Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020

«Ὅπου ἄν φανῇ ὁ ἐπίσκοπος, ἐκεῖ τό πλήθος ἔστω, ὥσπερ ὅπου ἄν ᾖ Χριστός Ἰησοῦς ἐκεῖ καί ἡ Καθολική Ἐκκλησία» (Ἁγ. Ἰγνατίου Θεοφόρου)Για τα 15χρονα του Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλου

Συμπληρώθηκαν φέτος, στις 20 Ιουνίου 2019, δεκαπέντε (15) χρόνια πλούσιας ποιμαντορίας στον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παύλου. Δεκαπέντε χρόνια θυσίας, προσφοράς και πνευματικής στήριξης προς τον κάθε άνθρωπο.
Η εκλογή του (26-4-2004) είχε γίνει επί των ημερών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, ο οποίος παρευρέθηκε τόσο κατά την χειροτονία του στον Ι. Καθεδρικό Ναό των Αθηνών (29-4-04) όσο και κατά την λαμπρή υποδοχή και ενθρόνιση ενάμιση μήνα αργότερα στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης.
Ο Επίσκοπος, που έρχεται σε κάθε Μητρόπολη για να την ποιμάνει, είναι ο φορέας των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Παύλος προικισμένος με τα χαρίσματα της υπομονής, της σταθερότητας, της καρτερίας, της ελπίδος, αλλά κυρίως της προσευχής και της πίστεως προς τον Τριαδικό Θεό ανέλαβε της διαποίμανση της ιστορικής Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Από την πρώτη στιγμή, πρωί και βράδυ, σπεύδει στους Ναούς της Επαρχίας του για να τελέσει την Θεία Λειτουργία και να μεταδώσει το μήνυμα της αγάπης και της ελπίδας προς τον Τριαδικό Θεό. Άλλωστε, αυτό είναι και το κύριο έργο του Επισκόπου, το να ηγείται της Θείας Ευχαριστίας. Όλα τα άλλα έργα είναι δευτερεύοντα, γιατί όλα τα άλλα νοηματοδοτούνται από την σχέση τους με την Θεία Ευχαριστία.
Στους Εφημερίους και Διακόνους συμπεριφέρεται ως πατέρας και όχι ως Δεσπότης. Ο λόγος του παραμυθητικός και συμβουλευτικός, στις μηνιαίες ιερατικές συνάξεις δίνει κατευθύνσεις και λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται, ενώ με εγκυκλίους προς τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια παρακινεί και επαινεί για τον ζήλο και τους κόπους τους. Ο ίδιος, ως καλός ποιμήν, απευθύνεται αδιαλείπτως στο ποίμνιο της Επαρχίας του κατά τις μεγάλες Χριστιανικές γιορτές μεταδίδοντας με εγκυκλίους του, και στο πλέον απομακρυσμένο χωριό της Μητροπόλεως, το μήνυμα της αγάπης και σωτηρίας των πιστών. Δεν διστάζει μέχρι και σήμερα να υπερασπίζεται με παρρησία τις απόψεις και τις θέσεις της Εκκλησίας για διάφορα θέματα που απασχολούν την πατρίδα μας, αλλά και την ελληνικότατη Μακεδονία μας.
Επίσης, δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για τα δυσάρεστα γεγονότα, που συμβαίνουν είτε στην Ελλάδα είτε στον κόσμο, και με επιτελείο που συστήνει ο ίδιος φροντίζει να διενεργηθούν έρανοι είτε για την συγκέντρωση χρημάτων είτε τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε για την αποκατάσταση του ιστορικού Επισκοπείου Κοζάνης,  αλλά και για την ανέγερση, εξωραϊσμό και συντήρηση των Ιερών Ναών και του Μητροπολιτικού καθίσματος Τιμ. Προδρόμου στην Νέα Νικόπολη. Τον βρίσκουμε πρωί-πρωί με τους μηχανικούς και τους εργάτες  να παρακολουθεί τις εργασίες στις σκεπές τόσο του Μητροπολιτικού μεγάρου  και του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελβενδού όσο και την ανακαίνιση του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Κυριακής Σερβίων.
Ίδρυσε το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο (2004) καθώς και τα επί μέρους Ενοριακά Ταμεία για την ανακούφιση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και οικονομικά προβλήματα. Ίδρυσε και λειτουργεί (με την συνδρομή των ιερέων της Μητροπόλεως) δύο (2) Κοινωνικά Παντοπωλεία στην πόλη της Κοζάνης και των Σερβίων, από τα οποία 250 οικογένειες ενισχύονται μηνιαίως.
Επιτυγχάνει με ενέργειές του να εξευρεθούν πόροι και επιβλέπει την ανακαίνιση της Ιεράς Μονής Ζιδανίου, της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Βελβενδού ενώ με συνεχείς οχλήσεις και επαφές με την ΔΕΗ φροντίζει για την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Αγ. Τριάδος Ιλαρίωνος. Παράλληλα, προχωρά με την συνδρομή ιερέων στη σύσταση και ίδρυση της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου.
Με στοχευμένες επεμβάσεις φρόντισε την ανανέωση του προσωπικού του Τιάλειου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου, πέτυχε την ενεργοποίηση του εθελοντισμού για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος, ενώ με κατάλληλες δικές του ενέργειες ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση νέας πτέρυγας στο Γηροκομείο.
Ο ρόλος και το πρόσωπο του Επισκόπου λειτουργούν, ώστε να εγγυώνται την αλήθεια, την τάξη και την ενότητα μέσα στην Εκκλησία. Αυτό επιδιώκει και ο άξιος Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ Παύλος και ευχόμαστε ο Τριαδικός Θεός να του δίδει υγεία και δύναμη στο θεάρεστο έργο που επιτελεί.

Με απέραντη ευγνωμοσύνη και αγάπη
Νικόλαος Γ. Λεπίδας
Σέρβια, 20η Ιουνίου 2019


*Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημ. «Σερβιώτικα Νέα», Μάιος-Ιούν. 2019.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...