Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο τον Στρατό και την εκκλησία.....

Κυκλοφόρησε η τετραμηνιαία συνδρομητική ποσοτική έρευνα της METRON ANALYSIS με δείγμα 2.204 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
Η έρευνα διεξήχθη από 15/11 έως 05/12/2011.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας για το ποιους
θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες και για την συχνότητα χρήσης και την αξιοπιστία των Μ.Μ.Ε.
Δείτε τα σχετικά γραφήματα και την ανάλυσή τους.
‘Πόσο εμπιστεύεστε κάθε έναν από τους παρακάτω θεσμούς;’
(Μέση τιμή: Κλίμακα 0-10, όπου 0 σημαίνει Καμία εμπιστοσύνη
και 10 Απόλυτη Εμπιστοσύνη)

Άνοδο καταγράφουν οι δείκτες εμπιστοσύνης των περισσότερων μη διαιρετικών (μη πολιτικών) θεσμών. Η εμπιστοσύνη στο Στρατό αυξάνει σημαντικά στο 6.3
από 5.8 και συνεχίζει να τον κατατάσσει στην πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η εμπιστοσύνη προς την Εκκλησία με μέση τιμή 5.1 από 5.0. Ακολουθεί η Αστυνομία με 4.9 από 4.7 (άνοδος μετά την πτώση του Ιουλίου). Ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο, η οποία είναι και το μέτρο με το οποίο καταγράφεται συνήθως η πολιτική εμπιστοσύνη κινείται στο 2.8 από 3.0 τον Ιούλιο αντανακλώντας την κρίση εμπιστοσύνης που γιγαντώθηκε κατά το τετράμηνο που πέρασε. Επισημαίνουμε τέλος και την εμπιστοσύνη προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο βρίσκεται στην τελευταία θέση με άνοδο όμως (2.3 από 1.9). Άνοδο παρουσίασαν και οι Συνδικαλιστικές ενώσεις με 2.8 από 2.4 τον Ιούλιο.
‘Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;’

Αυξημένη εμφανίζεται η καθημερινή χρήση τηλεόρασης (87,8% από 84,2% τον Ιούλιο) ενώ η καθημερινή χρήση του ενημερωτικού ραδιοφώνου παρουσιάζει πτώση (34,9% από 38,1% στο προηγούμενο ερευνητικό κύμα). Το internet βρίσκεται στην τρίτη θέση της ενημέρωσης με καθημερινή χρήση που αγγίζει το 32,6% από 32,7% τον Ιούλιο.
Πτώση σημειώνεται στην καθημερινή χρήση εφημερίδων, που βρίσκεται σήμερα στο 7,1% από 10,3% τον Ιούλιο.
‘Κατά τη γνώμη σας τα πράγματα συμβαίνουν ακριβώς, περίπου,
αρκετά διαφορετικά, ή εντελώς διαφορετικά από ό,τι τα
παρουσιάζουν τα ΜΜΕ;’
Η αντιλαμβανόμενη αξιοπιστία του ραδιοφώνου, κινείται στο 57,5% από 53,2% πριν από τρεις μήνες, σημειώνοντας άνοδο. Το ραδιόφωνο εξακολουθεί να θεωρείται το πιο αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης.
Σημαντική άνοδο σημειώνει η αντιλαμβανόμενη αξιοπιστία της τηλεόρασης, η οποία βρίσκεται στο 44,3% από 38,9% τον Ιούλιο καθώς και η αντιλαμβανόμενη αξιοπιστία των εφημερίδων, με ποσοστό
43,9% από 37,7% στο προηγούμενο ερευνητικό κύμα.
Τέλος η αντιλαμβανόμενη αξιοπιστία του internet εμφανίζει μικρή άνοδο (41,9% από 40,8%) και κατατάσσεται στην τελευταία θέση της αντιλαμβανόμενης αξιοπιστίας των ΜΜΕ.
Υ.Γ
Αξίζει να σημειωθεί κάτι που δεν επισημαίνει η METRON σχετικά με το
internet...
Η επιλογή: τα πράγματα συμβαίνουν περίπου διαφορετικά, δημιουργεί σύγχυση και είναι κατά την άποψη μας λίγο ασαφής ..
Από την ξεκάθαρη επιλογή : τα πράγματα συμβαίνουν ακριβώς και εντελώς διαφορετικά, το internet φαίνεται ότι είναι το πιο αξιόπιστο μέσον.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...