Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Πατριάρχης Κύριλλος: παίρνουμε κατάκαρδα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα

Η συγκέντρωση δωρεών για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σαν αποτέλεσμα της κρίσης, θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις εκκλησίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας,- ανακοίνωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών ΡωσιώνΚύριλλος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ελληνικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία» Αντώνη Σαμαρά.

 Παίρνουμε κατάκαρδα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα σας,- τόνισε ο Πατριάρχης.
-«Αποκαθιστούμε σήμερα σχέσεις μεταξύ των ρωσικών φιλανθρωπικών οργανώσεων  και των αντίστοιχων οργανώσεων της  Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας, προκειμένου να μπορέσει η Ρωσική Εκκλησία να συμμετάσχει στο καλό έργο της παροχής βοήθειας σε όσους έχουν τέτοια ανάγκη στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι αυτή η συμβολική χειρονομία θα βοηθήσει το λαό σας στη δύσκολη αυτή στιγμή».
Ο Πατριάρχης Κύριλλος υπογράμμισε επίσης ότι αυτή η εκδήλωση της ευεργετικότητας έχει άμεση σχέση με τις παραδοσιακά εγκάρδιες σχέσεις, που από ανέκαθεν υπάρχουν ανάμεσα στο ρωσικό και τον ελληνικό λαό. Τον τελευταίο καιρό οι πνευματικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας έχουν ενισχυθεί ακόμη και χάρι στην έλευση από την Ελλάδα μιας σειράς χριστιανικών ιερών, τέτοιων, όπως είναι, π.χ. η Τιμία Κεφαλή του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, τα τιμία λείψανα του Αγίου  Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου και η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στην Τιμία Ζώνη έχουν προκυνήσει σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι,- υπενθύμισε ο Αγιότατος Πατριάρχης.
-«Ο ρωσικός λαός αποκρίνεται με όλη του την καρδιά στην έλευση των ιερών κειμηλίων. Εκατομμύρια άνθρωποι, παρά το δυνατό κρύο, περιμένουν επί πολλές ώρες στις ουρές να προσκυνήσουν αυτά τα ιερά. Έως ότου έτσι θα έχουν τα πράγματα, θα έχουμε την ελπίδα για το μέλλον. Η πολιτική συγκυρία έρχεται και φεύγει, ενώ οι σχέσεις μας, που πηγάζουν από τα βάθη των αιώνων, πάντα παραμένουν. Η Ορθοδοξία είναι πολύ ουσιαστικός παράγοντας εθνικής ταυτότητας τόσο των Ρώσων, όσο και των Ελλήνων».
Ο Αντώνης Σαμαράς με τη σειρά του τόνισε ότι η υποστήριξη της Ρωσίας και του ρωσικού λαού έχει πολή μεγάλη σημασία για την Ελλάδα που βιώνει σήμερα πολυ δύσκολη περίοδο της κρίσης.
(Ακολουθούν τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά)
Εξάλλου, η σημερινή βοήθεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς την Ελλάδα δεν προσφέρεται για πρώτη φορά. Πριν μερικές εβδομάδες ο Πατριάρχης Κύριλλος έστειλε στον πρόεδρο της Ελλάδας Κάρολο Παπούλια μήνυμα, στο οποίο εξέφρασε ανησυχίες για τη κράτηση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ. Στη Μόσχα έχει ιδρυθεί Διεθνής Κοινωνική Επιτροπή με την επωνυμία «Να υπερασπίσουμε το Άγιο 'Ορος!» Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία παρακολουθεί προσεκτικά την υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ και ελπίζει ότι οι ελληνικές αρχές θα τον αφήσουν ελεύθερο και θα άρουν όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

 http://greek.ruvr.ru/2012/01/27/64777995.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...