Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Θεσσαλονίκη: Υποτροπιασμός εθισμένων σε τζόγο, ναρκωτικά και αλκοόλ λόγω lockdown

 Αυξάνονται συνεχώς οι αιτήσεις νέων για προγράμματα απεξάρτησης νέων από τον διαδίκτυο 

makthes.gr

 Θεολόγος Ηλιού

Φαινόμενα υποτροπιασμού εμφανίζουν ολοένα και περισσότεροι που συμμετέχουν σε προγράμματα απεξάρτησης από τον τζόγο, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ αλλά και το διαδίκτυο. Το lockdown, όπως και την πρώτη φορά, επηρεάζει την ψυχολογία των πολιτών και όπως φαίνεται εγκλωβίζει σε εξαρτήσεις. Όπως αναφέρει στο makthes.gr, ο σύμβουλος απεξάρτησης και πρόεδρος της ΟΑΣΙΣ Δαμιανός Δουΐτσης, «βλέπουμε ότι υπάρχει μια αύξηση των ατόμων που υποκύπτουν σε εθισμούς. Ακόμα συλλέγουμε στοιχεία από έρευνες αλλά μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι υπάρχει τριπλασιασμός στις αιτήσεις για τα προγράμματα απεξάρτησης».

Ο υποτροπιασμός είναι κάτι που συναντά συνέχεια το τελευταίο διάστημα ο σύμβουλος απεξάρτησης στις ομάδες αυτοβοήθειας που συμμετέχει. «Υπάρχει μεγάλος βαθμός υποτροπιασμού σε πολλές ομάδες αυτοβοήθειας στη Θεσσαλονίκη. Όταν οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι είναι κλεισμένοι μέσα, χωρίς επαφή και χωρίς διέξοδο ούτε για την δουλειά τους, είναι σίγουρο πως θα υποτροπιάσουν. Το κλίμα αβεβαιότητας και η ανησυχία που υπάρχει αλλά και η έλλειψη εκτόνωσης, οδηγεί στην απογοήτευση και στην κατάθλιψη» αναφέρει ο κ. Δουΐτσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΙΣ, κυρίως υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις για απεξάρτηση από το τζόγο και το διαδίκτυο. «Τα περισσότερα αιτήματα που δεχόμαστε είναι για απεξάρτηση από τον τζόγο. Αφορούν μεγάλες ηλικίες που έχουν πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες. Είναι αναμενόμενο να υπάρχει έξαρση στον τζόγο, καθώς μέσα από τα κινητά πλέον μπορούν να παίξουν σε διάφορες στοιχηματικές εταιρίες. Όσο για το διαδίκτυο, έρχονται κυρίως παιδιά κάτω των 18 ετών που είναι εθισμένοι στο gaming αλλά και στα social media» τονίζει.

Οι γονείς φαίνεται πως πλέον ανησυχούν για την πολύωρη ενασχόληση των παιδιών τους στο Instagram και στο Tik Tok. «Αναμένεται να μας επισκεφτεί μια νεαρή κοπέλα από την Καβάλα, που οι γονείς της ανησυχούν για τις ώρες που σπαταλάει στο κινητό. Μου είπαν ότι συνεχώς είναι μπροστά από μια οθόνη και ανεβάζει δημοσιεύσεις στα social media» αναφέρει ο κ. Δουϊτσης. «Πολλοί νέοι δυστυχώς παρουσιάζουν σημάδια εθισμού με τα social media, δηλαδή δείχνουν μια καταναγκαστική συμπεριφορά και θέλουν συνεχώς να ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο» συμπληρώνει.

Το σημαντικότερο βήμα για την απεξάρτηση από οποιοδήποτε εθισμό, είναι η αποδοχή του προβλήματος και στη συνέχεια να η έκκληση για βοήθεια, όπως λέει ο πρόεδρος της ΟΑΣΙΣ. «Πρώτον πρέπει να παραδεχθούμε ότι κάτι μας νικάει ανεξαρτήτως τι είναι. Μετά πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από τους ειδικούς. Αν ζητήσει κάποιος έγκαιρα βοήθεια, μπορεί να το περιορίσει».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...