Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Αυτοκτονία: Η έλλειψη θρησκευτικότητας ανεβάζει τις πιθανότητες για απόπειρα

hem-of-his-garment
Μελέτες ειδικών, κάνουν λόγο ότι η θρησκευτικότητα ενός ατόμου μπορεί να σταθεί και ανασταλτικός παράγοντας για την απόπειρα αυτοκτονίας. Ακόμα και οι περιπτώσεις με κατάθλιψη αντιμετωπίζονται “εντός της ιεροσύνης” και όχι εγκαταλείποντας τη ζωή
Αν και το θέμα σχέσης θρησκείας και αυτοκτονίας απαιτεί περισσότερη έρευνα, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, ήδη αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο psychiatryonline.org, δείχνουν
ότι σε νοσηλευόμενους με κατάθλιψη (Ν = 371), που συγκρίθηκαν με δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά, εκείνοι που ανέφεραν ότι ανήκουν σε μία συγκεκριμένη θρησκεία ήταν λιγότερο αυτοκτονικοί από εκείνους που δεν είχαν καμία θρησκευτική πίστη.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με καμία θρησκεία, είχαν σημαντικά περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας ή περισσότερους συγγενείς πρώτου βαθμού που αυτοκτόνησαν από τα άτομα που είχαν κάποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Τα άτομα αυτά επίσης ήταν νεότερα, όχι συχνά έγγαμοι ή με παιδιά και είχαν λιγότερη επαφή με τα μέλη της οικογένειας. Επιπλέον, τα άτομα χωρίς θρησκευτικές πεποιθήσεις είχαν λιγότερους λόγους για να επιθυμούν τη ζωή και ιδιαίτερα λιγότερες ηθικές αντιρρήσεις στην αυτοκτονία. Από την άποψη των κλινικών χαρακτηριστικών, τα άτομα που δεν είχαν κάποια συγγένεια με κάποια θρησκεία είχαν περισσότερη παρορμητικότητα, επιθετικότητα και παρελθόν με χρήση ουσιών. Διαφορές σε αντικειμενικό ή υποκειμενικό επίπεδο για κατάθλιψη, απελπισία, ή στρεσογόνα γεγονότα της ζωής δεν βρέθηκαν.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η θρησκευτική ταυτότητα συνδέεται με λιγότερο αυτοκτονική συμπεριφορά στους νοσηλευόμενους με κατάθλιψη. Μετά από έλεγχο άλλων παραγόντων, διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη ηθική αντίρρηση στην αυτοκτονία και το χαμηλότερο επίπεδο επιθετικότητας στα συνδεδεμένα άτομα με μια θρησκεία, μπορούν να λειτουργήσουν ως παράγοντες προστασίας έναντι μιας απόπειρας αυτοκτονίας. Η περαιτέρω μελέτη σχετικά με την επίδραση του θρησκεύματος στις επιθετική συμπεριφορά και οι ηθικές ενστάσεις μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα για αυτοκτονικές σκέψεις, ενώ μπορούν να προσφέρουν νέες θεραπευτικές στρατηγικές για την πρόληψη των αυτοκτονιών.
Άλλη εκτενής μελέτη που δημοσιεύεται στο aje.oxfordjournals.org
, επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα. Η έρευνα έγινε στη Γιούτα των ΗΠΑ συγκρίνοντας μέλη της εκεί εκκλησίας με μη συμμετέχοντες σε αυτήν και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά: “Αν και ο μηχανισμός της σχέσης δεν είναι σαφής, τα υψηλότερα επίπεδα θρησκευτικότητας φαίνεται να σχετίζονται αντίστροφα με την αυτοκτονία”.Το 1996, η αυτοκτονία ήταν η τρίτη κύρια αιτία θανάτου για τις ΗΠΑ για άνδρες ηλικίας 15-24 ετών και η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου για τις άνδρες ηλικίας 25-44.
Ακόμα ένα πιο πρόσφατο δημοσίευμα στην British Journal of Psychiatry
,του 2014, αναφέρει στην περίληψη του πορίσματός του:
Μεγάλο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων από μελέτες διατομής δείχνουν ότι η θρησκεία παρέχει ένα προστατευτικό παράγοντα έναντι της ολοκλήρωσης της αυτοκτονίας. Το θέμα της Journal περιλαμβάνει μια έκθεση μιας νέας προοπτικής μελέτης. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της πνευματικότητας, της θρησκείας και της αυτοκτονίας είναι σημαντική για την αξιολόγηση και τη φροντίδα για εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο.
Μετά από όλα αυτά τα στοιχεία, που ουδέποτε αναφέρονται στο κοινό και στα ΜΜΕ, καλό θα είναι κάποιοι να επανεξετάσουν το θέμα της κατάργησης θρησκευτικών στα σχολεία και την αντικατάσταση του με ένα επιστημονικοφανές μάθημα ιστορίας θρησκειών.
Να αναρωτηθούν επίσης οι πολίτες ποιοι έχουν συμφέροντα να προωθούν τον αθεϊσμό και μοντέρνες αντιλήψεις όπως η ευθανασία που, τώρα ξεκινάει για δήθεν βαριές και ανίατες περιπτώσεις υγείας, αλλά σύντομα θα ισχύει και για την απλή κατάθλιψη.
Η εκκλησίες, παγκόσμια, δεν είναι και στα καλύτερα τους, αφού έχουν αφήσει το μικρόβιο της παγκοσμιοποίησης να διεισδύσει σε αυτές και πλήττονται κατά καιρούς με διάφορα σκάνδαλα. Ωστόσο είναι καλύτερες από το τίποτα, κι ακόμα καλύτερη είναι η μέθοδος Αυτογνωσίας που διαλέγει ο καθένας για να διατηρήσει την πίστη του και τη σχέση του με το Θείο.
«Η πίστις σου σέσωκέ σε, πορεύου εις ειρήνην»…
πηγή: i-gata.gr
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...