Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Lockdown – Εκκλησίες: Πώς θα αντιδράσει η Ιερά Σύνοδος – Η συνεδρίαση και οι αντιδράσεις

 

Η κυβέρνηση επέλεξε να διατηρήσει το lockdown στους ναούς, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσαν όλο το τελευταίο διάστημα. Εξαίρεση είναι το άνοιγμα ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να τοποθετηθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εκκλησιών τις γιορτές.

Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μόνο για δύο ημέρες, ανήμερα τα Χριστούγεννα και ανήμερα τα Φώτα, πρόκειται να ανοίξουν τις πύλες τους οι εκκλησίες όλης της χώρας.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις φαίνεται πως κινητοποίησαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να τοποθετηθούν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν μεμονωμένος φωνές που θα αντιδράσουν ωστόσο ουδείς δεν μπορεί να προκαταβάλει εάν αυτό θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση που θα υπάρξει ή εάν η Ιερά Σύνοδος ζητήσει κάποιες τροποποιήσεις.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, τις δύο αυτές ημέρες – ανήμερα Χριστουγέννων και Φώτων – θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Η κυβέρνηση επέλεξε να διατηρήσει το lockdown στους ναούς, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσαν Μητροπολίτες, απλοί ιερείς και πιστοί όλο το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα είχε προ ημερών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και ο τρόπος εορτασμού των Χριστουγέννων στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες.

Ουσιαστικά αυτό που συζήτησε ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος είναι το άνοιγμα των ναών κατά τα πρότυπα του περασμένου Πάσχα. 

Δεν αποκλείονται αντιδράσεις

Για την ώρα δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες είτε μεμονωμένα είτε στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου να υπάρξουν αντιδράσεις για την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν μητροπολίτες έτοιμοι να ξεκινήσουν «αντάρτικο» ζητώντας το άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς.

Επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε αποστείλει ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος κάνοντας λόγο για «οδύνη των κλειστών Εκκλησιών το Πάσχα» και υποστηρίζοντας ότι ο «Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός δεν θα αντέξει ένα τέτοιο εορτασμό των Εορτών των Χριστουγέννων».

Το αποκορύφωμα, πάντως, ήταν η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Ξάνθης, ότι ανοίγει τις εκκλησίες της περιοχής παρά την απαγόρευση, για να προσεύχονται οι πιστοί. «Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια» δηλώνει ο Μητροπολίτης Ξάνθης.

 newpost.gr/

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...