Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Έκθεση Βαρλάμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Άγιον Όρος

Με πρωτοβουλία της Ελληνίδας ευρωβουλευτού κ. Α. Ποδηματά, Αντιπροέδρου του ΕΚ και της Ομάδας των Σοσιαλιστών, παρουσιάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πολύμορφη συλλογή του ζωγράφου Ευθυμίου Βαρλάμη, με θέμα «Άθως-Ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη». Πρόκειται για ένα πολύμορφο βιωματικό έργο που μεταφέρει σε κάθε επισκέπτη ανεξάρτητα από ηλικία μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο την μυσταγωγία της Αγιορείτικης ζωής. Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων, εγκαταστάσεις και γλυπτά σε μία πρωτότυπη σκηνοθεσία.
Η έκθεση παρουσιάζει την Αθωνική Πολιτεία, που διατήρησε ζωντανό το πανάρχαιο πνεύμα του ελληνισμού και τις αξίες της χριστιανικής πίστης και ουσιαστικά συνεχίζει την φιλοσοφική παράδοση της Ακαδημίας του Πλάτωνα και του Λυκείου του Αριστοτέλη.
 
Την ευχή η έκθεση του καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη, να τροφοδοτήσει έναν γόνιμο διάλογο στους κόλπους της μεγάλης μας ευρωπαϊκής οικογένειας, διατύπωσε σε γραπτό μήνυμα του για τα εγκαίνια της έκθεσης ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνει στο δικό του μήνυμα ότι πρόκειται για «Μια έκθεση που υπενθυμίζει τις πανανθρώπινες αξίες και τα θεμελιώδη ιδανικά που θα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μιας ευρωπαϊκής κοινότητας αλληλεγγύης».
 
Καλωσορίζοντας την εκδήλωση, η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, η Α. Ποδηματά, αναφερόμενη στον συμβολικό χαρακτήρα του Αγίου Όρους, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «...αποτελεί, σύμβολο πολιτισμού Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας αξίας, ενώ η έκθεση, διέπεται από έμπνευση καλλιτεχνική και πολιτιστική».
 
Ο Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστας, ανέφερε πως «η έκθεση, αντικατοπτρίζει τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο του Αγίου Όρους, το οποίο αντιπροσωπεύει τις πολιτιστικές αξίες και τις ρίζες της καταγωγής μας, ενώ προβάλλει ταυτόχρονα την Ελλάδα» και απηύθυνε πρόσκληση σε όλους, να επισκεφτούν τη χώρα μας, την περιοχή της Μακεδονίας, την Θεσσαλονίκη και το Άγιο Όρος.
 
Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Ότμαρ Karas, έδωσε έμφαση «στη σπουδαιότητα του Αγίου Όρους, ως σύμβολο ισορροπίας και αρμονικής συνύπαρξης, καθώς και στην εξίσωση του ανθρώπου με το θείο στοιχείο, που λαμβάνει χώρα στις ορθόδοξες Ιερές Μονές».
«...Το κέντρο του Αγίου Όρους, είναι το μυστήριο του», σχολίασε ο Ε. Βαρλάμης, παρουσιάζοντας την έκθεση. «...Το κέντρο αυτού του μυστηρίου, είναι οι άνθρωποι και οι αξίες που διέπουν της ζωή τους... Αξίες όπως η αλληλεγγύη και η πειθαρχία που δεν τις βλέπουμε να εφαρμόζονται στις μέρες μας». Παραπέμποντας στην αρχαία παράδοση, συνόψισε: «To Άγιον Όρος, είναι η συνέχεια της παράδοσης της Ακαδημίας του Πλάτωνος και της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλη... Η φιλοσοφία είναι η αγάπη προς τη σοφία... Το Κέντρο του Αγίου Όρους είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να πλησιάσει το Θεό».
 
Μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζεται η παγκόσμια περιοδεία της συλλογής στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.
Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...