Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Το Πάσχα του 1986 εν μέσω Τσερνομπίλ


Η ρήση που Ανδρέα Παπανδρέου για τα μπάνια του λαού έχει μείνει στην ιστορία. Αντίθετα, ο σεβασμός του… Πάσχα του λαού δεν ήταν υπόσχεση, αλλά έγινε πράξη, άσχετα εάν έβαλε σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων Ελλήνων.
Βρισκόμαστε στα 1986, το ΠΑΣΟΚ είναι στην εξουσία πέντε χρόνια κι όλοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Πάσχα που πέφτει Μάιο. Η έξοδος από τα αστικά κέντρα αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο!
Η Καθημερινή της 29ης Απριλίου έχει το θέμα στην πρώτη σελίδα χωρίς να κάνει λόγιο για Ελλάδα
Κι εκεί που όλα πάνε καλά συμβαίνει το απρόοπτο. Δευτέρα 28 Απριλίου τα κέντρα που μετράνε τη ραδιενέργεια στις σκανδιναβικές χώρες… τρελαίνονται. Δείχνουν απίστευτες τιμές. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν τη Σοβιετική Ένωση που υποχρεώνεται σε μια μικρή ανακοίνωση ότι «κάτι» έγινε στον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία.
Την Τετάρτη 30 Απριλίου η είδηση γίνεται βασική στην πρώτη σελίδα, αλλά κανείς δεν μιλά για κίνδυνο να έρθει και στην Ελλάδα η ραδιενέργεια
Το ραδιενεργό νέφος αρχίζει να καλύπτει την Ευρώπη. Όπως με τον κορωνοϊό η επιστημονική κοινότητα πιάνεται απροετοίμαστη. Οι φωνές για απειλή από τη ραδιενέργεια αποδίδονται σε πολιτικές σκοπιμότητες των δυτικών. Μύλος…
Μέρα με τη μέρα οι τιμές της ραδιενέργειας αυξάνουν, οι πληροφορίες για πυρηνική καταστροφή δεν επιβεβαιώνονται και το θέμα γίνεται πολιτικό.
Την Μεγάλη Παρασκευή οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει
Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν ότι η υπόθεση δεν μας αφορά. Οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» είναι καθησυχαστικοί, ένας που διαφωνεί απολύεται κι όλοι ετοιμάζονται για την Πασχαλινή έξοδο.
Οι εφημερίδες ετοιμάζονται κι αυτές για τις αργίες των ημερών, δεν πολυψάχνουν το θέμα και γεμίζουν τις σελίδες τους με ύλη έτοιμη από πριν.
Ραδιόφωνο και τηλεόραση είναι στα χέρια του κράτους. Δεν είναι δημόσια, αλλά κρατικά κι εκεί παίζεται το μεγάλο παιχνίδι. Τα δελτία ειδήσεων δεν λένε τίποτα για την καταστροφή. Τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη του Πάσχα που κυκλοφορούν και πάλι οι εφημερίδες που ανακαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής.
Μετά το Πάσχα η κατάσταση είναι διαφορετική. Όλη η χώρα ζει με το φόβο της ραδιενέργειας
Τότε, τα ράφια των σούπερ μάρκετ αδειάζουν κι ο πανικός κυριαρχεί στη χώρα.
Υπάρχει όμως ένας Έλληνας που ήξερε έγκαιρα τι έχει συμβεί. Προσπάθησε να το επικοινωνήσει στην Ελλάδα, αλλά δεν τα κατάφερε. Είναι ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, απεσταλμένος της ΕΡΤ στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Λυών. Εκεί που η Ντιναμό Κιέβου σκόρπισε με 3-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ήταν ο μόνος τελικός που έγινε Παρασκευή αντί Τετάρτης και από τους λίγους που έδειξε σε μαγνητοσκόπηση το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου η κρατική τηλεόραση για να μη διαταράξει το θρησκευτικό συναίσθημα των Χριστιανών τηλεθεατών της.
Στο βιβλίο του «Παιχνίδι χωρίς όρια» ο 23χρονος, τότε, «ρούκις» των μεταδόσεων περιγράφει το τι είπε και δεν μεταδόθηκε:
«Το ματς διεξαγόταν την ίδια ώρα με την περιφορά του Επιταφίου. Συνεπώς προγραμματίστηκε να μεταδοθεί το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου σε μαγνητοσκόπηση. Ως αφελής ξεκίνησα με πρόλογο που αφορούσε την είδηση! Μίλησα για τον τραγικό συμβάν και αναφέρθηκα στην προσπάθεια των Σοβιετικών να καλύψουν το θέμα. Άθελά μου, αν το ματς ήταν σε απευθείας μετάδοση, θα δημιουργούσα μίνι… κυβερνητική κρίση! Και αμφιβάλλω αν θα ξαναπερνούσα ποτέ απέξω από τηλεοπτικό στούντιο! Το ότι το ματς ήταν μαγνητοσκοπημένο έδωσε τη λύση! Στην Αγία Παρασκευή «έκοψαν» όλο το κομμάτι του προλόγου και η σύνδεση με το «Ζερλάν» ξεκίνησε με τη σέντρα!
… Επιστρέφοντας στην Αθήνα, οριακά λίγο πριν την Ανάσταση συνειδητοποίησα πως κανείς δεν ήξερε κάτι! Ο ταξιτζής, ο περιπτεράς, ο πατέρας μου, οι κολλητοί μου φίλοι! Όπως στους εφιάλτες που τρέχεις και είσαι πάντα στο ίδιο σημείο, ένιωθα σα να μιλούσα άλλη γλώσσα. Πέρασαν ακόμα 48 ώρες για να πληροφορηθεί ο λαός αυτό που στην Ευρώπη γνώριζαν από μέρες! Μια αληθινή ιστορία που ακόμη και τώρα, κάθε φορά που έρχεται στο μυαλό μου, νιώθω μια ανατριχίλα και ένα πολύ περίεργο συναίσθημα.»

Πηγή ; https://pasatempo.wordpress.com/


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...