Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ιερά Σύνοδος: «Να αλλάξει ο νόμος για την αποτέφρωση»


Επιστολή προς ΥΠΕΣ


Ιερά Σύνοδος: «Να αλλάξει ο νόμος για την αποτέφρωση»
Αθήνα
Αλλαγές στο νομοσχέδιο που προβλέπει την αποτέφρωση ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουπλή, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Όπως επισημαίνει η Ιερά Σύνοδος, «δεν είναι δυνατόν, κατά παράβαση της θρησκευτικής ελευθερίας, η Εκκλησία της Ελλάδος να υποχρεούται κατά την παράγραφο 3 του άθρου 35Α να τελέσει χριστιανική κήδευση, επειδή η επιθυμία κάποιου δεν αντιβαίνει απλώς και μόνον σε κανόνες δημοσίας τάξεως, υγιεινής ή χρηστών ηθών, όταν ο ίδιος επέλεξε δυνάμει του νόμου 4277/2014 την αποτέφρωση του».

Ακόμη ζητά προσθήκες στην νομοθεσία, καθώς -όπως επισημαίνει- υπάρχει κίνδυνος η αποτέφρωση να καταστεί κανόνας σε μια χώρα με ορθόδοξη παρουσία.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι «με τις διατάξεις του νόμου 4277/2014, επιτρέπεται η αποτέφρωση της σορού οποιουδήποτε θανόντος με απόφαση συζύγου ή συγγενών, εάν ο ίδιος δεν εξέφρασε εγγράφως επιθυμία περί του ενταφιασμού της σορού του, ακόμα δηλαδή και εάν π.χ. πρόκειται για κάποιον γνωστό τοις πάσι ως φιλακόλουθο χριστιανό ορθόδοξο ή ακόμα και για τον ιερέα ή τον ψάλτη μίας Ενορίας, με μόνη δικαιολογία οτι δεν απέκλεισε εγγράφως την αποτέφρωσή του.

» Ετσι όμως, η αποτέφρωση καθίσταται κανόνας σε μία χώρα με πλειοψηφική ορθόδοξη παρουσία στο σύνολο του πληθυσμού. Πρόκειται για διάταξη κατάδηλα παράλογη, που αφήνει την σορό του τεθνεώτος στην απόλυτη διάκριση των συγγενών του χωρίς να τίθεται στην απόφασή τους κανένα όριο σεβασμού προς το πρόσωπο και την ζωή του εκλιπόντος.»

Μαρία Αντωνιάδου
Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...