισσότεροι από τους ντόπιους και μετανάστες εργάσιμης ηλικίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο, το πιο τρομακτικό στοιχείο είναι μια πρόβλεψη της Eurostat σύμφωνα με την οποία το 2050 το 32,1% του ελληνικού πληθυσμού θα έχει ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών, από 16,6% που ήταν το 2000. Και αυτή η πρόβλεψη έγινε το 2007, πριν η κρίση πλήξει τον ελληνικό πληθυσμό, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέες προβλέψεις πιθανότατα θα είναι πολύ χειρότερες.

Ωστόσο, όπως καταλήγει το άρθρο, η Ελλάδα έχει δύο ισχυρούς λόγους να ελπίζει: Μια δυναμική και ευημερούσα διασπορά, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία και την συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αποτελεί πυλώνα στήριξης σήμερα.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, με τα ανοικτά της σύνορα είναι επίσης πιθανή εστία μετανάστευσης.

tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου