Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023
Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023
Τι σημαίνει «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα»;
Κατ’ αρχήν να πούμε ότι αυτό, όπως λέγεται και όπως γράφεται, δεν έχει γραφεί στην Αγία Γραφή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να πούμε τι σημαίνει. Το τι σημαίνει όμως εξαρτάται από το τι σημαίνει αμαρτία, και από το τι σημαίνει παιδεύω.
Αν αμαρτία σημαίνει αποτυχία και αστοχία στην επίτευξη των στόχων που έθεσε κάποιος στη ζωή του, με αποτέλεσμα να πέσει έξω, και αν παιδεύω σημαίνει παιδαγωγώ, τότε μπορούμε να πούμε τα εξής: Τα λάθη των γονέων, οι αποτυχίες τους, και γενικά αυτά που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι ίδιοι ή τα έκαναν λάθος, είναι δυνατόν να γίνουν αφορμή ώστε τα τέκνα τους να παιδαγωγηθούν, και το πάθημα των γονέων τους να γίνει γι’ αυτά μάθημα. Έτσι θα παιδαγωγούνται και θα φροντίζουν να μη κάνουν ό, τι έκαναν οι γονείς τους, αλλά να προκόβουν ώστε, κατά το δη λεγόμενο, και κατά κάποιο τρόπο, να τους ξεντροπιάσουν και οπωσδήποτε να τους ικανοποιήσουν.
Αν όμως αμαρτία σημαίνει αυτό που εννοούν όλοι, δηλαδή κάθε είδους ασυδοσία και ό, τι κακό μπορεί να φαντασθεί κανείς, τότε δεν είναι δυνατόν το παιδεύω να σημαίνει παιδαγωγώ, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Τότε το παιδεύω μάλλον σημαίνει ταλαιπωρώ και παιδεύω, όπως το εννοούμε, όταν λέμε μη με παιδεύεις άλλο. Πώς είναι δυνατόν π. χ. να παιδαγωγούνται τα τέκνα που γεννήθηκαν παράλυτα εξ αιτίας των αμαρτιών των γονέων τους; Είναι αυτονόητο ότι αυτό είναι γι’ αυτά παιδεμός. Έτσι αυτού του είδους οι αμαρτίες των γονέων, πράγματι ταλαιπωρούν, βασανίζουν αφάνταστα και παιδεύουν τα τέκνα τους. Εδώ το « αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα» ισχύει όπως γίνεται αντιληπτό από όλους, δηλαδή υποφέρουν τα τέκνα.
Ας σημειωθεί όμως ότι τα τέκνα δεν έχουν ευθύνη για τις αμαρτίες των γονέων τους. Αντιθέτως μάλιστα, εάν τα όποια βάσανα που τους κληρονόμησαν αυτοί, τα υπομείνουν ως σταυρό, θα τους βγουν σε καλό.
Τώρα, αν κάποιος ισχυρισθεί ότι και τα βάσανα αυτά που βαστάζουν τα τέκνα εξ αιτίας των αμαρτιών των γονέων τους, κατά κάποιο τρόπο, τα παιδαγωγούν, αυτό η ψυχή τους το ξέρει, και μόνο αυτά μπορούν να το πουν. Πάντως, αν συμβαίνει αυτό, τότε το « αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα » ισχύει, αλλά δεν γίνεται αποδεκτό και αντιληπτό από όλους, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Επειδή το « αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα», όπως αναφέρθηκε στην αρχή, δεν είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν του δόθηκαν εδώ θεολογικές διαστάσεις, αλλά σχολιάστηκε μόνο με βάση την κοινή λογική η οποία, ως γνωστόν, δεν είναι αλάνθαστη. Γίνεται όμως παρεμφερής λόγος στην Αγία Γραφή για το θέμα αυτό. Ας δούμε κάτι σχετικό. «…ἐγώ εἰμι Κύριος ὁ Θεός σου, Θεὸς ζηλωτής, ἀποδιδοὺς ἁμαρτίας πατέρων ἐπὶ τέκνα ἐπὶ τρίτην καὶ τετάρτην γενεὰν τοῖς μισοῦσί με. καὶ ποιῶν ἔλεος εἰς χιλιάδας τοῖς ἀγαπῶσί με καὶ τοῖς φυλάσσουσι τὰ προστάγματά μου » (Δευτ. ε’, 9-10).
Από τα λόγια αυτά του Θεού προκύπτουν ασφαλώς και άλλες ερωτήσεις σχετικές με την παραπάνω ερώτηση, αλλά και διαφορετικές απ’ αυτή. Πάντως το τελευταίο, « τοις μισούσι με », δεν αναφέρεται σε όλα τα τέκνα αδιακρίτως, αλλά σε όσους μισούν το Θεό. Αυτό φαίνεται από το, «καὶ ποιῶν ἔλεος εἰς χιλιάδας τοῖς ἀγαπῶσί με καὶ τοῖς φυλάσσουσι τὰ προστάγματά μου ».
Ιωάννης Χ. Δήμος πτχ. Θεολ. & Φιλοσ. Πανεπιστημίου ΑθηνώνΠΟΛΥΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Η πολυλογία στην προσευχή δεν προσφέρει τίποτα το θετικό σύμφωνα και με τα εξής λόγια του Κυρίου, « Προσευχόμενοι δε μη βατολογήσητε ώσπερ οι εθνικοί΄ δοκούσι γαρ ότι εν τη πολυλογία αυτών εισακουσθήσονται » (Ματ. στ΄, 7). Και βέβαια πολυλογία δεν είναι μόνο τα πολλά λόγια αλλά είναι και κάθε άλλης μορφής βαττολογία και ασταμάτητη φλυαρία. Όταν ο άνθρωπος στην προσευχή του μιλάει μόνο αυτός, πότε θα ακούσει τι του λέει ο Θεός; Ο Ηλί είπε στο μικρό Σαμουήλ, όταν του ξαναμιλήσει ο Θεός να του πει, « λάλει, Κύριε, ότι ακούει ο δούλος σου »(Α’ Βασ. γ’,9). Πόσο ανόητο είναι να μη ακούει κανείς τα λόγια του Χριστού, αλλά να μιλάει αυτός συνέχεια. Είναι σαν να του λέει, « άκουε Κύριε, ότι μιλάει ο δούλος σου ». Η Μαρία άκουγε τα λόγια του Κυρίου και δε μίλαγε αυτή για να ακούει ο Διδάσκαλος. (Λουκ.ι’, 39).
Ιωάννης Χ. Δήμος πτχ. Θεολ. & Φιλοσ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Παράτεινον το έλεός σου τοις γινώσκουσί σε.
Το να ζητάει ο άνθρωπος το έλεος του Θεού, όπως είναι γνωστό, είναι πάρα πολύ καλό. Όμως αυτό θα είναι ακόμη καλλίτερο και αποτελεσματικότερο, αν γνωρίζει και τα παρακάτω που έχουν σχέση με τη γνώση του Θεού, σύμφωνα με τον ψαλμικό στοίχο, «παράτεινον το έλεός σου τοις γινώσκουσί σε»( Ψ. 35,11). Την αναγκαιότητα της γνώσης του Θεού τονίζει ιδιαίτερα ο Απόστολος Παύλος με τα εξής λόγια, « ἐκνήψατε δικαίως καὶ μὴ ἁμαρτάνετε· ἀγνωσίαν γὰρ Θεοῦ τινες ἔχουσι· πρὸς ἐντροπὴν ὑμῖν λέγω » (Α΄ Κορ. ιε΄ 34):
α) Το έλεός του Θεού είναι καρπός της ευδοκίας Αυτού, και η λατρεία προς Αυτόν είναι, και πρέπει να είναι λογική. Το λέει χαρακτηριστικά ο επόμενος ύμνος, «Ἑσπερινὸν ὕμνον, καὶ λογικὴν λατρείαν, σοὶ Χριστὲ προσφέρομεν, ὅτι ηὐδόκησας, τοῦ ἐλεῆσαι ἡμᾶς, διὰ τῆς Ἀναστάσεως ».
β) Ο Θεός ως ελεήμων τον έχει ελεήσει πριν ακόμη αυτός το ζητήσει, σύμφωνα και με το, «ου του θέλοντος ουδέ του τρέχοντος, αλλά του ελεούντος Θεού» ( Ρω. θ’, 16).
γ) Και μία φορά να το πει, όχι μόνο απαντά αμέσως ο Θεός, αλλά το γνωρίζει πριν ακόμη αυτός το ζητήσει.
δ) Πρέπει να πιστεύει ότι ο Θεός τον έχει ελεήσει, τον ελεεί και θα τον ελεεί συνέχεια σύμφωνα με το, «Τα ελέη σου, Κύριε, εἰς τὸν αἰῶνα ᾄσομαι, εἰς γενεὰν καὶ γενεὰν ἀπαγγελῶ τὴν ἀλήθειάν σου ἐν τῷ στόματί μου, ὅτι εἶπας· εἰς τὸν αἰῶνα ἔλεος οἰκοδομηθήσεται· »( Ψ. 88, 2-3).
ε) Όπως ελεεί αυτόν ελεεί και άλλους, σύμφωνα με το «ελεήσω ον αν ελεώ, και οικτειρήσω ον αν οικτείρω» ( Ρω. θ’, 15).
στ) Πρέπει να χαίρεται που ο Θεός ελεεί και άλλους και να μη τους φθονεί για τα όποια χαρίσματα τους έχει δώσει.
ζ) Πρέπει να δοξάζει το Θεό που τον ελεεί, όπως έκανε και ο ένας από τους δέκα λεπρούς ο οποίος, « ἰδὼν ὅτι ἰάθη, ὑπέστρεψε μετὰ φωνῆς μεγάλης δοξάζων τὸν Θεόν, καὶ ἔπεσεν ἐπὶ πρόσωπον παρὰ τοὺς πόδας αὐτοῦ εὐχαριστῶν αὐτῷ·». ( Λουκ. ιζ’, 15-16).
Ιωάννης Χ. Δήμος πτχ. Θεολ. & Φιλοσ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023
Γιατί στην Αγία Γραφή χρησιμοποιείται κυρίως το αρσενικό γένος;
Χρησιμοποιείται το αρσενικό γένος, γιατί κυρίως και συνήθως ο λόγος απευθύνεται
στους ανθρώπους γενικά, και όχι μόνο σε άνδρες η γυναίκες. Έτσι, επειδή άνδρες,
γυναίκες και παιδιά, είναι άνθρωποι, περιλαμβάνονται όλοι στο
αρσενικό γένος, το οποίο αναφέρεται στον άνθρωπο και όχι μόνο στον
άνδρα. Αναφέρεται στο γένος των ανθρώπων. Χαρακτηριστικό είναι το
Ιδιόμελο της Πρωτοχρονιάς, «Συγκαταβαίνων
Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται διαφοροποίηση των γυναικών από τους άνδρες. Όταν, για παράδειγμα, στους Μακαρισμούς χρησιμοποίησε ο Κύριος αρσενικό γένος με τη λέξη μακάριοι, απευθυνόταν στο γένος των ανθρώπων και όχι στο αρσενικό γένος της Γραμματικής. Δεν υπήρχε λόγος να πει, μακάριοι και μακάριες. Πάντως, αν μία γυναίκα ανήκει στους μακάριους ενός Μακαρισμού, αυτή λέγεται μακάρια και όχι μακάριος. Εδώ το γένος είναι της Γραμματικής και όχι το γένος των ανθρώπων. Τα γένη της Γραμματικής είναι μακάριος, μακάρια, μακάριο. Το γένος των ανθρώπων, για να αναφέρουμε και έναν από του Μακαρισμούς, είναι, « μακάριοι οἱ καθαροί τῇ καρδίᾳ, ὅτι αὐτοὶ τὸν Θεὸν ὄψονται »( Ματ. ε’, 8). Εδώ αυτό το μακάριοι, τους πιάνει όλους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά γιατί, όλοι τους έχουνε καρδιά.
Ιωάννης Χ. Δήμος πτχ. Θεολ. & Φιλοσ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Από άγριος να γίνει άγιος;
Όποιος θέλει να γίνει άγιος, δε χρειάζεται να δηλώσει τι είναι πριν γίνει. Αν ένας πει από άγριος να γίνει άγιος, άλλος θα πει από ψεύτης, από κλέπτης, από πλεονέκτης κ. ά. που μπορεί να μη είναι απαραιτήτως άγριοι.
Η αντίθετη λέξη του άγριος είναι το ήμερος. Το άγριο θηρίο λέγεται και ανήμερο ενώ το αρνάκι λέγεται ήμερο. Ο άγριος καλείται να γίνει ήμερος, ο κακός να γίνει καλός, ο πονηρός να γίνει αγαθός, δηλαδή να γίνουν το αντίθετο από αυτό που είναι προς το καλλίτερο βεβαίως.
Το αντίθετο λοιπόν του άγριος δεν είναι το άγιος όπως και το αντίθετο του άγιος δεν είναι το άγριος αλλά το αμαρτωλός. Έτσι το ακριβές είναι από αμαρτωλός να γίνει άγιος και όχι από άγριος.
Ύστερα από αυτά, μπορεί κάποιος να πει, γιατί όλα αυτά αφού είναι γνωστά;
Και η απάντηση είναι ευρέως γνωστή. Γιατί, κάποιος πρόσεξε ότι, αν στη λέξη άγιος προστεθεί ΠΡΙΝ το γιώτα ένα ρω, ο άγιος γίνεται άγριος.
Και σου λέει κανείς, καλλίτερα να γίνει ο άγριος άγιος, παρά να γίνει ο άγιος άγριος, πράγμα που στην πράξη δε γίνεται. Με άλλα λόγια, διδακτικό λογοπαίγνιο
Ιωάννης Χ. Δήμος πτχ. Θεολ. & Φιλοσ. Πανεπιστημίου Αθηνών
ΤΑ ΑΝΩ ΖΗΤΕΙΤΕ
Ο Απόστολος Παύλος γράφει, « Ει οὖν συνηγέρθητε τῷ Χριστῷ, τὰ ἄνω ζητεῖτε, οὗ ὁ Χριστός ἐστιν ἐν δεξιᾷ τοῦ Θεοῦ καθήμενος, τὰ ἄνω φρονεῖτε, μὴ τὰ ἐπὶ τῆς γης »( Κολ. γ’, 1-2).
Έτσι, ένας χριστιανός που είναι προορισμένος για τα άνω, είναι λάθος να μη ζητεί και να μη φρονεί τα άνω, αλλά τα κάτω και μάλιστα καμιά φορά να ζητεί περισσότερο τα κάτω από τα άνω. « ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν » ( Ματ. στ’, 21).
Αυτό θυμίζει εκείνον τον καρβουνιάρη ο οποίος, ενώ τον προόριζαν και τον πήγαιναν να τον κάνουν βασιλιά, αυτός στο δρόμο, όταν έβλεπε μεγάλα δένδρα, έλεγε, τι ωραία ξύλα είναι αυτά για κάρβουνα.
Ιωάννης Χ. Δήμος πτχ. Θεολ. & Φιλοσ. Πανεπιστημίου Αθηνών
MULTITASKING? Σχολάσατε καὶ γνῶτε ὅτι ἐγώ εἰμι ὁ Θεός!
Πρωτ. Γεωργίου Χριστοδούλου
Το φαινόμενο της πολυδιεργασίας, το να κάνουμε δηλαδή πολλά πράγματα μαζί, έδειχνε μέχρι και σήμερα, ότι ο άνθρωπος έχει βρει το κλειδί για το άνοιγμα σε μια επιτυχημένη κοινωνική πορεία και ψυχολογική ανάταση. Έρευνες όμως των τελευταίων ετών, αποδεικνύουν ότι το multitasking τελικά μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την ψυχική μας υγεία αλλά και για την ίδια μας τη ζωή.
Έρευνα του πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να χειριστούν πάνω από δύο ηλεκτρονικές δραστηριότητες ταυτόχρονα, εκδήλωσαν μειωμένη αντιληπτική ικανότητα, αδύναμη μνήμη και συγκέντρωση. Η ίδια έρευνα απέδειξε επίσης ιδιαίτερα αυξημένο άγχος από την έντονη προσπάθεια συγχώνευσης πολλών σκέψεων και μεριμνών την ίδια ώρα. Αποτέλεσμα τα αρνητικά συναισθήματα, η απογοήτευση και η κατάθλιψη.
Από το φαινόμενο αυτό της εποχής, δεν εξαιρείται κανείς. Ούτε κι εγώ ο ίδιος που τα γράφω αυτά. Θα δούμε στα social media και σε διάφορα διαδικτυακά ιστολόγια Αρχιερείς, ιερείς, μαμάδες, μπαμπάδες ακόμα και παιδιά να καμαρώνουν για τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητές τους. Αδυνατεί πλέον ο άνθρωπος να καθίσει απλά σε έναν καναπέ, να πιεί τον καφέ του ή το τσάι του με ηρεμία χωρίς να τρώγεται εσωτερικά να κάνει κάτι. Απλά να αποφορτίσει το μυαλό του, χωρίς να σκέφτεται μέριμνες ή το τι πρέπει να κάνει για να νιώθει ότι έχει λόγο ύπαρξης στη ζωή. Αν δεν κάνει κάτι, νιώθει άχρηστος. Κι όμως, δεν είναι έτσι.
Έρχεται ο Θεός μέσω του ψαλμωδού να μας υπενθυμίσει με στόμφο… «σχολάσατε καὶ γνῶτε ὅτι ἐγώ εἰμι ὁ Θεός». Ησυχάστε πια, ηρεμήστε, καθίστε σε ένα μέρος και συλλογιστείτε ποιο είναι το αληθινό νόημα της ζωής και ποιος είναι ο Αληθινός Θεός. Ιεραρχήστε σωστά τη ζωή σας. Βάλτε στο πρόγραμμά σας την προσευχή διότι "χωρὶς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν". Να ξεκουραστεί το μυαλό σας, να φύγει το άγχος και να γαληνέψει η ψυχή σας. Να τεθεί σε εφαρμογή η «ειρήνη» που παρακαλούν οι ιερείς σε κάθε ακολουθία.
Καμιά φορά το multitasking μπορεί να οφείλεται στην χαμηλή μας αυτοεκτίμηση ή ακόμη και στον πονηρό που θέλει να μας ξετινάξει εξαντλώντας μας και αποπροσανατολίζοντάς μας από την οδό της σωτηρίας.
Έχουμε ανάγκη να μένουμε λίγο μόνοι, αμέριμνοι, να στοχαζόμαστε, να φιλοσοφούμε, να κοιτούμε τον ουρανό, τη φύση, να προσευχόμαστε. Έχουμε όμως και την ανάγκη να βρεθούμε(χωρίς κινητά) και με τον σύντροφό μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας.
Εύχομαι όλοι μας κάποια στιγμή να βρούμε αυτό το stop και να κοιτάξουμε έστω και για λίγο, αμέριμνοι, τον ουρανό.
Με αγάπη,
π. Γεώργιος Χριστοδούλου
Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023
Ομιλία και Κοπή Βασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης
Κοζάνη, 17η Ιανουαρίου 2023 |
ΑΝΤΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΣ
Ομιλία και Κοπή Βασιλόπιτας
της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης
Η Ιερά Μητρόπολις Σερβίων & Κοζάνης έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην κοπή της Βασιλόπιτας του Νέου Έτους 2023 την Κυριακή 29η Ιανουαρίου 2023 και ώρα 5:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Κοζάνης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Κου Εφραίμ, Καθηγουμένου Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
Από την Ιερά Μητρόπολη
Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023
Οι Βαλαάδες της Δυτικής Μακεδονίας
Βαλαχάδες ή Βαλαάδες λέγονταν οι εξισλαμισθέντες Έλληνες των επαρχιών της Ανασελίτσας( Βοΐου) , Καστοριάς, Γρεβενών, Ελασσόνας. Πήραν το όνομα αυτό από τον όρκο τους στην τουρκική γλώσσα: ( Βαλαχί), μα το Θεό.
Από την τουρκική γλώσσα γνώριζαν ορισμένες λέξεις και φράσεις:{ Αλλάχ μπουγιούκ} , ο Θεός μεγάλος, { Αλλάχ κερίμ} ο Θεός έχει, { σελαμαλέκουμ} χαίρετε, το { μέρχαμπα} καλωσόρισες και μερικές λέξεις ακόμα.
Τα τουρκικά ονόματα που πήραν μετά τον εξισλαμισμό τους, τα έδωσαν ελληνικές καταλήξεις, όπως Σουλεϊμάν – Σούλιος, Αχμέτ – Μέτκος, Ιμπραήμ – Μπράχος κ.λ.π.
Στη Δυτική Μακεδονία πήρε μεγάλη έκταση ο εξισλαμισμός από το 1700
και μάλιστα όταν ήταν σουλτάνος ο Χαμίτ Α` και συνεχίστηκαν μέχρι τα
χρόνια του Αλήπασα και πιο πέρα.
Πιστεύουμε πως οι Βαλαάδες των χωριών της Ανασελίτσας ( Βοΐου)
εξισλαμίστηκαν στα χρόνια του Αλήπασα των Ιωαννίνων, τότε που βρισκόταν
στην παντοδυναμία του και επεδίωκε να ιδρύσει δικό του κράτος ,
ανεξάρτητο από το Σουλτάνο.
Οι επιδρομές , οι λεηλασίες, οι ασυδοσίες, οι βιασμοί, οι ληστείες των Τουρκαλβανών είχαν αποτέλεσμα πολλοί Χριστιανοί, μη μπορώντας να υπομείνουν τις φοβερές καταπιέσεις, δέχτηκαν τον Ισλαμισμό
Εκείνο που ενισχύει ότι οι Βαλαάδες της Ανασελίτσας εξισλαμίστηκαν στα χρόνια του Αλήπασα των Ιωαννίνων είναι και η μαρτυρία του Μητροπολίτη Σισανίου, Νεοφύτου, ο οποίος το 1797 συνέταξε τον κατάλογο των χωριών της Μητροπόλεώς του, στον οποίο διαχωρίζει ποιά χωριά κατοικούνταν από Τούρκους, ( Βαλαάδες), ποιά ήταν μεικτά( Χριστιανοί και Βαλαάδες) και ποιά από χριστιανούς.
Οι Βαλαάδες άλλαξαν μόνον όνομα. Δεν έπαψαν μέχρι την ημέρα του εκπατρισμού τους το 1924, να μιλούν ελληνικά, να σκέπτονται ελληνικά, να τηρούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα , να διασκεδάζουν με ελληνικά τραγούδια.
Λάτρευαν και σέβονταν τις χριστιανικές εκκλησίες , ορκίζονταν στο Χριστό και στην Παναγία και κρυφά στα σπίτια τους φύλαγαν την εικόνα κάποιου αγίου.
Αυτοί ήταν οι Βαλαάδες σε μια σύντομη αναφορά.
Οι Βαλαάδες ήταν απλοί στις σκέψεις και στους τρόπους, εργατικοί, λιτοδίαιτοι και ευκολόπιστοι.
Με την απλή ζωή τους και την αφέλεια και ευκολοπιστία τους μας άφησαν πολλά και χαριτωμένα ανέκδοτα.
Παρακάτω θα σας αφηγηθώ μερικά από τα ανέκδοτα, που είτε τα διάβασα είτε τα γνωρίζω από τον αείμνηστο πατέρα μου ,το δάσκαλο του Βοΐου, Γιάννη Βασιλόπουλο.
Το Ξύγκι
Πολλές φορές οι Βαλαάδες, που κάθονταν το απόγευμα στο μεσοχώρι, ρωτούσε ο ένας τον άλλο, τί καλό φαγητό έφαγε το μεσημέρι.
Κάθε φορά που ρωτούσαν το Νουρεντίν απαντούσε: – Σήμιρα έφαγα κριάς και χάϊδευε τα μουστάκια του που γυάλιζαν.
Ο Νουρεντίν προτού βγει στο μεσοχώρι άλειφε τα μουστάκια του με ένα κομμάτι ξύγκι.
Οι άλλοι Βαλαάδες απορούσαν πού έβισκε τα χρήματα, για ν αγοράζει κάθε
μέρα κρέας, ενώ εκείνοι έτρωγαν κρέας στις μεγάλες γιορτές όταν έσφαζαν
καμιά παλιοπροβατίνα .
Κάποτε εκεί που ήταν συγκεντρωμένοι στο μεσοχώρι ,έφτασε τρέχοντας το παιδί του.
Ώ, μπάμπα.
Τί γιαβρούμ;
Τ αξούγκ απ’ αλείφεις του μουστάκ` τό φαγιν η γάτα.
Ου, να χαθείς, γουρούν` , μ ` αντρόπιασις στου μισουχώρ` .
Οι Βαλαάδες κατάλαβαν γιατί γιάλιζε το μουστάκι του Νουρεντίν και τον πήραν στο ψιλό.
Ο Νουρεντίν από τη ντροπή του κλείστηκε στου σπίτι, αφού έδωσε ένα ( σουλτάν μερεμέτ) στο γιο του.
Σ ένα μεικτό χωριό έπαιζαν τα παιδιά.Μαζί τους και ο Μεχμέτ.
– Τούρκος είσαι, για χριστιανός, Μεχμέτ; τον ρώτησαν . –
– Τούρκους είμι, μα την Παναγία.
Άλλη φορά περισσότερα.
Πηγή: Οι Βαλαάδες και τα ανέκδοτά τους.
Αλέξανδρου Αδαμίδη. Θεσσαλονίκη 1989.
Ο αείμνηστος δάσκαλος από το Βόϊο ,Δαμασκηνιά, ήταν για πολλά χρόνια συνεργάτης του Περιοδικού : Βοϊακή Ζωή.
Έγραψε την ιστορία πολλών χωριών του Βοϊου.
Πηγή fb:Ερμιόνη Βασιλοπούλου
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023
Η Ταπείνωση
Το Άγιο Πνεύμα τίμησε την Παναγία.
Όπως είναι γνωστό η Παναγία, ως Μητέρα του Κυρίου που ήταν, προφήτευσε για τον Εαυτό Της με τα λόγια, « ἰδοὺ γὰρ ἀπὸ τοῦ νῦν μακαριοῦσί με πᾶσαι αἱ γενεαί·» (Λοκ. α’, 48). Το ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις γενεές είναι οφθαλμοφανές. Επίσης είναι αυτονόητο ότι η προφητεία αυτή που εκπληρώνεται συνεχώς είναι εκ Πνεύματος Αγίου.
Πέρα όμως από τους μακαρισμούς είναι άξιον και δίκαιον να τονισθεί ιδιαιτέρως και η τιμή προς την Θεοτόκο, ανεξάρτητα από το ότι αυτή η τιμή εμπεριέχεται στους μακαρισμούς. Ο λόγος είναι ότι η τιμή προς την Θεοτόκο αποδόθηκε το πρώτον δια στόματος της μητέρας του Προδρόμου αφού προηγουμένως «ἐπλήσθη Πνεύματος ῾Αγίου».
Συγκεκριμένα ο Λουκάς γράφει, « καὶ ἐγένετο ὡς ἤκουσεν ἡ ᾿Ελισάβετ τὸν ἀσπασμὸν τῆς Μαρίας, ἐσκίρτησε τὸ βρέφος ἐν τῇ κοιλίᾳ αὐτῆς· καὶ ἐπλήσθη Πνεύματος ῾Αγίου ἡ ᾿Ελισάβετ καὶ ἀνεφώνησε φωνῇ μεγάλῃ καὶ εἶπεν· εὐλογημένη σὺ ἐν γυναιξὶ καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας σου. καὶ πόθεν μοι τοῦτο ἵνα ἔλθῃ ἡ μήτηρ τοῦ Κυρίου μου πρός με; »( Λουκ. α’,41-43 ). Τα λόγια της Ελισάβετ, « πόθεν μοι τοῦτο ἵνα ἔλθῃ ἡ μήτηρ τοῦ Κυρίου μου πρός με; » λένε πολλά.
Αξιοπρόσεκτο όμως είναι το ότι δεν αναφέρθηκε στον Κύριό της, αλλά στη Μητέρα Του που τον κυοφορούσε. Αυτό δηλώνει την ανθρώπινη διάσταση της επίσκεψης και όχι τη λατρευτική υποδοχή του Κυρίου της. Έτσι το ότι υποδέχτηκε τη Μητέρα και όχι τον Κύριό της δεν συνιστά ατόπημα της Ελισάβετ, αλλά σοφία. Σοφία, γιατί πριν πει αυτά τα λόγια και για να τα πει, η Ελισάβετ « ἐπλήσθη Πνεύματος ῾Αγίου ». Άρα ήταν λόγια του Αγίου Πνεύματος με τα οποία η Ελισάβετ τίμησε την Παναγία ως Μητέρα του Κυρίου της, πράγμα που σημαίνει ότι την τίμησε το Άγιο Πνεύμα.
Αφού λοιπόν την Παναγία την τίμησε το Άγιο Πνεύμα, επόμενο είναι να την τιμούν και να την μακαρίζουν « πᾶσαι αἱ γενεαί». Και καλά κάνουν.
Ιωάννης Χ. Δήμος πτχ. Θεολ. & Φιλοσ. Πανεπιστημίου Αθηνών
ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΦΘΟΝΟΥ
Ο φθόνος είναι γέννημα και θρέμμα του σατανά αφού πρώτος αυτός φθόνησε τον Ίδιο το Θεό. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Ησαΐα, « σὺ δὲ εἶπας ἐν τῇ διανοίᾳ σου· εἰς τὸν οὐρανὸν ἀναβήσομαι, ἐπάνω τῶν ἀστέρων τοῦ οὐρανοῦ θήσω τὸν θρόνον μου, καθιῶ ἐν ὄρει ὑψηλῷ, ἐπὶ τὰ ὄρη τὰ ὑψηλὰ τὰ πρὸς Βορρᾶν, ἀναβήσομαι ἐπάνω τῶν νεφῶν, ἔσομαι ὅμοιος τῷ ῾Υψίστῳ ». ( Ησ. ιδ’, 13-14). Το τι έγινε από εκεί και πέρα, είναι γνωστό. Το είπε άλλωστε ο Ίδιος ο Κύριος με τα εξής λόγια, « ἐθεώρουν τὸν σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ πεσόντα »( Λουκ. ι’, 18).
Αφού λοιπόν έπεσαι από τον ουρανό, παραπλανά πλέον κάθε άνθρωπο ώστε άλλος λίγο, άλλος πολύ, ο ένας τον άλλον να φθονεί. Έτσι:
α) Ο Κάιν από φθόνο σκότωσε τον Άβελ.
β) Ο Σαούλ από φθόνο προκάλεσε τόσα προβλήματα και κινδύνους στο Δαβίδ αλλά και στον ίδιο τον εαυτό του.
γ) Οι αδελφοί του Ιωσήφ από φθόνο πούλησαν τον αδελφό τους.
δ) Οι Ιουδαίοι από φθόνο παρέδωσαν τον Χριστό για να σταυρωθεί, πράγμα που το κατάλαβε και ο ίδιος ο Πιλάτος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Ήδει δε ότι δια φθόνον παρέδωκαν αυτόν»(Ματθ.,27,18).
ε) Μερικοί μάλιστα, από φθόνο προς τον Παύλο, κήρυτταν ακόμα και το Χριστό, όπως λέει ο ίδιος, « τινὲς μὲν καὶ διὰ φθόνον καὶ ἔριν, ………τὸν Χριστὸν καταγγέλλουσιν, οὐχ ἁγνῶς, οἰόμενοι θλῖψιν ἐπιφέρειν τοῖς δεσμοῖς μου·» ( Φιλ. α’, 15- 16).
Γιατί να παραπλανάται λοιπόν από το σατανά ο άνθρωπος και μάλιστα ένας πιστός και να φθονεί, άλλος λίγο, άλλος πολύ, τον συνάνθρωπο του ή ακόμα και τον εν Χριστώ αδελφό του;
Ο Παύλος προτρέπει και λέει για την αποφυγή του φθόνου, « μὴ γινώμεθα κενόδοξοι, ἀλλήλους προκαλούμενοι, ἀλλήλοις φθονοῦντες» (Γαλ. ε´,26).
Πάντως, χωρίς τη δύναμη του Χριστού, είναι αδύνατο να αποφύγει κανείς το φθόνο, όποιος και να είναι αυτός, γιατί όπως σωστά έχει λεχθεί, « ο φθόνος άπτεται και των τελείων».
Ιωάννης Χ. Δήμος πτχ. Θεολ. & Φιλοσ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Ευλογία Κυρίου
Ευλογία Κυρίου σημαίνει ο Κύρος ευλογεί, γιατί σύμφωνα με το συντακτικό της ελληνικής γλώσσης η γενική πτώση Κυρίου είναι υποκειμενική, επειδή γίνεται υποκείμενο, όταν η πρώτη λέξη ευλογία γίνει ρήμα, δηλαδή ευλογεί.
Η ευλογία Κυρίου είναι δυνατό να συμπληρωθεί και από άλλες λέξεις και να γίνει ευχή και προσευχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευχή που λέει ο Λειτουργός Ιερέας στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, « Ευλογία Κυρίου και έλεος έλθοι εφ υμάς τη αυτού θεία χάριτι και φιλανθρωπία πάντοτε, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων ». Αφού λοιπόν ευλογία Κυρίου σημαίνει ο Κύριος ευλογεί, ο ευλογών είναι ο Κύριος, όπως πάλι λέει ο Λειτουργός, «Ο ευλογών τους ευλογούντάς σε, Κύριε, και αγιάζων τους επί σοι πεποιθότας,…….». Στην προσευχή αυτή αναφέρεται ότι ο Κύριος ευλογεί αυτούς που τον ευλογούν. Αυτό δηλώνει ότι είναι ανάγκη να ευλογούν οι πιστοί τον Κύριο και όχι μόνο να δέχονται τις ευλογίες Του.
Ο Ψαλμωδός λέει « Ευλογήσω τον Κύριον εν παντί καιρώ, διά παντός η αίνεσις αυτού εν τω στόματί μου»( Ψ. 33,2). Δεν είναι σωστό λοιπόν στη ζωή αυτή μόνο να ζητάει και να δέχεται κανείς τις ευλογίες του Κυρίου με πολλούς και ποικίλους τρόπους, και ο ίδιος να μη τον ευλογεί, επειδή αυτό δεν του το δίδαξε κάποιος, και έτσι δεν το θεωρεί απαραίτητο. Το Θεό δεν τον ευλογούν οι νεκροί, αλλά οι ζωντανοί, όπως αναφέρεται και σε μία ευχή της Πεντηκοστής, «ότι ουχ οι νεκροί αινέσουσί σε, Κύριε, ουδέ οι εν Άδη εξομολόγησιν παρρησιάζονται προσφέρειν σοι, αλλ' ημείς οι ζώντες ευλογούμέν σε και ικετεύομεν,….». Πάντως ο Χριστός είπε, « λέγω γαρ υμίν, ου μη με ίδητε απ᾿ άρτι έως αν είπητε, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου » ( Ματ. κγ’,39).
Ιωάννης Χ. Δήμος πτχ. Θεολ. & Φιλοσ. Πανεπιστημίου Αθηνών
Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023
Ὁ αἰωνόβιος
OΤΑΝ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ νὰ γράψει τὰ ἀπομνημονεύματά του, τὸ ἔκανε μετὰ ἀπὸ ὥριμη σκέψη, ἄλλωστε σὲ λίγους μῆνες θὰ ἔκλεινε τὰ 70 καὶ αἰσθανόταν ὅτι δὲν εἶχε καιρὸ γιὰ χάσιμο. Οἱ ἱστορίες μιᾶς ζωῆς ἄρχισαν νὰ ξεπηδοῦν σὰν χείμαρρος πάνω στὸ χαρτί· ἔγραφε μὲ τέτοιο ρυθμὸ ὥστε μέσα σὲ τρεῖς μῆνες ἔφτασε στὸ παρόν (του).
Ὁ κύριος Βασίλης, ὅμως, εἶχε γλυκαθεῖ ἀπὸ τὸ ἐθιστικὸ μεθύσι τῆς αὐτομυθοπλασίας. Οἱ τρεῖς μῆνες τοῦ εἶχαν φανεῖ λίγοι· τὸ χέρι του δὲν μποροῦσε νὰ ἀφήσει τὸ μπλὲ Bic στυλό. Ἄρχισε, λοιπόν, νὰ γράφει γιὰ τὰ μελλούμενά του, ὄχι ὅμως ἐν εἴδει προφητείας, παρὰ ἐν εἴδει βιώματος.
Συνέχισε μὲ τὸν ἴδιο φρενήρη ρυθμὸ γιὰ ἄλλους τρεῖς μῆνες, ὅταν καὶ πέθανε (πολλοὶ εἶπαν ὅτι τὸν ἐξάντλησε ἡ πυρετώδης συγγραφή), καταφέρνοντας νὰ γίνει, ἔτσι, ὁ πρῶτος ἄνθρωπος ποὺ ἔζησε 101 χρόνια ἂν καὶ πέθανε στὰ 70 του.
Κωνσταντῖνος Παλαιολόγος
https://bonsaistoriesflashfiction.wordpress.com/
Η αγιοκατάταξη του μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη, τα άρβυλα και η Κοζάνη…
Σε μία από τις πολλές εισόδους στο άγιον Ορος με κύρια συνοδεία τον Νικόλαο Κ. Αλέξανδρο Β. και κάποτε τους Γιώργο Κ. και Αντώνιο Π. κ.α., είχαμε πρόγραμμα να περάσουμε από τη Σκήτη της Μικρής αγίας Αννας ν’ αφήσει εκεί ο Ν.Κ. ζεύγος αβάδιστων, στρατιωτικών αρβύλων, προσφορά του στους μοναχούς.
Του Β.Π. Καραγιάννη
Στη συζήτηση με καφέ και ρακί, οι γέροντες μας είπαν πως τους βασανίζει το πρόβλημα της ψηφιοποίησης των χειρογράφων του έργου (χιλιάδες σελίδες σε 80 τόμους) του μέγα υμνογράφου της Ορθοδόξου εκκλησίας Γεράσιμου που έζησε και συνέθεσε το έργο του εκεί (1905-1991). Πριν λίγα χρόνια είχε «κοιμηθή» εν Κυρίω. Σε μια στροφή της σκέψης μου τους πρότεινα (τότε ήμουν διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης και του Ινστιτούτου Βιβλίου και Ανάγνωσης) να αναλάβουμε εμείς δωρεάν το έργο αυτό προσφορά της πόλεώς μας στη Σκήτη, αφού διαθέταμε και την τεχνογνωσία του πράγματος. Στην Αθήνα που απευθύνθηκαν οι Πατέρες τους ζητούσαν δεκάδες εκατομμύρια για τη δουλειά. Από κει τηλεφώνησα στο συνεργάτη μου Γιάννη Κάβουρα υπεύθυνου της υπολογιστών του ΙΝΒΑ και του Δήμου και μου είπε πως μπορούμε να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο. Συμφωνήσαμε επί του ορθίως. Ισως και να μην πολυπίστευαν στην πρόταση.
Στη συνέχεια τους διαψεύσαμε! Το Δ. Σ του ΙΝΒΑ με πρόεδρό του τον κ. Γιώργο Τιάλιο κι ο Δήμαρχος κ. Π. Κουκουλόπουλος συμφώνησαν ασμένως. Ετσι κάθε βδομάδα μας έφερναν από τη Σκήτη τους χειρόγραφους τόμους με το έργο του Υμνογράφου και η εξαιρετική βιβλιοθηκονόμος κ. Ευαγγελία Αργυροπούλου, άριστη στον τεχνολογικό χειρισμό, περνούσε τις χιλιάδες σελίδες (μια θάλασσα ύμνων και ποίησης θρησκευτικής) από το μηχάνημα ψηφιοποίησης το οποίο είχαμε ήδη αγοράσει με δωρεά της κυρίας Πετρούλας Γ. Ετσι ολοκληρώσαμε το έργο.
Σε δημόσια τελετή με όλη τη συνοδεία της Σκήτης παρούσα στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης Κυριακή 14 Μαίου του 2000 παραδώσαμε τα σιντί με όλο το έργο του Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας ψηφιοποιημένο. Ηταν μια σωστική προσφορά της πόλεως Κοζάνης και των εγγράμματων θεσμών της στα εκκλησιαστικά και υμνολογικά γράμματα του Ορους και της Ορθοδοξίας εν γένει.
Εκτοτε μια βαθιά αγαπητική σχέση αναπτύχθηκε μεταξύ μας. Προσωπικά τη Σκήτη ένοιωθα ως Σκήτη Μετανοίας μας, τους δε γέροντές της αδελφούς. (Γέροντα Σπυρίδωνα (+) ιερομόναχο Νεκτάριο, πατέρα Ευθύμιο ήδη προστώτα του κυρίως μέρους της Σκήτης μετά τον τριχασμό της, πατέρα Παύλο, μοναχό Θεοδόσιο, Παντελεήμονα (+ εκ του κόβιτ) κ.α.λ.. Κάθε που πηγαίναμε εκεί, κάθε χρόνο δηλ. προ κόβιτ, μου παραχωρούσαν για ύπνο το κελί του Υμνογράφου κι ένοιωθα κάπως…
Τον άγιο γνώρισα για λίγο σε μια πρωινή τράπεζα περαστικοί και πάλι από την αγριοόμορφη Σκήτη, να πίνει άφοβα το γάλα και τον καφέ του με αρκετή ζάχαρη. «Τι να μου κάνει εμένα το ζάχαρο 90 χρόνων» έλεγε. Για χρόνια χάριν παιδειάς ισχυριζόμουν πως έχω πάντα συμπαραστάτη στο βίο, τον μέγα ποιητή μοναχό Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, του οποίου βοήθησα να διασωθεί και ηλεκτρονικά το πρωτότυπο του έργο του, με αφορμή ένα ταπεινό ζεύγος αρβύλων. Δεν άργησε να ανακηρυχτεί και άγιος κανονικά, αν κι εγώ τον θεωρούσα ήδη άγιο των χριστιανικών γραμμάτων των ύμνων, ακολουθιών, λειτουργιών (χιλιάδες).
Βοήθειά μας, η μνήμη του τιμάται την 7η Δεκεμβρίου.
– Αμήν.
Θλιβερά τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Καθημερινά δύο άνθρωποι βάζουνε τέλος στις ζωές τους
Αυξητική τάση των αυτοκτονιών από το 2020 έως το 2022, της τάξεως του σχεδόν 25%, καταγράφεται στη χώρα μας, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία αυτοκτονιών που αναλύθηκαν και επεξεργάστηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ». Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφηκε το 2022 αγγίζει τις 600, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες καθημερινά.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση που συνέταξαν οι Κυριάκος Κατσαδώρος,
ψυχίατρος, επιστημονικός διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ, Δήμητρα Ζαφειροπούλου,
ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ
και Βασιλική Πλουμή, στατιστικολόγος στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη
της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που
καταγράφονται αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και σε καμιά περίπτωση
δεν αντικατοπτρίζει την συνολική διάσταση του προβλήματος, καθώς για
διάφορους λόγους η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε
παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αναλυτικότερα, τα στοιχεία διαμορφώθηκαν ως εξής:
- Η συντριπτική πλειονότητα των αυτοχείρων ήταν άντρες (78%) και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 22%.
- Αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα, τα άτομα άνω των 60 ήταν εκείνα που σημείωσαν τις περισσότερες αυτοκτονίες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Σε επίπεδο φύλου, οι περισσότεροι θάνατοι για τους άντρες συγκεντρώθηκαν στις ηλικίες 60-64, ενώ εν αντιθέσει, στις γυναίκες οι θάνατοι συγκεντρώθηκαν στις νεαρές ηλικίες των 35-39 ετών.
- Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες εν γένει (ηλικίες άνω των 20) σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021.
- Σε επίπεδο διοικητικών περιφερειών, ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών για το 2022 καταγράφηκε στην Κρήτη (το 17% του συνολικού αριθμού των θανάτων) και ακολούθησε η Κεντρική Μακεδονία. Η Κρήτη, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μία περιφέρεια με διαχρονικά υψηλούς δείκτες αυτοκτονίας πάνω από μία δεκαετία. Το ζήτημα της υψηλής αυτοκτονικότητας στην Κρήτη είναι κρίσιμης σημασίας και αποτελεί από ετών ένα πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος του Παρατηρηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ.
- Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας σε επίπεδο πληθυσμού αποτέλεσε ο απαγχονισμός και ακολούθησαν η πτώση και ο αυτοπυροβολισμός.
- Το μεγαλύτερο μέρος των αυτοχείρων άνηκε στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας και βρισκόταν εντός γάμου.
- Το 55% των θανάτων έλαβε χώρα εντός της οικίας του θανόντα.
- Η πλειονότητα των αυτοκτονιών σημειώθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος), ενώ οι ημέρες στις οποίες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών ήταν η Δευτέρα και η Τρίτη. Οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα τα ξημερώματα.
Ακόμη, εντός του 2022 καταγράφηκαν 18 αυτοκτονίες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας της χώρας (suicide hotspots), 11 σε καταστήματα κράτησης, 7 εντός σταθμών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, 8 εντός μονάδων υγείας και 3 εντός στρατοπέδων της χώρας. Επιπρόσθετα, καταγράφηκαν τουλάχιστον 11 αυτοκτονίες εργαζομένων σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία, όπως τα σώματα ασφαλείας και 3 αυτοκτονίες στρατιωτικών. Επιπλέον, έλαβαν χώρα 4 επεκτεινόμενες αυτοκτονίες (ανθρωποκτονίες οι οποίες ακολουθήθηκαν από την αυτοκτονία του θύτη).
Εντός των πηγών βάσει του Παρατηρητηρίου εντάσσονται και οι ψυχολογικές αυτοψίες σε επιζώντες αυτοκτονίας που απευθύνονται αναζητώντας βοήθεια στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ.
Εντός του τελευταίου χρόνου πραγματοποιήθηκαν ένας μεγάλος αριθμός ψυχολογικών αυτοψιών στις οποίες διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έβαλαν τέλος στην ζωή τους είχαν εκδηλώσει άμεσα ή έμμεσα την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν, ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη προηγούμενων αποπειρών αυτοκτονίας ή «πρόβας» για κάποια απόπειρα στο παρελθόν, καθώς και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυτοκτονίας ή/και ψυχικής ασθένειας, σημεία τα οποία δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής είτε από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας είτε από το ευρύτερο περιβάλλον του αυτόχειρα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες «που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των αυτοκαταστροφικών ατόμων» το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα του φορέα. Τονίζεται ότι το 95% των θανάτων θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ έχει προτείνει από ετών σαφείς και κρίσιμες προτάσεις τόσο σε επίπεδο καταγραφής και αποτύπωσης του ζητήματος της αυτοκτονίας όσο και σε επίπεδο προληπτικών παρεμβάσεων, οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς με βάση τα δεδομένα που λαμβάνονται από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών.
www.Ethnos.gr