Ό Εφημέριος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού των Αγ. Αναργύρων Κοζάνης επί τη εορτή του Αγ. Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού, σας προσκαλούν στην ιερά πανήγυρη του Ιερού Ναού την 11ι Ιουνίου τρέχοντος έτους.

Οι ακολουθίες θα τελεσθούν ως έξης:
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016
-    7.00 μ.μ: Άφιξη Ιεροΰ Λειψάνου Αγ. Λουκά στην είσοδο του Ίεροΰ Ναού
και εν συνεχεία Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παύλου.
-    9.30 μ.μ.: Ιερά Αγρυπνία
Σάββατο 11 Ιουνίου 2016
-    7.00    π.μ.:    Όρθρος    καί    Θεία    Λειτουργία    ιερουργούντος    του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παύλου
.   -   7.00 μ.μ.: Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία Κυριακή 12 Ιουνίου 2016
-    7.00 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία
-    7.00 μ.μ.: Ιερά Παράκληση του Αγίου Λουκά
Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016
-    7.30 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία
-    11.00 π.μ.: Αναχώρηση Ιερού Λειψάνου

  Συνοπτικός βίος Αγίου Λουκά


Ο Άγιος Λουκάς ο νέος καταγόταν από την πόλη Κέρτς της Χερσονήσου της Κριμαίας (Ουκρανία). Σπούδασε την ιατρική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου, όπου αρίστευσε. Νυμφεύτηκε την Άννα Βασιλίγιεβνα κι απέκτησαν τέσσερα παιδιά.
Ο Θεός πήρε πρόωρα τη γυναίκα του κι έτσι ο Βαλεντίν, ο ιατρός, χειροτονήθηκε ιερέας με το όνομα Λουκάς και αργότερα επίσκοπος. Είχε πάρη χάρη από το Θεό να χειρουργεί με μεγάλη επιτυχία και να σώζει από βέβαιο θάνατο πολλούς αρρώστους. Διέπρεψε στις εγχειρήσεις των οφθαλμών και στη θεραπεία των πυογόνων λοιμώξεων. Από τους ασθενείς του δεν έπαιρνε ποτέ χρήματα, ενώ έδινε και το μισθό του σε αγαθοεργίες.
Έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης στην έδρα της τοπογραφικής ανατομίας και χειρουργικής, δημοσίευσε σημαντικότατες επιστημονικές μελέτες και απέσπασε ανώτατα κρατικά βραβεία. Ως ιατρός και Ιεράρχης ομολόγησε θαρραλέα το όνομα του Ιησού Χριστού προ των δικαστικών βημάτων και ενώπιον αθέων ανδρών. Για την άφοβη πίστη του κλείστηκε σε φυλακές, γνώρισε διωγμούς και εξορίες, υπέμεινε μαρτύρια.
Ενισχυόμενος από τη θεϊκή χάρη έμεινε ανυποχώρητος ομολογητής της ορθοδόξου πίστεως. Στα 70 χρόνια του έγινε αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Κοιμήθηκε εν ειρήνη στη Συμφερούπολη το 1961 και άφησε φήμη αγίου Ιεράρχη και σοφού ιατρού. Το 1995 ανακηρύχθηκε άγιος από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και το 1996 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του, που εξέπεμπαν μια άρρητη ευωδία και θεράπευσαν πολλούς ασθενείς. Η μνήμη του ορίστηκε να τιμάται στις 11 Ιουνίου, επέτειο της κοίμησης του. Ο τάφος του αγίου Λουκά, του Ρώσου, του ιατρού βρίσκεται στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.