Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Άξιον Εστί

Τις λιγοστές φορές που έχω επισκεφτεί το Άγιον Όρος γύρισα έμπλεος σκέψεων και συναισθημάτων τα οποία όμως δεν σκέφτηκα να τα εκφράσω δημόσια. Κατά την πρόσφατη όμως επίσκεψη μου με αγαπητό φίλο και συνάδελφο με τον οποίο είχαμε κάνει μερικές και πολύωρες συζητήσεις σχετικά με θρησκευτικά ζητήματα, αποφάσισα να γράψω τις λιγοστές αυτές γραμμές μέσα από τις οποίες θα προσπαθήσω να δώσω μία έστω και μικρή εικόνα περί του Όρους. Πιστεύω απόλυτα σ’αυτό που λέγεται ότι το Όρος είναι η κιβωτός της Χριστιανοσύνης, αφού επί 1200 περίπου χρόνια τηρεί απαρέγκλιτα το τελετουργικό μέρος της Χριστιανικής θρησκείας όπως αυτό είχε διαμορφωθεί.

Εκεί δεν γίνεται αποδεκτή η οποιαδήποτε προσαρμογή στις εξελισσόμενες συνθήκες της κοινωνικής ζωής, αλλά σταθερά και χωρίς εκπτώσεις ακολουθείται το τυπικό της Εκκλησίας όπως πριν από περίπου 1200 χρόνια οι καλόγηροι το παρέλαβαν.
Πιστεύω ότι δεν μπορώ να αποδώσω απόλυτα τι είναι αυτό που βρίσκει στο Όρος ο προσκυνητής. Είναι την πίστη στην Υπέρτατη Δύναμη του Δημιουργού, αν βέβαια θέλει κανείς να την βρει. Είναι τόση η μαγεία την οποία προκαλεί το Όρος όχι μόνο το φυσικό του περιβάλλον και τα ανθρώπινα δημιουργήματα του οι Μονές πολλές φορές σε απόκρημνες βουνοπλγιές, αλλά και η μελωδική ψαλμωδία απ’άκρον σε άκρον και οι ύμνοι προς την Υπεραγίαν Θεοτόκο, που πιστεύω ότι δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητη την οποιαδήποτε ανθρώπινη ψυχή. Νοιώθεις ένα δέος στον δημιουργό που δεν είδες, όμως αισθάνεσαι, νοιώθεις, αγγίζεις την ύπαρξη του μέσα από τα δημιουργήματα του, άθελα σου οδηγείσαι σε μία Θεία Μυσταγωγία προσπαθώντας να κατανοήσεις το ακατανόητο, το ασύλληπτο. Βλέπεις και αισθάνεσαι ζωντανή την παρουσία της Υπεραγίας Θεοτόκου, αφού η επίκληση της σε κάθε γωνία του Όρους να πρεσβεύει για μας, είναι αυτό που κυρίως κυριαρχεί. Και βέβαια δεν μπορώ να αποκρύψω το δέος που αισθάνεται κανείς να στέκεται απέναντι από την Παναγία του «Άξιον Εστί» αρκεί να θέλεις να αναγνώσεις τα μηνύματα τα οποία λαμβάνεις εκείνη την στιγμή με ανοικτά όμως τα μάτια και καθαρό το μυαλό.
Είναι δε πολύς ο κόσμος ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες συρρέει στο Όρος και δεν είναι μόνο των δογμάτων της Χριστιανικής Θρησκείας είναι και άλλων θρησκειών και δεν είναι μόνο η περιέργεια τους, είναι πρώτιστα αυτό που θέλουν να νοιώσουν από κοντά, τι είναι αυτό που προσφέρει και δεν είναι άλλο από την ανακούφιση, αλλά και την διδαχή για μια ζωή που να υπηρετεί κυρίως τις ηθικές αξίες.

Για να λειτουργήσει το όρος είναι περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι που προσφέρουν τη ζωή τους για τον σκοπό αυτό, ηλικίας από 18 ετών μέχρι και το βαθύ γήρας. Και η αποστολή τους πιστεύω ότι δεν είναι απλή, δεν είναι η φυγομαχία, όπως συνήθως λέγεται από τα προβλήματα της ζωής. Το έργο τους είναι επίπονο και δύσκολο, αφού όλο σχεδόν το εικοσιτετράωρο βρίσκονται σε εγρήγορση. Είναι η θέληση τους, η απόφαση τους να υπηρετήσουν το Θεό και τα Θεία. Είναι αυτό που καθένας από εμάς που βρίσκεται εκτός του Όρους  δεν μπορεί να κάνει κι επομένως αυτούς που μπορούν αν δεν τους επαινούμε τουλάχιστον δεν πρέπει να τους επικρίνουμε επιτελούν μία αποστολή που είναι ασυγκρίτως δυσκολότερη από την οποιανδήποτε δική μας.

Τέλος να επισημάνω ότι με εντυπωσίασε η θρησκευτικότητα και η πίστη των προσκυνητών που κυρίως συρρέουν από τη Ρωσία, αλλά και από την Ρουμανία και Βουλγαρία άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν κάτω από τις διδαχές και τις απαγορεύσεις του άλλοτε υπαρκτού σοσιαλισμού. Βλέποντας κανείς όλα αυτά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πίστη είναι θέση ζωής, είναι κατάφαση, δεν είναι άρνηση στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ολόκληρου του πλανήτη και δεν εκριζώνεται με τίποτα από την ψυχή των ανθρώπων όσες απαγορεύσεις και αν τεθούν.

Το Άγιο Όρος το αποδεικνύει, είναι η Κιβωτός, είναι ο Φάρος  είναι  η Παρακαταθήκη της Χριστιανοσύνης και δεν αναφέρομαι στα ανεκτίμητης αξίας κειμήλια του Χριστιανισμού τα οποία διατηρεί, αλλά στα παντοτινά μηνύματα τα οποία εκπέμπει και τα οποία έχουν ανάγκη οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους.

Κωνσταντίνος Σαρρής
Δικηγόρος


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...