Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Οι καβαλάρηδες του Κρόκου και η μεταφορά των οστών του Αγίου Νικάνορα


krokos-leipsana (4)Δεκάδες κόσμου υποδέχθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής παρά τις krokos-leipsana (7)δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στον Κρόκο, τα ιερά λείψανα του Αγίου Νικάνορα, που μεταφέρθηκαν, όπως κάθε χρόνο ανήμερα του Αγίου Αθανασίου, από την ομώνυμη ιερά μονή της Ζάβορδας Γρεβενών. krokos-leipsana (9)Οι ξακουστοί καβαλάρηδες του Κρόκου, επάνω στα στολισμένα τους άλογα, krokos-leipsana (1)έγιναν δεκτοί στην περιοχή «Λάκκος» και στη συνέχεια, με επικεφαλής τον ιερέα του Κρόκου, σχηματίστηκε πομπή, η οποία κατευθύνθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, δίπλα στην κεντρική πλατεία.

krokos-leipsana (5)Ακολούθησε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία, με το ευσεβές πλήθος να krokos-leipsana (12)προσκυνά με ευλάβεια και ιδιαίτερη κατάνυξη τα ιερά λείψανα του Αγίου Νικάνορα, ο οποίος θεωρείται ως ο προστάτης της ευρύτερης περιοχής του «Τσιαρτσιαμπά».


krokos-leipsana (2)Οι καβαλάρηδες, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά,  με τα άλογά τους, είχαν krokos-leipsana (11)ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, από την Ιερά Μονή της Ζάβορδας, με τον τυχερό εξ αυτών να έχει το προνόμιο να μεταφέρει μαζί του τα ιερά λείψανα του Αγίου Νικάνορα.


krokos-leipsana (8)Διασχίζοντας δύσβατες πλαγιές και ρυάκια, μετά από αρκετές ώρες οι krokos-leipsana (6)καβαλάρηδες, αρκετά καταπονημένοι αλλά ακούραστοι χάρη και στη βαθιά τους πίστη στον Άγιο Νικάνορα, έφτασαν στον Κρόκο, γνωρίζοντας πως για μια ακόμη χρονιά επιτέλεσαν το καθήκον τους, συνεχίζοντας μια παράδοση πολλών ετών που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά…

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπλέτσος και Δημήτρης Στραβού

 http://kozanimedia.gr/?p=116223

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...