Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων τέλεσε (27-3-2013) στο Πλατανόρεμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος με τη λειτουργική συμμετοχή σε αυτήν του Οικονόμου Λουκά Κουρκούτα Εφημερίου Πλατανορέματος, του Διακόνου Μάξιμου Γεωργόπουλου και πολλών χριστιανών από το Πλατανόρεμα, τα Σέρβια και το Βελβεντό.
Με αναμμένη τη λαμπάδα ο Σεβασμιώτατος μπροστά στην Ωραία Πύλη και στην εικόνα του Χριστού αναφωνώντας δυνατά προς το Λαό το ‘’Φως Χριστού, φαίνει πάσι’’ προσέφερε αυτό το φως στο Λαό, διαχέοντάς το παντού σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη όπου γης για την αφύπνισή της, το φωτισμό της και την ανάδειξή της σε ύπαρξη φωτός, ελευθερίας και ενεργούς αγάπης, που συγχαίρει και συμπάσχει, συναδελφώνει και κάνει δυνατή και ευκταία τη συνύπαρξη (καταρρίπτοντας τους επινοημένους εγωτικούς διχασμούς και διαιρέσεις, που εισηγούνται με καταπλήσσουσα μεθοδικότητα τα πολυποίκιλα ιδιοτελή συμφέροντα φατριών) ανθρώπων, εθνών και λαών μέσα στο ανεξάντλητο και ανέσπερο φως του Χριστού.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος μίλησε για τη Σαρακοστή και για την κρίση που διέρχεται η χώρα μας, που είναι όπως είπε ‘’όχι κυρίως οικονομική, αλλά κρίση αξιών και αρχών, όπου μέσω αυτής, ήρθε και η οικονομική κρίση’’. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε και ανάλυσε τους στίχους από τον Ησαΐα: ‘’Αλίμονο σ’ εκείνους που λένε το κακό καλό και το καλό κακό, που παρασταίνουν το μαύρο άσπρο και το άσπρο μαύρο, που κάνουν το πικρό γλυκό και το γλυκό πικρό. Αλίμονο σ’ εκείνους που θαρρούν πως είναι σοφοί και για έξυπνοι περνιούνται. Αλίμονο σ’ εκείνους που είναι ήρωες μονάχα στο κρασί, κι είναι γενναίοι μόνο όταν τα δυνατά ποτά τ’ αναμειγνύουν, που μ’ ένα δώρο, αθωώνουνε τον ένοχο και αγνοούν το δίκιο του αθώου’’. (Ησαΐας, 5, 20-23).
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος
28-3-2013
Ο Σεβασμιώτατος είπε πως τα λόγια αυτά του Προφήτη είναι επίκαιρα και στις μέρες μας όπου η ανηθικότητα, η πλεονεξία και η αδικία όχι μόνο πλεονάζουν αλλά και επαινούνται και θεωρούνται, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ‘’μαγκιά’’ που ειρωνεύεται και χλευάζει οτιδήποτε ‘’θέλει να πάει μπροστά με το Σταυρό στο χέρι’’. Ωστόσο το Γένος των Ελλήνων, τόνισε, πήγε μπροστά και μεγαλούργησε ως φως Χριστού στον πολιτισμό, στην τέχνη, στα γράμματα ‘’με το Σταυρό στο χέρι, στο νου και στην καρδιά’’ και είναι ένα ευλογημένο, για την οικουμενική προσφορά του, Γένος, που τώρα και πάλι βαριά πληγωμένο ‘’δεν ξέρει πού να ακουμπήσει’’. Η λύση είναι δοσμένη είπε ο Σεβ.  και βρίσκεται, ως φως μέσα του, στην ψυχή του.