Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής


1744162 Τα εγκαίνια του πρώτου Κοινωνικού Ιατρείου Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της φιλανθρωπικής εταιρείας "Αποστολή" της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Σκοπός του Κοινωνικού Ιατρείου Αποστολής είναι η συμπαράσταση και πλήρης στήριξη χιλιάδων ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών παρέχοντας τους πρωτοβάθμια υγεία φροντίδας.
Κανένας χωρίς φαγητό  γιατρό και φάρμακο είναι ο άξονας , η κατευθυντήρια γραμμή και το σημείο αναφοράς  που εντάσσεται στις κοινωνικές παρεμβάσεις που υλοποιεί η «Αποστολή» σε πιστή εκτέλεση των εντολών του Μακαριωτάτου.
Στην τελετή των εγκαινίων υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας από τον Μακαριώτατο, ως Προέδρου της «Αποστολής» και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιου Πατούλη όχι μόνο για τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου αλλά και τη στελέχωση με εθελοντές ιατρούς του Ι.Σ.Α. των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας που διαθέτει η «Αποστολή».
Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του εξέφρασε την αγωνία του για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας: "Άραγε οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε είναι μόνο για εμάς ή μήπως υπονομεύουμε το μέλλον των παιδιών μας;  Πώς αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα παιδιά που θα γεννηθούν αύριο;» διερωτήθηκε.

Εμφανίστηκε, ωστόσο, αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας επισημαίνοντας: «Αυτός ο τόπος έχει γνωρίσει πάρα πολλές περιπέτειες και κρίσεις. Η ανοχή του όμως ήταν απαράμιλλη. Σήμερα πρέπει να αναζητήσουμε το μυστικό της συνεργασίας. Να ξεχάσουμε όσα μας διαιρούν και απομακρύνουν τον ένα από τον άλλο και να αναζητήσουμε τα κοινά εκείνα που μας ενώνουν".
"Αυτός ο λαός ο ταλαιπωρημένος", πρόσθεσε, "έχει πολύ δύναμη μέσα του θέλει όμως πρότυπα. Ανθρώπους που τους εμπιστεύεται. Ανθρώπους που όταν δίνει την ψυχή του ξέρει ότι θα το αξιοποιήσουν και δεν θα πάνε χαμένες οι προσπάθειες».
Για το έργο που εγκαινίασε τόνισε: «Στην εποχή μας είναι πολλοί αυτοί που αρέσκονται στις περιγραφές. Είναι πολλοί αυτοί που κάθονται στον καναπέ και κάνουν σχόλια, επικρίσεις και κατακρίσεις. Σήμερα με αυτό το έργο φύγαμε από τις περιγραφές και είμαστε στην πράξη. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ένα σκοπό κοινό τον άνθρωπο που σήμερα δυσκολεύεται, που υποφέρει».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Δήμτσας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις δράσεις του φιλανθρωπικού οργανισμού επισημαίνοντας την παρότρυνση του Μακαριωτάτου ‘’να εστιάζει η ψυχή μας, η καρδιά μας στην αξία του προσώπου, στην αξία εκείνου που υποφέρει’’. Τέλος κάλεσε όλους σε πανστρατιά προκειμένου να βοηθήσουν ν’ αλλάξει η ζωή μας.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επισήμανε πως «η Εκκλησία και η Επιστήμη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια ισχυρή συμμαχία, μια κοινή προσπάθεια στήριξης των συνανθρώπων μας, μέσα από την έμπρακτη ιατρική διακονία στον ανήμπορο άρρωστο συνάνθρωπό μας".
"Το πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που σήμερα εγκαινιάζουμε", είπε ο κ. Πατούλης, "είναι έτοιμο να προσφέρει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν χάσει το δικαίωμα της ασφάλισης λόγω ανεργίας ή κλεισίματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων".
"Η ενημέρωση, η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη, η συμβουλευτική ιατρική και η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι οι βασικοί άξονες λειτουργίας του Ιατρείου αυτού. Για πρώτη φορά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος όλης της Ελλάδας, του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, συμπράττει με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ στο έργο της Ορθοδοξίας που δίνει δύναμη στους αδύναμους και δυναμική στους δυνατούς".
"Με τη βοήθεια του Θεού, με την ευλογία του Μακαριώτατου, αλλά και με τη δύναμη που μας δίνουν, τόσο η δική σας παρουσία απόψε ,όσο και ο μεγάλος αριθμός εθελοντών ιατρών που ήδη έχουν θέσει τον εαυτό τους αφιλοκερδώς στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε το στόχο που από κοινού θέσαμε όταν αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να συντονίσουμε τις δράσεις μας".
Και συνέχισε: "Κάθε ανθρώπινη ζωή, και η ιατρική συνείδηση με καθετί που απειλεί αυτή τη ζωή. Θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι η δημιουργία αυτής της πρότυπης κοινωνικής δομής, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες που προσφέρουν, ή θα έπρεπε να προσφέρουν, οι κρατικές δομές παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Δεν είναι σκοπός μας, να υποκαταστήσουμε το Κράτος.
Σκοπός μας είναι να παρέχουμε τη βασική πρωτοβάθμια περίθαλψη στους χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς γιατρό και φάρμακα. Στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες που υποφέρουν, που έχασαν τη δουλειά τους και βρέθηκαν εν μια νυκτί στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση σε καμιά δομή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Γιατί ως Λειτουργοί της Υγείας, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα από τον καθένα, ότι  οι άρρωστοι ΔΕΝ είναι αριθμοί…είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και στη θέση αυτών των ανθρώπων που σήμερα αγκαλιάζουμε, αύριο μπορεί να βρεθεί ο καθένας από μας».
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης,  ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλατζής, εκπρόσωποι Κομμάτων, Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και πλήθος κόσμου.
Τον Μακαριώτατο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης και ο Γενικός Διευθυντής της φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.
φωτό: Χρήστος Μπόνης.
1744126
1744132
1744147
1744149
1744158
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...