Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Μάρκος Λεζές: Η άγνωστη μάχη με τον καρκίνο, το Άγιο Όρος και η ζωή σαν μοναχός

Μάρκος Λεζές: Η άγνωστη μάχη με τον καρκίνο, το Άγιο Όρος και η ζωή σαν μοναχός

Είναι από τους ηθοποιούς που έγραψε τη δική του ιστορία στον χώρο της υποκριτικής. Ένας από τους καλύτερους Έλληνες κωμικούς, μία αυθεντική λαϊκή φιγούρα που πρόσφερε άφθονο γέλιο. Τα τελευταία χρόνια απουσιάζει από τη μικρή και μεγάλη οθόνη. Για την ακρίβεια δέκα χρόνια. Από τότε βέβαια έγιναν πολλά και σοβαρά. Όμως ο Μάρος Λεζές δείχνει ότι είναι δυνατός και ξεπέρασε τον Γολγοθά που πέρασε.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι όταν τον συναντούν περαστικοί στο δρόμο οι δύο βασικές προσφωνήσεις είναι «μεγάλε» και «τεράστιε». Δεν είναι δύσκολο να το φανταστούμε. Άλλωστε είναι από τις κλασικές ατάκες που έλεγε στις ταινίες του. Ο Μάρκος Λεζές υπήρξε επί σειρά ετών μία από τις πιο συμπαθείς φιγούρες της υποκριτικής, μια αυθεντική, λαϊκή φυσιογνωμία, κάτι σαν τον κωμικό της διπλανής πόρτας που για κάποιο λόγο και μόνο η όψη του αρκεί για να σου φτιάξει το κέφι.

 

Αν και πολλοί τον έχουν συνδέσει με την εποχή της… αμφιβόλου ποιότητας βιντεοκασέτας, όσοι τον έχουν παρακολουθήσει στο θέατρο –και ιδιαίτερα στην επιθεώρηση – υποκλίνονται στο πλούσιο κωμικό ταλέντο του. Ένα ταλέντο που μπορούσε να φτάσει ακόμη πιο ψηλά.

Ο Μάρκος Λεζές ξεκίνησε δίπλα σε έναν μεγάλο δάσκαλο που τον είχε και μέντορά του, τον Χάρρυ Κλυνν. Στις επιθεωρήσεις, οι δύο τους είχαν δημιουργήσει ένα αχτύπητο δίδυμο που προσέφερε πολύ γέλιο. Ήταν εκείνος που πήρε μαζί του σε περιοδείες και τον έκανε γνωστό στο κοινό.

Ίδιο ρόλο έπαιξαν για αυτόν στο σανίδι ο Κώστας Βουτσάς και ο Γιώργος Κωνσταντίνου, με τον οποίο έκανε τις πιο μακροχρόνιες δουλειές στην τηλεόραση, συμμετέχοντας στο «Η αλεπού και ο μπούφος» και το «Μην μου γυρνάς τη πλάτη» στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Δύο σειρές που έφεραν την υπογραφή του Γιώργου Κωνσταντίνου και προβλήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην τηλεόραση.

Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στο περίφημο «The Κόπανοι» του 1987 και ο ρόλος του Καρατέκα Τούφα, που ήταν βγαλμένος από τη ζωή, μιας και ο Λεζές είχε μαύρη ζώνη στο «σπορ», έχοντας μόλις πάρει το πρώτο του νταν. Ο τίτλος μάλιστα ήταν δικής του εμπνεύσεως, ο πρωτότυπος ήταν τα «8 βλήματα».

Πέραν των προαναφερόμενων, ο γνωστότερος Μάρκος του ελληνικού θεάματος, πριν από την ανάδειξη του Σεφερλή έχει συνεργαστεί από τον Θανάση Βέγγο και τον Στάθη Ψάλτη έως τον Γιάννη Μπέζο. Το 2011 ήταν η τελευταία φορά που ήταν τόσο ενεργός επαγγελματικά, συμμετέχοντας παράλληλα στη θεατρική παράσταση «Σεσουάρ για δολοφόνους» και στην τηλεοπτική σειρά «Κλινική Περίπτωση».

 

Μοναχός στο Άγιο Όρος

Έκτοτε, τα χρόνια ήταν δύσκολα για τον δημοφιλή καλλιτέχνη. Και αυτό γιατί ξαφνικά σχεδόν όλοι του γύρισαν την πλάτη. Σιωπή…

«Δεν είχα προτάσεις στο θέατρο, δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μου. Όπως και στην τηλεόραση. Είμαι εκτός τηλεόρασης. Κάνω καμιά φορά σε κάποιο σίριαλ 3-4 γυρίσματα και μετά είμαι μαγική εικόνα, περνάω και φεύγω», έχει δηλώσει σε συνέντευξη του στο Πρωινό και τη Μαίρη Αρώνη. Δούλεψε ένα φεγγάρι ως πωλητής αυτοκινήτων, ενώ σε μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης έφυγε για το Άγιο Όρος, όπου έζησε μια περίοδο ως μοναχός. Ο ίδιος έχει αποκαλύψει ότι είχε υιοθετηθεί από την αδελφή της βιολογικής του μητέρας η οποία τον έδωσε γιατί είχε γεννηθεί χωρίς επιδερμίδα. Η θετή του μητέρα τού αποκάλυψε την αλήθεια όταν εκείνος ήταν 16 χρονών. Ο Μάρκος Λεζές έχει μιλήσει για τις εξαρτήσεις που είχε με το τσιγάρο και το αλκοόλ όμως όπως εξομολογήθηκε, ένα ταξίδι του στο Άγιο Όρος ήταν αρκετό για να τα κόψει… μαχαίρι.

«Έκλαιγε όλη η οικογένειά μου όταν πήγα στο Άγιο Όρος, αλλά και μόνο το ότι εκεί έκοψα το τσιγάρο αποδείχτηκε σωστή επιλογή», έχει παραδεχθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του. Η παραμονή του εκεί και η ζωή του ως μοναχός τον βοήθησε να βρει αυτό που ήθελε.

 

Ο επιθετικός καρκίνος

Η μεγαλύτερη περιπέτεια που έχει περάσει όμως είναι αυτή για να κρατηθεί στη ζωή. Επί τρία χρόνια έδωσε μάχη με τον καρκίνο και όπως όλα δείχνουν βγαίνει νικητής νικητής. Η κακοήθεια ήταν στον προστάτη, σε επιθετική μορφή και ο λόγος που πρόλαβε τα χειρότερα είναι ο ίδιος που τον οδήγησε να γίνει και συγγραφέας με το «Η Μαρία των αγγέλων». Ο τίτλος είναι βιογραφικός. Ήταν μια Μαρία στο όνειρο της φίλης του ηθοποιού Σούλας, που της «έλεγε» επίμονα επί τρία βράδια «πες στον Μάρκο να προσέχει». Ο Λεζές θορυβήθηκε και υποβλήθηκε σε εξετάσεις, αποκαλώντας έκτοτε την εν λόγω Μαρία «φύλακα-άγγελό μου».

«Δεν φοβήθηκα. Με ενοχλεί αφάνταστα όμως όταν σου φορέσουν την πράσινη μπλούζα και σε πάρει το φορείο για εξετάσεις», σχολιάζει όταν χρειάστηκε να μπει στο χειρουργείο ενώ μάλιστα ζήτησε από την αναισθησιολόγο να μην τους κάνει αναισθησία, γιατί έχει την δική του…

 

 https://www.iciao.gr/markos-lezes-i-agnosti-machi-me-ton-karkino-to-agio-oros-kai-i-zoi-san-monachos/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...