Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ο Γαλιλαίος, η Ορθοδοξία και η Επιστήμη

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο για την σχέση Ορθοδοξίας και Επιστήμης

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Παγκόσμιο έτος της Αστρονομίας ονομάστηκε το 2009, γιατί φέτος συμπληρώθηκαν 400 χρόνια από τότε που ο Γαλιλαίος κατασκεύασε το πρώτο τηλεσκόπιο και παρατήρησε τη Σελήνη, τον Άρη και άλλα αστέρια. Με την ευκαιρία της επετείου αυτής διεξήχθησαν και διεξάγονται συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις προς τιμήν του Γαλιλαίου, και, κατά προέκταση, της δίκης του στην Ιερά Εξέταση, και της σχέσης πίστης και επιστήμης. Το άρθρο αυτό γράφεται, ενώ νιώθω θλίψη για τους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές που νοθεύουν την επιστήμη με την ιδεολογία και την αντικειμενικότητα με την προκατάληψη. Οι ίδιοι συγχέουν τη δυτική σκέψη και νοοτροπία με αυτήν της καθ' Ημάς Ανατολής.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι πώς βλέπει η Ορθοδοξία την Επιστήμη σήμερα. Θα παραθέσω πρώτα την προσωπική μου εμπειρία. Στη δεκαετία του 1960 ήμουν φοιτητής θετικής επιστήμης και όταν τα ΜΜΕ έγραψαν ότι επιστήμονες είναι έτοιμοι να παραγάγουν ζωή από οργανικές ενώσεις (αμινοξέα κ.λ.π.) και ότι παράλληλα βρέθηκαν στοιχεία που επαληθεύουν τη θεωρία της εξελίξεως του Δαρβίνου θορυβήθηκα.

Πήρα τον πιο καλό μου φίλο, που είχε τις ίδιες με εμένα ανησυχίες, και πήγαμε μαζί στον σημερινό ηγούμενο της Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους π. Γεώργιο Καψάνη, τότε λαϊκό θεολόγο, που μόλις είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ και είχε ιδρύσει το κέντρο νεότητας "Ο Παντοκράτωρ".

η συνέχεια εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου