Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

 

 

 

H επιστολή της Ιεράς Συνόδου στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν δεχόμαστε το κλείσιμο των ναών τα Χριστούγεννα»

 Η επιστολή της Ιεράς Συνόδου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο των εκκλησιών.

Την επιστολή που έφτασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown και το κλείσιμο των ναών, έφερε στην δημοσιότητα το «orthodoxia.info». Αυτή λοιπόν έχει την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου ξεκαθαρίζει πως αδυνατεί να αποδεχθεί κλείσιμο των ναών τα Χριστούγεννα κάνοντας λόγο για έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της.

Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει: «Εντός του πλαισίου αυτης της καλής διαθέσεως και αρίστης άχρι τούδε συνεργασίας υμών τε και ημών, αιτούμεθα όπως επανεξετάσητε τα αποφασισθέντα περί κλεισίματος ιερών ναών, εν όψει μάλιστα και των επικείμενων εορτών των Χριστουγέννων και του Δωδεκαημέρου, διότι εκ καθήκοντος αδυνατούμεν να αποδεχθώμεν κλείσιμον των ιερών ναών και απαγόρευσιν προσελεύσεως εις αυτούς των χριστιανων μας, πολλοί εκ των οποίων  μαζί με ιεράρχας και ιερείς από όλην την χώραν αποστέλλουν εις την Ιεράν Σύνοδον σχετικά ψηφίσματα διαμαρτυρίας» ξεκαθαρίζει η ΔΙΣ προς τον Πρωθυπουργό, στον οποίο υπενθυμίζει πως όχι μόνο συνεργάστηκε με τις Αρχές αλλά και διαχειρίστηκε με σύνεση τις φωνές εκείνες που αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα των μέτρων.

ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Αυτό που φαίνεται πως έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την ΔΙΣ είναι οι καθημερινές επιθέσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι οποίες διχάζουν την κοινωνία, σκορπούν μίσος και μετατρέπουν ένα θέμα δημόσιας υγείας σε θρησκευτικό.

«Εξ ετέρου όμως η Ιερά Σύνοδος υπομένει μέχρι σήμερον σωρείαν καθημερινών επιθέσεων εκ δημοσιογραφικών συγκροτημάτων, αλλά και δημοσίων παρεμβάσεων βουλευτών ή επιστημόνων, οι οποίοι διχάζουν την κοινωνίαν, ενσπείρουν μίσος, στοχοποιούν την λατρευτικήν πρακτικήν της Εκκλησίας μεμφόμενοι την Κυβέρνησιν δι’ ανοχήν και επιχειρούν να μετατρέψουν την προστασίαν της δημόσιας υγιείας, μεταξύ άλλων, και εις θρησκευτικό ζήτημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην συνοδική επιστολή.  

Παρά το γεγονός πως η επιστολή είναι ιδιαίτερα ήπια και χαμηλών τόνων, η ΔΙΣ δεν διστάζει να θέσει στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό της για τον τρόπο αντιμετώπισης της Εκκλησίας κάνοντας λόγο για «φοβική μεταχείριση των χώρων λατρείας» από πλευράς κράτους χαρακτηρίζοντας μάλιστα το πρόστιμο των 1.500€ που θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι ιερείς δεν τηρήσουν τα μέτρα «υπέρογκο», αλλά ταυτόχρονα και αχρείαστο αφού όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν οι Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί ιεράρχες, «ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πρόθεσις παραβάσεως του νόμου».

Μάλιστα η Σύνοδος συγκρίνει τα όσα επιτρεπόντουσαν μέχρι τη μέρα εκείνη στα κέντρα διασκέδασης όπου υπήρχε δυνατότητα πληρότητας έως και 50% με φιλοξενία έως και 300 ατόμων στον ίδιο χώρο.

ΠΡΟΒΛΕΨΤΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΙΣΤΩΝ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ

Γνωρίζοντας πως η Κυβέρνηση θα ανακοίνωνε νέα σκληρά μέτρα εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων πανελλαδικά η Ιερά Σύνοδος έσπευσε να προλάβει τις εξελίξεις οι οποίες όπως προέκυψε τελικά από τις αποφάσεις ήταν εντελώς διαφορετικές.

Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα της Εκκλησίας, ήταν να επιτρέπεται στους πιστούς να εισέλθουν στους ναούς, κάνοντας μάλιστα λόγο για «συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα», ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να επιτρέψει την συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες έως 50 ατόμων ανά ιερό ναό ανεξάρτητα από το επίπεδο επιτήρησης της κάθε περιοχής, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις της ΔΙΣ έχουν στοχο «πλέον της αντιμετωπίσεως της πανδημίας, την διαφύλαξην  και διατήρησιν της κοινωνικής ειρήνης και την στήριξιν των λαϊκών μελών της Εκκλησίας, του Ορθοδόξου αυτής πληρώματος το οποίον διατηρεί ζώσαν σχέσιν με την Θείαν Λατρείαν, την Εκκλησίαν εν γένει και τους ποιμένας αυτής».

Όπως γράφουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι συνοδικοί μητροπολίτες το αίτημα της ΔΙΣ είναι να «Παραμένουν ανοικτοί καθ’ όλην την ημέραν και επιτρέπηται η προσέλευσις εις τους Ι. Ναούς ενός ατόμου ανά 10τμ και ως πεντήκοντα ατόμων ανεξαρτήτως επιπέδου επιτηρήσεως» εξηγώντας πως «Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας, η οποία οφείλει να δέηται και να προσεύχηται υπερ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου. Επιπροσθέτως θα συντελέση καθοριστικώς εις την διατήρησιν της τάξεως μεταξύ των λαϊκών μελών της Εκκλησίς διότι η αίσθησις ότι η Εκκλησία λειτουργει έστω και δίχως την ιδικήν των φυσικήν παρουσίαν αποτελεί πηγήν πνευματικής δυνάμεως και αισιοδοξίας ενώ έχομεν αποδείξει ότι μπορούμε να διαχειρισθούμετα ανακύπτοντα ζητήματα της υγειονομικής κρίσεως».

Ειδικά για το θέμα της «ατομικής προσευχής» όπως αναφέρεται τους τελευταίους μήνες η ΔΙΣ ζητά «…εν όψει του μέτρου περιορισμού κυκλοφορίας αιτούμεθα όπως προβλεφθή ρητως και η μετακίνησις πιστων προς τους ιερούς ναούς δια την επιτέλεσιν των συνταγματικώς κατοχυρωμένων θρησκευτικών καθηκόντων των και συγγενών εις τα κοιμητήρια δια την προσευχήν και φροντίδα των μνημάτων των κεκοιμημένων οικείων τους, καθ’ όσον πρόκειται για ανοικτούς χώρους». 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα μοναστήρια στα οποία η ΚΥΑ ζητά οι μοναχοί να εκκλησιάζονται κατά ομάδες. Γι αυτά η ΔΙΣ προτείνει να αρθεί αυτός ο περιορισμός σημειώνοντας πως ειδικά στα κοινόβια οι μοναχοί ζουν ούτως η άλλως μαζί και διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο δεν τους επιτρέπεται να εκκλησιάζονται και μαζί.

ΤΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της επιστολής της Διαρκούς Iεράς Συνόδου προς τον Πρωθυπουργό, που αποκαλύπτει το orthodoxia.info είναι οι αναφορές στα επιδημιολογικά στοιχεία που σύμφωνα με τους συνοδικούς ιεράρχες, δεν δικαιολογούν την μεταχείριση της Εκκλησίας.

«Η ανωτέρω μεταχείρισις δεν φαίνεται να δικαιολογήται τουλάχιστον εκ των προς ώρας δημοσιευθέντων επιδημιολογικών στοιχείων, ούτε εκ του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών, ούτε εν όψει του υψηλού βαθμού συμμορφώσεως των 8.500 κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς δεν κατέστησαν γνωστά περιστατικά διασποράς του κορωνοϊού εντός των Ναών» σημειώνει η ΔΙΣ και συνεχίζει:

«Εξ άλλου το νέον κύμα της πανδημίας δεν ενέσκηψε κατόπιν πανδήμων εορτασμών μεγάλων χριστιανικών εορτών, αλλά έπεται των θερινών διακοπών και των μεγάλων συγκεντρώσεων εις τα αστικά κέντρα».

ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info από την πλευρά της Κυβέρνησης σημειώνουν πως η επιστολή της ΔΙΣ όχι μόνο δεν ενίσχυσε τις θέσεις της Εκκλησίας αλλά μάλλον ενόχληση προκάλεσε, κάτι το οποίο φάνηκε από την στάση του Μεγάρου Μαξίμου που θύμισε την ανατροπή των όσων είχε αποφασίσει η Εκκλησία στο πρώτο lockdown μέσω ενός tweet του Πρωθυπουργού.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας, μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης, τα γνωστά back-channels στη γλώσσα της διπλωματίας, φαίνεται πως, αντί για λύσεις έχουν να επιδείξουν σειρά ατυχών χειρισμών με αποτέλεσμα  να έχει κερδίσει έδαφος η καχυποψία αλλά και οι φωνές που ζητούν «ξεκαθάρισμα ρόλων» αφού διαπιστώνεται έλλειψη κατανόησης και συνεργασίας.

Στη μέση βρίσκονται ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος οι οποίοι εκτός από τις ιστορικές τους ευθύνες έχουν να διαχειριστούν -ο καθένας από την δική του πλευρά- την ανάγκη για εθνική ενότητα που όσο ενισχύεται ο ιός δοκιμάζεται όλο και πιο πολύ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αξιόπιστος συνομιλητής του Αρχιεπισκόπου, «ο Μακαριώτατος ήταν και είναι πάντα για όλους τους Πρωθυπουργούς συγκυρηναίος προς όφελος της πατρίδας».

Άλλωστε, όποτε ακολουθήθηκε η θεσμική οδός, δηλαδή οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Αρχιεπισκόπου, Πρωθυπουργού και Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όχι μόνο αποφεύχθηκαν οδυνηρές εκπλήξεις ή αιφνιδιασμοί αλλά και όσα συμφωνήθηκαν τηρήθηκαν».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...