Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Δύο κείμενα (ένα του ποιητικού και ένα του πεζού λόγου), που φωτίζουν την ‘’άγνοιά μας’’ και αναδεικνύουν την Εκκλησία μάνα του λαού Της.


του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Δύο κείμενα (ένα του ποιητικού, του μακαριστού Μητροπολίτου Διονυσίου, και ένα του πεζού, του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παύλου, λόγου) που φωτίζουν την ‘’άγνοιά μας’’, βοηθούν στην αυτεπίγνωσή μας και αναδεικνύουν την Εκκλησία,

μάνα του λαού Της.

 

Η ΑΓΝΟΙΑ ΜΑΣ: Μακαριστού Ἐπισκόπου Διονυσίου Λ. Ψαριανοῦ, Μητροπολίτου Σερβίων καὶ Κοζάνης.

 

Ἔτσι ποὺ σᾶς ἀκούω καὶ σᾶς βλέπω 

νὰ ξεσπαθώνετε καὶ νὰ ἀπειλῆτε 

πὼς ὅλοι εἴσαστ᾽ ἕτοιμοι γιὰ ὅλα, 

ντρέπομ᾽ ἐγὼ ὁ δειλὸς τὸν ἑαυτό μου. 

 

Μὰ τόσο εἶναι φτηνὴ ἡ ὁμολογία, 

καὶ τὸ μαρτύριο τάχα μποροῦμε 

μόνοι μας νὰ τὸ θέλωμε, ἀδελφοί μου; 

Τὸ μαρτύριο εἶναι θεία κλήση… 

 

Ἄς εἴμαστ᾽ ἕτοιμοι νὰ τὸ δεχθοῦμε, 

ἄν θέλει ὁ Θεὸς νὰ μᾶς τιμήση. 

Ὡστόσο ἄς φοβούμαστε κι ἄς κλαῖμε, 

 

γιατὶ μᾶς βρῆκαν δύσκολες ἡμέρες 

κι ἐμεῖς δὲν ξέρομε μήτε τὴ γλώσσα 

μήτε τὴν τακτικὴ τῆς Ἐκκλησίας.

 

‘’ΠΡΟΛΟΓΟΣ – ΚΑΙ ΜΗ ΕΙΣΕΝΕΓΚΗΣ ΗΜΑΣ ΕΙΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΝ’’ στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021: Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.

 

Ένα ιδιότυπο πειρασμό ‘’με την παρουσία της λοιμικής ασθενείας, αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, η πατρίδα μας…’’ στη διάρκεια του οποίου ‘’Ταπεινώθηκε η Εκκλησία έως εσχάτων. Όμως, σκέπασε τα παιδιά της με το ράσο των Κληρικών της, όπως είπε χαρακτηριστικά κι ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης. Όπως δέχτηκαν τα ώτα του Χριστού τις ασεβείς βλασφημίες, έτσι δεχτήκαμε κι εμείς κατ’ αυτές τις ημέρες τις ασεβείς, προσβλητικές και υβριστικές απόψεις που εξέφρασαν ορισμένοι για το θεοσύστατο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το οποίο αποτελεί το βιωματικό ευχαριστιακό γεγονός της Εκκλησίας και το κεντρικό σημείο της ίδιας της υπάρξεώς μας. Κανείς μέχρι σήμερα, στα 2.000 χρόνια που το μυστήριο της Εκκλησίας φανερώθηκε στην γη, κανένας δεν μολύνθηκε από την μετάδοση των Αχράντων Μυστηρίων, ούτε ακόμη από την κατάλυση του Αγίου Ποτηρίου…’’. (Ημερολόγιον 2021, σελ. 8-9).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

17-12-2020

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...