Μάλλον όχι για τους εξής λόγους:
α) Ακόμη και να είναι σωστή, εννοείται ότι δεν είναι δυνατό να ισχύει μονίμως, αλλά υπό προϋποθέσεις.
β) Όταν συντρέχουν τέτοιες προϋποθέσεις και είναι καλύτερα να σιωπήσει κανείς, ασφαλώς τα λόγια που θα έλεγε θα ήταν, αν όχι κακά, πάντως περιττά.
γ) Δεδομένου λοιπόν ότι σιωπή είναι η έλλειψη λόγων, το λογικό είναι να χαρακτηριστούν αρνητικά τα λόγια που θα λεγόταν, και όχι η λέξη σιωπή η οποία από μόνη της είναι κενή. Χαρακτηρίζεται κάτι το οποίο έχει κάποια υπόσταση, και όχι κάτι που δηλώνει την απουσία κάποιου άλλου. Λογικότερο είναι να πει κανείς π.χ. ότι το δηλητήριο θανατώνει από το να πει η έλλειψη δηλητηρίου είναι ζωή.
δ) Μπορεί κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης να μη πρέπει να μιλήσει κανείς μία στιγμή, και την αμέσως επόμενη να πρέπει. Από τη φράση λοιπόν, « Η σιωπή είναι χρυσός», προτιμότερο είναι αυτό που λέει πάλι ο λαός, «Πριν μιλήσεις να βουτήξεις τη γλώσσα σου στο μυαλό σου. Έτσι δε γενικεύεται το πράγμα υπέρ της σιωπής, αλλά πριν μιλήσει κανείς καλείται να ερευνήσει το περιεχόμενο της καρδιάς του, «εκ γαρ του περισσεύματος της καρδίας λαλεί το στόμα αυτού» (Λουκ. στ’,45 ).
Ιωάννης Χ. Δήμος πτχ. Θεολ. & Φιλοσ. Πανεπιστημίου Αθηνών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου