Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Οι Σλοβένοι απέρριψαν τον ομόφυλο γάμο στην κάλπη, πλήγμα και στην κυβέρνηση

Λιουμπλιάνα
Με μεγάλη διαφορά απέρριψαν, σύμφωνα με το προκαταρκτικά αποτελέσματα, οι Σλοβένοι το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στο δημοψήφισμα, πλήττοντας έτσι -και- την  κεντροαριστερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο που το είχε υποστηρίξει. Το δημοψήφισμα στήθηκε μετά από πίεση των συντηρητικών κομμάτων και της Καθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, στο νομοσχέδιο που όριζε τον γάμο ως ένωση «δύο ενηλίκων» (χωρίς δηλαδή αναφορά στο φύλο), το 63,5% των σλοβένων ψηφοφόρων που πήγαν στην κάλπη είπαν «όχι» έναντι ενός 36,5% που είπε «ναι».

Το νομοσχέδιο είχε εισαχθεί το Μάρτιο στο Κοινοβούλιο, με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Ωστόσο, συντηρητικά κόμματα σε συνασπισμό με την Καθολική Εκκλησία κατάφεραν, συγκεντρώνοντας υπογραφές, να φέρουν το νομοσχέδιο σε δημοψήφισμα, με κατάληξη την καταψήφισή του.

Το στρατόπεδο του «όχι» έκανε εκστρατεία στη βάση των παραδοσιακών αξιών. Ο αρχηγός του κινήματος «Τα παιδιά κινδυνεύουν» -ονομασία ενδεικτική της ρητορικής που χρησιμοποίησε το στρατόπεδο της αντίθεσης στον γκέι γάμο- χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «νίκη για τα παιδιά μας».

Στο στρατόπεδο των πολιτικών κομμάτων, βουλευτές συντηρητικών σχηματισμών που δεν συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνάσπισμο έσπευσαν ήδη μετά το κλείσιμο της κάλπης να χαρακτηρίσουν το αποτέλεσμα «ήττα της κυβέρνησης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...