Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ιερώνυμος: "Τα αποθέματα της Εκκλησίας, δεν επαρκούν για να πληρωθούν υποχρεώσεις μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο"

http://www.briefingnews.gr/orthodoxy/item/14017-ier%CE%BFnumos-ta-apothemata-tis-ekkliias-nten-eparkoun-gia-na-plir%CE%BFthoun-upochre%CE%BFeis-mechri-ton-erchomeno-ianouario


Ιερώνυμος: "Τα αποθέματα της Εκκλησίας, δεν επαρκούν για να πληρωθούν υποχρεώσεις μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο"
Το  «κώδωνα του κινδύνου» χτυπά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Τα αποθέματα της Εκκλησίας δεν θα φτάσουν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις μας μέχρι τον έρχομενο Ιανουάριο», εξηγεί.
«Ακούγεται τελευταία: αμύθητη η περιουσία της Εκκλησίας. Αυτοί οι θησαυροί που είναι χαιρέκακα κλεισμένοι στα ντουλάπια και δεν ανοίγουν τα ντουλάπια αυτά να δοθεί στο λαό. Κι αυτοί οι κληρικοί γιατί να πληρώνονται από το Δημόσιο; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο και αποφεύγουμε να το αντιμετωπίσουμε φανερά», είπε ο Μακαριώτατος  κατά τον χαιρετισμό του στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων.

«Άραγε υπάρχει αυτός ο πλούτος, υπάρχει αυτή η περιουσία στην Εκκλησία; Κι από την άλλη την πλευρά η Εκκλησία λέγει ότι δεν μπορώ να αντιμετωπίσω τα προβλήματα τα καθημερινά» υπογράμμισε.

Στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων, βρέθηκε χθες το απόγευμα ο Μακαριώτατος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων κ. Βαρθολομαίος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλαμίνος κ. Δωρόθεος, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Ιωάννης Μαρινάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κυρία  Σταυρούλα Δήμου και βουλευτές της περιοχής.

Ο Μακαριώτατος, κάνοντας μια αναδρομή στο θέμα της περιουσίας της Εκκλησίας, αναφέρθηκε στους Πατέρες της Εκκλησίας του 4ου αιώνα, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο Νύσσης, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, που μίλησαν για την υποχρέωση των χριστιανών για φιλανθρωπία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου οι μοναχοί αναγκάζονταν σε πολλές περιπτώσεις να αγοράζουν οι ίδιοι τα κτήματα των Μοναστηριών τους για να έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Ο Μακαριώτατος, αφού θύμισε την προσφορά των εκκλησιαστικών σκευών για τις ανάγκες του Αγώνα, στην Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε στην ιστορία του ζητήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας στα χρόνια της Βαυαροκρατίας αλλά και μετέπειτα.

Υπενθύμισε ότι το 96% αυτής της περιουσίας αυτής έχει δοθεί στο Κράτος και το υπόλοιπο 4% που απομένει, παραμένει αναγκαστικά αναξιοποίητο. Πρότεινε, τέλος, τη δημιουργία Ταμείου Πρόνοιας από την εκμετάλλευση αυτού του 4% της περιουσίας της που εξακολουθεί να έχει η Εκκλησία. «Αλλά τα χρήματα να μην πάνε ούτε σε τρύπες, ούτε σε μετοχές της Εκκλησίας», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό το κεφάλαιο να καλύψει τις δαπάνες των ανθρώπων που έχουν ανάγκες» σημείωσε.

Πρότεινε επίσης «το Κράτος και η Εκκλησία να συγκροτήσουν μια Επιτροπή και κάτω από διαφάνεια και με όρους τιμιότητος να ανοίξουν όλα τα σεντούκια της Εκκλησίας, δηλαδή το ταμείο της και να φανεί στον κόσμο ποια είναι αυτά που έχει, επιτέλους.

Και επισήμως να δεχτεί ότι αυτή είναι η κατάσταση της εκκλησιαστικής περιουσίας για να μην αιωρείται αυτό το παραμύθι, ότι υπάρχει μια αμύθητη περιουσία, που κρατείται βάναυσα και δεν δίδεται στους ανθρώπους που πεινούν". "Να γίνει και παράδειγμα αυτό. Και χαίρομαι που το λέει πρώτα η Εκκλησία», τόνισε ο Μακαριώτατος, ενώ ζήτησε «περισσότερο φως και στα άλλα. Και στις άλλες διαχειρίσεις και στις άλλες εκμεταλλεύσεις και παντού. Και ύστερα, αφού όλα έρθουν στο φως, θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε»
«Χρειαζόμαστε περισσότερο φως πάνω σ’ αυτά τα πράγματα κι όσο τα μαθαίνουμε καλύτερα, είναι καλύτερα για όλους μας», κατέληξε ο Μακαριώτατος.

«Για όσα έχουν σχέση με την Εκκλησία είμαι έτοιμος να ζητήσω περισσότερο φως. Ακούω αυτές τις ημέρες σε συνθήματα, να δώσουμε τα αποθέματα. Λοιπόν, θα ήθελα να σας πω υπευθύνως: Τα αποθέματα της Εκκλησίας, δηλαδή του Κεντρικού Οργανισμού, δεν θα φτάσουν να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, ο τομέας της επιστήμης μπορεί να διευκολύνει στο μέγιστο τις προσπάθειες όλων μας για έξοδο από την κρίση», είπε, μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία της, η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Κατερίνα Πιπιλή. «Εκκλησία και επιστήμη συνυπάρχουν και μπορούν να συνεχίσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο παραδίδοντας εξαιρετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε η κυρία Πιπιλή.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν 14 από τα 25 ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου, το οποίο σήμερα αριθμεί 420 μέλη. Εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλε η Βυζαντινή Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων, υπό τη διεύθυνση του Ζήσιμου Πατέλη. Παραδοσιακούς χορούς των Μεγάρων χόρεψε η ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Μεγάρων.


Πληροφορίες από ραδιόφωνο εκκλησίας Ελλάδος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...